امروز می‌توانیم چین را مهم‌ترین شریک تجاری ایران بدانیم

روز 15فوریه/ 26بهمن، رادیو و تلویزیون مرکزی چین با سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران که برای دیدار رسمی در چین به سر می‌برد، یک مصاحبه تلویزیونی انجام داد.
تصویر امروز می‌توانیم چین را مهم‌ترین شریک تجاری ایران بدانیم

به گزارش سایت خبری پرسون، مشروح مصاحبه رادیو و تلویزیون مرکزی چین با سید ابراهیم رئیسی به شرح زیر است:

مجری: آقای رئیس جمهور، از حضور شما در این برنامه بسیار سپاسگزاریم. شما کشور چین را "بهترین شریک همکاری در آینده" خوانده اید و نیز از دو کشور چین و ایران با عنوان «شرکای راهبردی نزدیک و دارای اعتماد متقابل» یاد کرده‌اید. دلیل این سخنان شما چیست و چین در سیاست خارجی ایران چه جایگاهی دارد؟

رئیسی: من معتقدم که کشورهای آسیایی می توانند با هم همکاری بسیاری داشته باشند و ما با کشور چین رابطه دوستانه ای داریم. دو کشور دارای یک تمدن و پیشینه بسیار کهن هستند و هر دو امروز در جایگاهی هستند که هم مواضع و هم منافع مشترک دارند. نگاه چین و ایران در مبارزه با یکجانبه گرایی در عالم و در استقلال کشور مشترک است. امروز هم چین و هم ایران به استقلال فکر می کنند. قدرتمند شدن ایران اسلامی خواست دشمنان نیست و امروز چین مستقل و قوی را هم دشمنان چین نمی پسندند. ما در سطح آسیا می توانیم همکاری های مشترکی داشته باشیم، هم دو جانبه و هم به اعتبار سازمان های منطقه ای مثل سازمان همکاری شانگهای، اتحادیه اوراسیا. منافع مشترک و دیدگاه های مشترک و مواضع دو کشور و ظرفیت هایی که امروز در چین وجود دارد، ظرفیت های که در ایران وجود دارد ما را به هم نزدیک کرده است و این همکاری مشترک بین دو کشور روز به روز بیشتر می شود. امروز از چین می توانیم به عنوان یکی از شرکای تجاری ایران و بلکه مهم ترین شریک تجاری ایران یاد کنیم.

سفر بنده هم به چین در راستای یک نگاه راهبردیست که ما با همکاری با چین داریم. این نگاه با نگاه های ارتباط دیپلماسی با کشورهای دیگر متفاوت است. ما با کشورهای زیادی ارتباط داریم اما نگاهی که ما به کشور چین داریم یک نگاه کاملا راهبردی است. این نگاه راهبردی امروز تبدیل شده است به سند همکاری های راهبردی ایران و چین به عنوان سند همکاری های بیست و پنج ساله که هم چین و هم ایران برای تداوم و گسترش این همکاری اراده جدی دارد. ما زیر ساخت های این همکاری را برای این که این ارتباط بین دو کشور بتواند روز به روز افزایش پیدا کند را هم کامل می دانیم. به نظر ما اقتصاد نوظهوری که امروز در عالم وجود دارد، اقتصاد چین است و ایران هم علیرغم تهدیدها و تحریم هایی که به صورت ظالمانه از ناحیه آمریکا و طرفدارانش اعمال می شود توانسته پیشرفت های خوبی داشته باشد و توانسته تحریم را خنثی کند. زمینه های همکاری بین ایران و چین کاملا وجود دارد. این سفر هم نقطه عطفیست در جهت ارتقا و توسعه روابط بین ایران و چین در همه عرصه ها، هم همکاری های سیاسی، هم همکاری های اقتصادی و هم در حوزه های علمی و فناوری و حوزه های بیشتر.

