به گزارش سایت خبری پرسون، دکتر انور خیرآبادی در یادداشتی نوشت: بالاخره پس از هشدارهای بسیار وگوناگون دانشمندان زیست محیطی مبنی بر تغییرات گسترده آب و هوایی و حرکت کره زمین به سوی گرم تر شدن زمین بخاطر افزایش انتشارگازهای گلخانهای و آتشسوزیهای وسیع جنگلها در مناطق مختلف جهان خصوصا آتش سوزی جنگلی جزیره رودس یونان که باعث فرار هزاران گردشگر خارجی شد، دمای هوا در بسیاری ازکشورها به صورت گسترده افزایش یافته به گونهای افزایش سرسامآور داشته که در بسیاری کشورها باعث تعطیلی ادارات و دستگاههای دولتی و در بسیاری هم باعث اتخاذ تدابیر دورکاری و کاهش مصرف انرژی شده است ولیکن اینبار اخطار گرم ترشدن آب وهوای کره زمین بسیار جدی تراز گذشته است بطوریکه که آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد ماه ژوئیه را آغاز گرم شدن کره زمین دانسته و معتقد است چنانچه اقدامات متناسب صورت نپذیرد کره زمین در آستانه جوشش جهانی و فاجعه انسانی قرار گرفته و همگان وقوف دارند اگراقدامات متناسب صورت نگیرد قطعا جوشش کره زمین باعث بروز فاجعه انسانی و نابودی زندگی انسانی و حیوانی وگیاهی میگردد.
دمای هوا دربسیاری ازکشورها به صورت گسترده افزایش یافته بطوریکه دبیرکل سازمان ملل متحد ماه ژوئیه را آغاز گرمتر شدن کره زمین دانسته و معتقداست که فاجعه بیخ گوش کره زمین قرار دارد وچنانچه اقدامات متناسب صورت نپذیرد کره زمین در آستانه جوشش جهانی وفاجعه انسانی قرار گرفته است به گفته دبیرکل سازمان ملل متحد این تازه آغاز کار است، دوران «گرمایش جهانی» به پایان رسیده و «جوشش جهانی» آغاز شده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد تاکید کرد هنوز هم میتوان جلوی گرمتر شدن زمین را گرفت و برای این کار به «کاهش انتشار گازهای گلخانهای» نیاز داریم. سازمان جهانی هواشناسی «دبلیو. ام. او» و سرویس تغییرات آب و هوایی کوپرنیک اتحادیه اروپا چند روز پیش در بیانیهای مشترک اعلام کردند که «به احتمال زیاد» در ژوئیه ۲۰۲۳، ماه جاری میلادی، رکورد گرما شکسته خواهد شد. و دنیا در آستانه تحولی عظیم قرار دارد در این ماه گرما در سراسر جنوب غربی آمریکا نیز به شدت افزایش یافت.
دمای هوا در یکی از شهرستانهای شمال غربی چین نیز تا ۵۲.۲ درجه سانتیگراد بالا رفت و رکورد ملی این کشور را شکست. هرچند سازمان جهانی هواشناسی تا ماه اوت دادههای به دست آمده را اعلام نخواهد کرد اما گزارشی که از سوی دانشگاه لایپزیگ آلمان منتشر شد نشان میدهد که ژوئیه ۲۰۲۳ رکورد جهانی را میشکند. طبق دادههای اتحادیه اروپا پیشبینی میشود میانگین دمای جهانی در این ماه حداقل ۰.۲ درجه سانتیگراد گرمتر از ژوئیه چهار سال پیش باشد. ژوئیه ۲۰۱۹ به عنوان گرمترین رکورد گرما در ۱۷۴ساله گذشته ثبت شده است. «دبلیو. ام. او» تایید کرد سه هفته اول جولای گرمترین هفته ثبت شده جهان بود. مایکل مان، دانشمند آب و هوا در دانشگاه پنسیلوانیا، میگوید تا اواسط ژوئیه مشخص بود که گرمای در این ماه بیسابقه خواهد بود. سیاره زمین «تا زمانی که ما سوختهای فسیلی میسوزانیم همچنان به گرم شدن ادامه میدهد.»
به طور معمول با در نظر گرفتن زمستان در نیمکره جنوبی، میانگین دمای جهانی برای ماه ژوئیه حدود ۱۶ درجه سانتیگراد است. اما ژوئیه امسال دمای کره زمین به حدود ۱۷درجه سانتیگراد افزایش یافت.
کارستن هاستاین یکی از محققان دانشگاه لایپزیگ میگوید «برای پیدا کردن شرایط مشابهی مانند ژوئیه امسال در سیاره زمین ممکن است مجبور باشیم هزاران یا دهها هزار سال به عقب برگردیم. سوابق اقلیمی اولیه نشان میدهند که زمین در ۱۲۰ هزار سال گذشته به این اندازه گرم نبوده است.» دره مرگ در ایالت کالیفرنیا در ایالات متحده شاهد گرمترین شب ثبتشده جهان در این ماه بود. همچنین بخشهایی از جنگلهای کانادا همین ماه در آتش سوخت.
کشورهای فرانسه، اسپانیا، آلمان و لهستان گرمای بیسابقهای را تجربه کردند. بسیاری از جنگلهای شرق و غرب ایران در آتش سوختند به نحویکه بیش از نیمی ازجنگلهای بلوطی مریوان درآتش سوخت این موج گرما همچنین امتداد خطوط ساحلی از فلوریدا تا استرالیا را نیز تحت تاثیر قرار داد و نگرانیها را در مورد مرگ صخرههای مرجانی را افزایش داد.
قطب جنوب که یکی از سردترین مکانهای روی زمین است نیز تحت تاثیر این گرما قرار گرفت. دمای دریاها در حال حاضر در زمستان نیمکره جنوبی به پایینترین سطح خود رسیده است. از سوی دیگر بارندگی و سیل بیسابقه کره جنوبی، ژاپن، هند و پاکستان را زیر آب برده است. دانشمندان از سال ۲۰۱۶ به این سو پیشبینی کرده بودند سال ۲۰۲۳ یا ۲۰۲۴ گرمترین سال زمین خواهد بود. و اینک با نزدیک شدن به این ایام واجب است برای حفظ کره خاکی و زیستی خویش احتیاط لازم صورت گیرد و تدابیر لازم اندیشیده شود
منبع: آفتاب یزد