به گزارش سایت خبری پرسون، اختتامیه دومین جشنواره ملی مستند رادیویی پژواک، شامگاه دوشنبه ۱۸ اردیبهشت، در مرکز همایشهای صدا و سیما برگزار شد.
بیوک میرزایی، تورج نصر، عباس محبی، منوچهر آذری، محمد حسین صوفی، اکبر منانی، پیمان طالبی، عذرا وکیلی، فرزاد حسنی، مسعود فروتن، حمید شاه ابادی و جمعی از مدیران، برنامه سازان و مجریان رادیو در این مراسم حضور داشتند.
اجرای این مراسم را علیرضا کنگرلو بر عهده داشت. هرچند تا پایان این مراسم فریبا باقری، فاطمه ال عباس و پیمان طالبی دیگر مجریانی بودند که هر یک بخشی از این مراسم طولانی را اجرا کردند.
آثاری که توان رقابت با بینالملل را دارند
حمیدرضا افتخاری دبیر دومین جشنواره پژواک در سخنانی با خوشامدگویی به اهالی رادیو عنوان کرد: در این جمع صحبت کردن خیلی سخت است هر حال را نگاه کنید پیشکسوتان و جوانان حضور دارند. برای دومین جشنواره پژواک حدود یک سال زحمت کشیده است.
وی ادامه داد: جشنواره با حمایتهای معاون صدا یک هفته بعد از پایان جشنواره اول شروع شد. حدود ۷۴۴ اثر به دبیرخانه رسید که ۵۹۰ اثر حایز شرایط داوری بود و از میان آنها ۱۲۹ اثر به مرحله نهایی راه پیدا کرد.
افتخاری یادآور شد: جشنواره اول با هدف احیای گونه مستند آغاز به کار کرد و ما با گذشت یک دوره بهش عمدهای از این هدف را محقق کردیم. شورای سیاستگذاری جشنواره تصمیم گرفت آثار پخش شده از آنتن رادیو را به رقابت دعوت کند. استقبالی که از طرف شبکهها به گواه داوران آثاری کیفی رسید که به همت مدیران شبکهها محقق شد.
دبیر جشنواره ادامه داد: در این بازه زمانی ۲۷ کارگاه آموزشی برگزار شد و شاهد آثاری هستیم که توان رقابت با آثار بینالمللی دارد. امیدوارم سالهای سال شاهد برگزاری این جشنواره در حوزه تخصصی مستند رادیویی باشیم.
در بخشهایی از این مراسم نمایشهایی طنز اجرا شد که با برخی پروسههای تولید و تصویب متن، معضلات بروکراتیک، ثبت نام در سامانههای صداوسیما شوخی شد.
در ادامه جوایز برخی از برگزیدگان این رویداد اهدا شد.
سالی که جنگ روایتها بود
در ادامه مراسمهای بخشیزاده معاون صدای رسانه ملی در جایگاه قرار گرفت و درباره جشنواره بیان کرد: این جشنواره به قالب مستندسازی روحیه تازه ای دمید شاهد مثال این سخن، صحبتهای دبیر جشنواره بود و آثار درخور توجهی که به جشنواره رسید که هم از لحاظ کمی و هم کیفی قابل توجه بود.
وی اضافه کرد: ما سال سختی را پشت سر گذاشتیم سالی که برخی به درستی گفتند جنگ روایتها بود. در یک طرف دنیای پر از دروغ و تباهی به مدد فناوریهای روز و به شیوههای گوناگون سعی کرد وارونه سازی واقعیات را انجام دهد، تسخیر اذهان را انجام دهد و از طرفی رشادتهای بیبدیل فرزندان رسانه ملی که مجاهدانه برای روشنگری و تبیین به مقابله ایستادند، همت کردند و به سربلندی ایران عزیز افزودند.
معاون صدا تصریح کرد: برای پاسخ به شبهات، سیاهنمایی ها و ناکارآمدیها که رسانههای رقیب در دستور کار دارند قالب مستند به تاریکیها میتابد و برای مخاطب روشن میکند.
بخشیزاده اضافه کرد: وجه تمایز این دوره موضوع محور بودن جشنواره بود که انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، استقلال و همبستگی ملی، جهاد تبیین و هدایت فرهنگی، جمعیت و فرزند آوری و تقویت نهاد خانواده، محیط زیست، پرداخت قابل اعتنا به شعار سال و پاسداشت زبان فارسی محورهای این جشنواره بود.
رادیو رسانه زندگی بخش و آگاهی بخش و عضو تاثیرگذار خانواده رسانه ملی است.
وی با اشاره به شعار محوری جشنواره سوم عنوان کرد: نکته بسیار بااهمیت برای رادیو در سال جاری بحث سرمایه اجتماعی است. ما اعتقاد داریم ۶ مولفه سرمایه اجتماعی را تقویت میکند از جمله افزایش نشاط، افزایش امید، اعتماد به آینده، مشارکت مردم و احساس امنیت مولفههایی هستند که سرمایه اجتماعی را تقویت میکند.
باور دارم خانواده دومی چون رادیو پشت من است
در بخشی از این مراسم امیرحسین مدرس روی صحنه آمد و گفت: من باور دارم خانواده دومی چون رادیو پشت من است.
وی در ادامه با اشاره به مشکل یکی از گویندگان جوان بدون نام بردن از او از بزرگان رادیو درخواست کرد که ریش سفیدی کرده و مشکل او را حل کنند.
مدرس همچنین متنی را درباره رشادتهای شهید احمد کاظمی خواند.