مجری: در جریان سفر شما به چین، دو کشور در ابعاد مختلف، توافق‌های همکاری گسترده ای را به امضا رساندند. به نظر شما، این توافق نامه‌ها برای پیشبرد مناسبات دو کشور چه اهمیتی دارد و چه تاثیراتی بر موسسات و شرکت‌ها، سرمایه‌گذاران و مردم دو کشور خواهد گذاشت؟

رئیسی: اولین اثر این توافق و تفاهم اراده جدی دو کشور در سطح مسوولین عالی برای همکاری و همگرایی بین دو کشور ایران و چین است. پیام آن برای همه شرکت‌ها، کارآفرینان و همه فعالان اقتصادی در دو کشور این خواهد بود که مسئولین عالی در دو کشور اراده جدی برای تداوم همکاری دارند، لذا ما به همه فعالان اقتصادی در چین و ایران اعلام می کنیم که ظرفیت های بسیاری که امروز در دو کشور وجود دارد، بازشناسی کنند و سعی کنند که در جهت ارتقای روابط تجاری بین دو کشور حرکت داشته باشند. در تفاهم نامه هایی که دیروز با چین به امضا رساندیم، مسوولین عالی دو کشور در وزارتخانه های مختلف این تفاهم نامه ها را امضا کردند. اراده و تصمیم دو کشور است که در همه حوزه های تجاری و اقتصادی، در حوزه صنعت، معدن، کشاورزی و راه های مواصلاتی و در حوزه های فرهنگی و رسانه ای بین دو کشور همکاری متفاوتی رقم بخورد. تفاوت این همکاری در آن است که اراده برای توسعه این همکاری است تا به یک سطح قابل قبول برسد.

مجری: این دومین دیدار شما با جناب آقای شی جین پینگ رئیس جمهوری خلق چین ظرف شش ماه اخیر است. نظر شما درباره رئیس جمهور «شی» چیست؟ چه برداشتی از ایده‌ها و دیدگاه‌های ایشان در موردحکومت و مدیریت کشور دارید؟

رئیسی: من اولا انتخاب مجدد آقای شی جین پینگ را به ایشان و مردم کشور دوست، چین تبریک عرض می کنم. این نشان می دهد که تجربیات ایشان در کشورداری و نگاه های ایشان به ویژه در حوزه های سیاسی و اقتصادی و تجاری مورد تایید تصمیم گیران و مردم چین است. در دیداری که با آقای شی جین پینگ در سمرقند داشتم، مباحث خیلی خوبی در حوزه انرژی در ارتباط با جاده های مواصلاتی، همکاری های تجاری بین ما مطرح شد و در رابطه با همکاری جمهوری اسلامی با اعضای سازمان همکاری های شانگهای دعوتی که ایشان از بنده داشتند برای همکاری با بریکس و در یک نشست این سازمان من توانستم دیدگاه های خودم را به اعضای بریکس اعلام کنم و زمینه برای این که ما بتوانیم با بریکس هم همکاری داشته باشیم با پیگیری ایشان و نگاه مثبت آقای رییس جمهور چین دنبال می شود، فکر می کنم که سطح همکاری ما چه در سطح سازمان های منطقه ای و فرا منطقه ای و چه همکاری های دو جانبه نقطه عطفی قرار داده برای همکاری های ایران و چین که در سمرقند من اراده جدی ایشان را برای همکاری های با ایران کاملا دریافتم و نوع ارتباطاتی که چه تلفنی و چه حضوری، به ویژه در نشستی که دیروز بین ما انجام شد اراده برای توسعه همکاری ها از نگاه ایشان را دریافتم و فکر می کنم که زمینه ها برای همکاری کاملا بین دو کشور و دو ملت آماده است، ظرفیت های بسیاری هم وجود دارد. همکاری ها بین ایران و چین به صدها سال قبل برمی گردد و تمدن چینی و تمدن ایرانی و جاده ابریشم که امروز ابتکار آقای رئیس جمهوری چین، طرح کمربند- راه است که از سوی ایشان مطرح شده و مورد استقبال ما قرار گرفته است. موضوع توسعه جهانیست که ابتکار دیگر آقای رئیس جمهور است، به همین ترتیب امنیت جهانیست که هم ابتکار امنیت جهانی و هم ابتکار توسعه جهانی و هم ابتکار کمربند- راه هر سه ابتکار آقای رئیس جمهور مورد حمایت ماست و ما هم در این راستا تلاش می کنیم که همکاری های خوبی با کشور چین داشته باشیم. کشور چین، کشور مستقلی است، کشور ایران هم کشور مستقلیست ارتباط کشورهای مستقل با یکدیگر امروز در جهان بسیار اهمیت دارد، چون آمریکایی ها و اقمارشان در دنیا به دنبال آنند که یکجانبه گرایی را رواج دهند و نظام سلطه خود را بر کشورهای مستقل یا کشورهای دنیا گسترش دهند. همکاری های کشورهای مستقلی مثل ایران و چین می تواند آمریکایی ها و اقمار آمریکایی ها را در ادامه سلطه اشان در جهان باز دارد.

مجری: بیش از دو هزار سال پیش، مردم چین و ایران از طریق جاده ابریشم مبادلات دوستانه‌ خود را آغاز کردند. در تمام این قرون، مسیر جاده ابریشم باستانی علاوه بر تبادلات تجاری و داد و ستد کالا، شاهد پیوند میان تمدن‌های مختلف نیز بوده است. به نظر شما، ابتکار «یک کمربند، یک جاده» مطرح شده از طرف چین چه منافعی برای چین و ایران و سراسر منطقه به همراه خواهد داشت؟

رئیسی: ایده کمربند-جاده حتما باید با سرمایه‌گذاری‌ کشورهایی که در مسیر این ابتکار هستند، همراه باشد؛‌ این سرمایه‌گذاری‌ها از طریق چین صورت می‌گیرد. شاید امروز ده‌ها کشور هستند که در این مسیر کمربند-جاده باید برایشان سرمایه‌گذاری صورت بگیرد. این امر حتما به نفع کشورهای مسیر کمربند-جاده، به نفع چین و به نفع ایران است به دلیل اینکه اولا آن ارتباط باستانی جاده ابریشم احیا خواهد شد و به نحو مدرن و نوین در منطقه صورت خواهد گرفت و در ثانی روابط تجاری و اقتصادی منطقه تسهیل خواهد شد. به نظرم ایده کمربند-جاده وضعیت تجاری و اقتصادی منطقه را و شاید بخش جدی از جهان را تسهیل می‌کند و این باعث می‌شود که به ظرفیت‌های کشورهای این مسیر توجه بیشتری شود و‌ به نظرم این ایده می‌تواند در جهت اهداف مهمی که در سازمان همکاری‌های شانگهای هست و اهداف مهمی که در توسعه جهانی هست، نقش آفرین باشد. ما هم حتما در جهت تحقق این ایده همکاری لازم را خواهیم داشت.

مجری: می‌دانیم که در سخت‌ترین دوران شیوع همه گیری کرونا در ایران، آمریکا تحریم‌های خود علیه ایران را کاهش نداد و به همین دلیل ایران نتوانست واکسن مورد نیاز خود را از برخی کشورها وارد کند و بخشی از بیماران نیز از دسترسی به داروهای وارداتی محروم شدند. از سوی دیگر، آمریکا باعث شد درخواست دریافت وام پنج ملیارد دلاری ایران از صندوق بین‌المللی پول نیز رد شود. ما تا امروز عبارت «تحریم آمریکا» را بارها شنیده‌ایم اما در ایران و برای خانواده‌های ایرانی، مفهوم تحریم‌های آمریکا دقیقا به چه معناست؟