در ادامه با حضور رحمان نظام اسلامی و سردار حاج علی فضلی از فرزند شهید احمد کاظمی تجلیل شد.
همچنین با حضور پیمان جبلی و علی بخشیزاده از سردار فضلی تجلیل شد.
سردار فضلی در سخنانی خطاب به اهالی رادیو تصریح کرد: خدا میداند نقش شما در رسانه و رسانه ملی چقدر اهمیت دارد و ما به شما افتخار میکنیم.
وی اضافه کرد: درحالیکه آبادان در روز سی و نهم جنگ و در شرف سقوط بود امام فرمان دادند که حصر آبادان باید شکسته شود. عزیز مجریای که آن روز پیام دلنشین امام را قرایت کرد و ۴۲ سال از آن روز میگذرد اما آنقدر روایت محکم و قاطعی داشت که هنوز در خاطر مانده است.
سردار فضلی در پایان گفت: خوب است که این جشنواره در آینده روال بینالمللی را هم طی کند و جبهه مقاومت را هم همراه کند.
مژده بدهم که آخرین مجری مراسم هستم
در ادامه پیمان طالبی اظهار کرد: من این مژده را بدهم که آخرین مجری مراسم هستم. او همچنین به شوخی گفت تعداد افراد لابی بیشتر از سالن است.
طالبی در این مراسم از داوود نماینده دعوت کرد تا به صحنه بیاید. در بخشی از مراسم گزیدهای از صدای او روی مستندهای راز بقا پخش و سپس از نماینده به عنوان آقای مستند ایران تجلیل شد.
سپس پیمان جبلی رییس صداوسیما در جایگاه قرار گرفت و در سخنانی تصریح کرد: برای من توفیقی است که در یک بازه یک ماهه سه بار توانستم در جمع رادیوییها باشم. یک بار در جمع پیشکسوتها بودم، دو هفته پیش در مجموعه ارگ رادیو بودم و امشب هم در کنار شما هستم.
رییس صداوسیما اضافه کرد: رادیو به تنهایی یک موضوع برای ساخت مستندهای فراوان است. در و دیوار، استودیو و شهدای رادیو برای همه ما صداوسیماییها یا بگویم برای ما رادیوییها افتخار است و اینها خودش موضوع ساخت مستند است. کار رسانه نمایش دادن و دیدن است. این میان کار مستند دقیق دیدن است. مستند رادیویی کار بسیار سختی دارد که باید دقیق و عمیق بدون تصویر نمایش دهد.
وی ادامه داد: کار مستندسازی رادیویی حتماً سختتر و ظریفتر از مستندسازی تلویزیونی است. اگر کار تولید و ساخت مستند رادیویی سختتر از تلویزیون است کار تولید در مراکز هم سختتر از تهران است.
جبلی گفت: با تمام افتخاراتی که همکاران ما در صداوسیما در حوزه تولید مستند به دست آوردهاند اما آنچه که باید دیده شود و دربارهاش مستندسازی شود هنوز نشده است.
یادگاران حماسه موضوع ساخت مستند
وی با اشاره سردار فضلی و فرزند شهید کاظمی عنوان کرد: یادگاران حماسه، هنرمندانی که با جان و خون خود به تاریخ و جغرافیای ما معنا دادند تکتک اینها موضوع ساخت مستند هستند. ما چقدر از این افراد را درک کردهایم. چقدر رشادت، ایثارگری و شجاعتهای این افراد را به تصویر کشیدهایم. شاید از اینها میتوان دهها هزار مستند ساخت. اگر قهرمانان دفاع مقدس جوانان بیست تا سی سال بودند که حماسه دفاع مقدس را رقم زدند فرزندان آنها در سالهای بعد حماسههای دیگری از جنس پیشرفت و صنعت هستهای کشور رقم زدند.
رییس صداوسیما افزود: صنایع دفاعی کشور، حوزههای مختلف در نانوتکنولوژی از جمله این موضوعات برای ساخت مستند هستند. از همین جا پیشنهاد میکنم حتماً یک جایزه پیشرفت در جشنواره مستند در نظر گرفته شود. ما نیاز داریم به مردم و نسل جوانمان نشان دهیم که هم نسلانشان چه افتخاراتی رقم زدهاند. افتخارات بیشمار کشور ما باید به تصویر درآید و به گوش مردم و دنیا برسد. به تصویر کشیدن و روایت است پیشرفتهای بزرگ رسالت مستند است.
جبلی تصریح کرد: تاریخ پرافتخار ما بعد از انقلاب و تاریخ پر عبرت قبل از انقلاب باید تصویر شود باید معلوم شود ما در فضای آزادی و استقلال از چه نعمتهایی برخوردار هستیم.
وی همچنین از کتاب مشروطه شناسی موسی نجفی یاد کرد و گفت: نگارش درست تاریخ ثبت هنرمندانه در قالب مستند، ثبت رشادتها از جمله رسالتهای سنگین شما هنرمندان و همکاران ما خارج از رسانه ملی است.
در ادامه فرزند شهید احمد کاظمی به خاطراتی از پدرش اشاره کرد.
در بخشهای مختلف این مراسم نامزدهای دریافت جوایز در حوزههای مختلف مستندسازی رادیو به تفکیک معرفی و تعداد زیادی از برگزیدگان در بخشهای مختلف تجلیل شدند.
این مراسم که از ساعت ۲۰ روز گذشته آغاز شده بود، تا بامداد امروز ادامه داشت و در ساعت ۱ بامداد به پایان رسید!
منبع: مهر