رئیسی: تحریم‌های ظالمانه آمریکایی یا به قول خودشان «فشارهای حداکثری» برای این است که ایران از اهداف بلندش عقب نشینی کند و آنها به دنبال آنند که بعد از جنگ نظامی که با تحریک صدام صورت گرفت و هشت سال جنگ را بر مردم ما تحمیل کردند به شکلی از ابزار تحریم برای متوقف کردن ایران اسلامی استفاده کنند؛ تحریم در واقع ابزاریست مثل ابزار نظامی که دیروز آمریکایی‌ها از آن استفاده کردند برای فشار به ایران و حالا از ابزار تحریمی استفاده می‌کنند. در واقع این همان جنگ است، منتها ابزارش عوض شده است. دیروز ابزار نظامی بود، امروز ابزار تحریمی و بسیار بی رحمانه دنبال می‌کنند؛ بی رحمانه از این جهت که حتی دارو را که مورد نیاز بیماران هست بر ایران و برای ایران تحریم کرده‌اند. حتی داروهای مورد نیاز برای بیماران پروانه‌ای که بچه‌ها مبتلا به آن هستند مورد تحریم قرار گرفته موضوعی که بسیار برای خانواده‌هایی که بچه‌هایشان مبتلا به این بیماری هستند، زجر آور است. آنها دارویش را تحریم کردند. واکسن کرونا را تحریم کردند به نحوی که من این خاطره را گاهی در جلسات ایران بیان کردم که اولین دیداری که من با آقای دبیر کل سازمان ملل در نیویورک داشتم، ایشان در ابتدای دیدار از من عذرخواهی کرد. گفت من عذر می‌خواهم چون هر چه تلاش کردم نتوانستم تحریم‌ها را برای ورود واکسن کرونا به ایران بردارم و این تحریم‌ها نتوانست برداشته شود. من به ایشان اعلام کردم که آقای دبیر کل ما موفق شدیم در جمهوری اسلامی، شش نوع واکسن تولید کنیم. دو واکسن با همکاری کشورهای دیگر و چهار واکسن به صورت مستقل و کاملا توسط کارشناسان و متخصصین ایرانی تولید شده و امروز ما از واردکننده واکسن به صادر کننده واکسن تبدیل شدیم و بیش از 70 درصد از مردم کشورمان هم واکسینه شده‌اند. و در این قضیه بجاست که از آقای رئیس جمهور چین به طور خاص و از دولت و ملت چین تشکر و تقدیر کنم به خاطر این که در روزهای آغازین دولت ما، چین همکاری بسیار خوبی داشت برای در اختیار گذاشتن واکسن تا بتوانیم بخش قابل توجهی از مردممان را واکسینه کنیم. ما هیچ زمانی این همکاری دوستان چین به ویژه آقای رئیس جمهور را فراموش نخواهیم شد و این تشکر و تقدیر را همیشه نسبت به چین داریم که در آن روزهایی که کار ما در دولت آغاز شد این همکاری باعث شد که ما مشکل واکسن را با همکاری چین مرتفع کنیم.

مجری: بیش از 40 سال است که تحریم‎های آمریکا علیه ایران ادامه یافته و در این مدت هشت رئیس جمهور در آمریکا روی کار آمده‌اند. سیاستمداران واشنگتن بارها هدف از این تحریم‌ها را دولت ایران خوانده‌اند و مدعی شده‌اند که این تحریم‌ها علیه مردم ایران نیست. واکنش شما به این اظهارات چیست؟

رئیسی: شما خوب می‌دانید و همه ملت‌ها خوب می‌دانند که تحریم‌ها نتیجه‌اش فشار آوردن بر مردم است. آنها در سخنان خود این را اعلام می‌کنند که این بخاطر فشار بر حکومت است اما نتیجه این تحریم‌ها در زندگی مردم قابل مشاهده است. آمریکایی‌ها در واقع می‌خواهند از ملت ایران انتقام بگیرند، چون ملت ایران 44 سال است که آنها را در اهدافشان ناکام گذاشته‌اند در جنگ تحمیلی مردم ایران و جوانان ایرانی در مقابل خواست آمریکایی‌ها و در مقابل نظام سلطه ایستادگی کردند. ملت ایران 44 سال است که ایستادگی می‌کند. آنها و طرفدارانشان همیشه اعلام می‌کردند که ایران این 6 ماه یا آن 6 ماه یا این سال یا آن سال حکومتش پایان می‌پذیرد. اما تا الان قریب به 90 تا 6 ماه الان گذشته و آنهایی که این حرف‌ها را می‌زدند الان خودشان نیستند. بعضی‌ها در این دنیا نیستند و بعضی هم در مسئول نیستند و ناتوان شدند اما می‌دانند که جمهوری اسلامی ایران بسیار درخشان‌تر، بسیار کارآمدتر و توانمندتر از همیشه دارد ادامه می‌دهد. تحریم‌ها می‌خواست ملت ما را متوقف کند اما ملت ما و جوان‌های ما متوقف نشدند دچار کندی و دچار ایستایی نشدند، به جای این که بخواهند متوقف شوند از تحریم‌ها و تهدیدها برای خودشان فرصت‌ها ساختند. پیشرفت‌های امروز ایران در صنایع مختلف، پیشرفت‌های قابل توجهی است.

مجری: با توجه به سیاست‌های گذشته دولت بایدن در امور خاورمیانه و برخورد آمریکا با ایران، به نظر شما رابطه ایران با آمریکا در آینده چگونه خواهد بود؟

رئیسی: حاکمان فعلی آمریکا مدعی هستند که حاکمان قبلی اشتباه کرده‌اند اما ما آن چه که در رفتار حاکمان فعلی می‌بینیم تفاوتی با رفتار حاکمان قدیم ندارد؛ به نظر می‌رسد همانطور که آنها دنبال تحریم‌ها بوده‌اند اینها هم دنبال تحریم هستند، مدعی هستند که ما دنبال توافق هستیم اما آن چه که در عمل می‌بینیم مطابق ادعایشان نیست؛ یعنی ما به دنبال توافق خوب هستیم اما آنها توافق را دنبال نمی‌کنند؛ آنها در برجام عهد شکنی کردند، از برجام خارج شدند و میز مذاکره را هم ترک کردند. ایران میز مذاکره را ترک نکرده است. آنها میز مذاکره را ترک کردند و اعلام کردند که به جای میز مذاکره می‌خواهیم در خیابان و در آشوب و اغتشاش کار و اهدافمان را دنبال کنیم. ما معتقدیم که آمریکایی‌ها سخت در اشتباه هستند. اشتباه در محاسبات دارند. برخی از کشورهای اروپایی هم امروز دچار اشتباه در محاسبه شده‌اند. این‌ها باید بدانند اشتباه محاسباتی دارند. شناختشان از ایران و شناختشان از ملت ایران اشتباه است. اینها ملت ایران را با ملت‌های دیگر قیاس کرده‌اند، فکر می‌کنند که با یک سری اقدامات می‌توانند به اهدافشان برسند اما سخت در اشتباهند.

مجری: چندی پیش شما در شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی خاطر نشان کردید که ایران در انتظار برگزاری مذاکرات احیای برجام و دستیابی به یک توافق عادلانه میان اعضای این توافقنامه است. با توجه به عوامل مختلف کنونی، آیا امکان احیای برجام در کوتاه مدت وجود دارد و این که شما چه انتظاری نسبت به دورنمای مذاکرات دارید؟

رئیسی: ما از ابتدای دولت به دنبال مذاکراتی که انجام شده بود، اعلام آمادگی کردیم برای ادامه مذاکرات و تیم مذاکره کننده ما در مذاکرات حضور پیدا کرد و مواضع جمهوری اسلامی را اعلام کرد. مسئولین اتحادیه اروپا گفتند که خواست ایران خواست کاملا عقلانی و منطقیست و خواسته‌های خود را اعلام کردیم، تاکید کردیم بر خواست‌های خودمان اما آن چه که در گذشته ما شاهد بودیم خروج آمریکایی‌ها از برجام بود که این مورد نکوهش همه سیاستمداران دنیا قرار گرفت که چرا آمریکا به صورت یک جانبه از قرارداد خارج می‌شود. بیش از 15 بار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده است که فعالیت‌های هسته‌ای هیچگونه انحرافی ندارد و این اعلام را هم به صورت بازرسی‌هایی که به صورت مداوم از صنعت هسته‌ای ایران دارند و نظارتی که دارند اعلام کرده‌اند. آن ها اعلام کرده‌اند که ما به دنبال سلاح هسته‌ای نیستم و به دنبال استفاده کردن از این صنعت به صورت صلح آمیز هستیم اما متاسفانه آمریکایی‌ها هم به صورت یک طرفه از معاهده خارج شدند؛ اروپایی‌ها به تعهداتشان عمل نکردند اما با این حال ما باز هم اعلام کردیم، به خاطر این که در این پیمان کشورهایی مثل چین هستند، کشورهایی مثل روسیه است، کشورهایی هستند که آن‌ها با حسن نیت دنبال این هستند که این توافق صورت بگیرد. ما هم اعلام کردیم که توافق خوب و توافق عادلانه را از نظر دور نمی‌داریم که اگر آنها به دنبال توافق خوب و توافق عادلانه باشند که به صورت عزت مندانه بتواند صورت بگیرد و منافع جمهوری اسلامی در آن حفظ شود و نگاه‌هایی که جمهوری اسلامی دارد، نگاه هایی که کاملا منطقی و عقلانیست، حتما توافق خوب دور از نظر نیست. اما ما آن‌ها را مصمم نمی بینیم. الان مشکل عدم تصمیم گیری آمریکایی‌هاست. مشکل به هیچ عنوان به جمهوری اسلامی برنمی‌گردد.

مجری: تاکنون چندین دوره مذاکره میان ایران و عربستان سعودی صورت گرفته است. ژانویه امسال، دولت ایران بار دیگر نسبت به از سرگیری روابط دیپلماتیک با عربستان سعودی ابراز تمایل کرد. آیا پیشرفتی در مذاکرات دو کشور حاصل شده و آیا در آینده نزدیک امکان از سرگیری مناسبات دیپلماتیک میان دو کشور وجود خواهد داشت؟

رئیسی: ما مذاکراتی داشته‌ایم با سعودی‌ها، چند دور مذاکره با میانجی گری کشور عراق صورت گرفته و با همه کشورهای منطقه ما در حال گفت‌وگو هستیم و گفت‌وگو را بهترین راه برای حل مشکلات و مناقشات می‌دانیم. حتما در این رابطه هم می‌تواند گفت‌وگوها بین دو کشور ادامه پیدا کند و آمادگی برای ادامه گفت‌وگو را داریم.

مجری: بعد از 15 سال، سرانجام ایران به سازمان همکاری شانگهای پیوست و این اولین سازمان جهانی مهم در منطقه نیز هست که ایران در سال‌های اخیر به عضویت آن درمی‌آید. دلیل پیوستن ایران به سازمان همکاری شانگهای چیست و عضویت ایران چگونه به توسعه این سازمان کمک خواهد کرد؟

رئیسی: سازمان همکاری شانگهای رویکرد مناسبی در حوزه استفاده از همه ظرفیت های کشورهای عضو دارد. فعال شدن این سازمان می‌تواند آثار فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و تجاری در منطقه ما ایفا کند و این سازمان از جمله سازمان‌های موفق بوده است؛ به نظر ما که تا کنون توانسته به آرمان‌ها و اهداف خودش نزدیک شود، لذا هم اعضای این سازمان که در آسیا هستند و هم اهداف این سازمان که اهداف قابل قبولیست برای ما، ما را مایل کرد که در این سازمان عضویت پیدا کنیم و از همان ابتدای دولت از رئیس جمهور محترم چین و از دیگر کشورهای عضو که زمینه عضویت جمهوری اسلامی را در سازمان همکاری شانگهای فراهم کردند باید تقدیر کرد. فکر می‌کنیم که این سازمان می‌تواند تعامل بین کشورهای عضو را روز به روز افزایش دهد و ظرفیت‌های منطقه آسیا را به هم نزدیک کند و باعث تبادل تجربیات بین کشورها باشد؛ خصوصا در حوزه‌های اقتصادی و تجاری و کارهای فناورانه گام‌های خوبی می‌تواند بردارد و از زمانی که ما عضو شانگهای شدیم تلاشمان این بوده که از اعضای فعال سازمان همکاری‌های شانگهای باشیم. معتقدیم این همکاری‌ها می‌تواند به نزدیک شدن هر چه بیشتر امکانات و ظرفیت‌های کشورهای عضو کمک کند.

مجری: شما چندین بار بر حمایت ایران از ابتکار «توسعه جهانی» و ابتکار «امنیت جهانی» مطرح شده از سوی رئیس جمهور «شی» تاکید کردید. با نگاه به روند تاریخی و پیشینه توسعه مناسبات بین‌المللی، به نظر شما این دو ابتکار در حل بحران عدم توسعه متعادل در جهان و معضل امنیت جهانی چه نقشی ایفا خواهد کرد؟

رئیسی: امروز جهان از برخی از ناامنی‌ها در حوزه‌های مختلف رنج می‌برد. امروز در ارتباطات جهانی روحیه سلطه گری آمریکایی‌ها و برخی از کشورها باعث شده است که جهان ناامن باشد. جنگ و خونریزی در کشورهای مختلف جهان و در مناطق مختلفی صورت بگیرد و هرگونه زمینه ناامنی را برای خودشان و کشورهای دیگر ایجاد کنند. لذا حمایت از این ابتکارات، امنیت جهانی و توسعه جهانی مبنی بر اینکه امروز جهان باید جهان توسعه یافته باشد، ضروری است. البته وقتی سخن از توسعه می‌شود منظورمان توسعه همه جانبه است، توسعه یک بعدی که فقط توسعه اقتصادی باشد مورد توجهمان نیست. توسعه در همه ابعاد، توسعه اگر تحت اشراف مقوله عدالت نباشد، این توسعه نمی‌تواند به کام مردم دنیا شیرین شود توسعه باید حتما تحت اشراف عدالت باشد، یعنی توسعه عادلانه باشد ولی بعضی کشورهای توسعه یافته هستند در دنیا که آن‌ها سخن از توسعه می‌گویند ولی در کنارش به ملت‌های دنیا هم ظلم می‌کنند، به ملت‌های خودشان هم ظلم می‌کنند. الان این حرکتی که در چین انجام شده که مردم را از زیر خط فقر نجات بدهند مهم است؛ یعنی گزارشاتی که من در این دو روز که در چین بودم، دیدم حاکی از آن است که دولت چین تلاش می‌کند که همه مردم از خطر فقر نجات پیدا کنند؛ این نگاه، نگاه کاملا قابل دفاعی است اما بعضی از کشورهای توسعه یافته نام ملت‌ها را می‌برند اما چند درصد نفع این توسعه یافتگی را می برند. در حقیقت کارتل‌ها و شرکت‌های بزرگ هستند که نفع این توسعه یافتگی را می‌برند، تنها دو سه درصد هستند که از این منافع بهره مند می‌شوند نه همه مردم. ما وقتی می‌گوییم توسعه یعنی این که همه مردم از توسعه یافتگی بهره مند شوند. این را ما مفید می‌دانیم و معتقدیم از این شعارها باید حمایت کرد؛ هم امنیت برای

جهان و هم توسعه یافتگی در سطح کشورهای جهان، به ویژه منطقه ما که منطقه بسیار پر ظرفیتی است که می‌تواند توسعه پیدا کند.

منبع: رادیو بین المللی چین

463316

سازمان آگهی های پرسون