به گزارش سایت خبری پرسون، چنانکه نگاهی به آرا و نظرات امام خمینی(ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی نیز بهخوبی نشان میدهد که ایشان نیز چه میزان بر نقش مردم و اهمیت آن در تعامل با حاکمیت و لزوم توجه به آن تاکید داشتهاند. این در حالی است که طی سالها و شاید دهههای گذشته صرفا از اهمیت جایگاه مردم و لزوم تحقق خواستهها و مطالبات آنها سخن گفته شده، اما در همه دولتها و مجالس این مساله در حد حرف باقی مانده است. به همین جهت است که در 2 انتخابات گذشته مجلس یازدهم و ریاستجمهوری سیزدهم نیز مشاهده کردیم که مردم نارضایتی خود نسبت به روندها و عملکردها را با کاهش مشارکت در این انتخاباتها نشان دادند. هر چند که این پایان کار نبود و با سختتر شدن وضع اقتصادی و معیشتی، افزایش لجامگسیخته قیمتها و در انتقاد به برخی ناکارآمدیها و عملکردهای ناموفق و همچنین برخی مسائل اجتماعی بازهم شاهد بروز نارضایتیهای مردم طی ماههای اخیر بودیم. این در شرایطی است که بهنظر بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران امر این عدم توجه به خواسته های مردم بوده که نارضایتی آنها را برانگیخته است. آنچه مسلم است امروز مردم درصدد تحقق مطالبات قانونی خود هستند و بهنظر میرسد که مسئولان نیز باید با نگاه و گفتمانی نو و در نظرگرفتن شرایط و خواستههای نسل نو با جامعه و مردم مواجه شوند. چنانکه رهبر کبیر انقلاب نیز مردم را صاحبان اصلی انقلاب و کشور میدانستند. در فرازی از صحبتهای امام (ره) آمده است: «توجه کنید به اینکه هم صلاح خود شماست و هم صلاح کشور شماست و هم صلاح ملت است که شما با مردم دوست باشید» بهنظر میرسد با توجه به شرایط جامعه و افزایش اعتماد عمومی امروز باید نوعی تغییر در رویکردها و عملکردها نسبت به جامعه ایجاد شود. چیزی که چندی است تحت عنوان حکمرانی خوب مطرح شده است.
قصد داریم تحول و نوسازی در حکمرانی ایجاد کنیم
روز پنجشنبه رئیس مجلس در برنامه «ملک سلیمان» اظهارداشت: اگر جمهوری اسلامی یک حَرم است یک رُکن آن مردم است که اساس کار ماست پس باید به مردم توجه کرده و به تعبیر شهید سلیمانی به جهت سیاسی، آنها را چپ و راست نکنیم و به جهت دینی و مذهبی بین مردم فرق قائل شویم. محمدباقر قالیباف گفت: در جمهوری اسلامی حکمرانی باید مردمی باشد. وی در این خصوص که برخی رفتارها از سوی جامعه در سالجاری لجبازی است، بیان داشت: قطعا همینگونه است. یک وقتی افرادی هنجارشکنی میکنند که قانون گفته باید با آنها برخورد شود. اما وقتی میگوییم کسی که بدحجاب است اجازه ندارد وارد مترو شود. به چه حقی؟ اگر بهعنوان متولیان و کسانیکه در حال حکمرانی بوده بهدنبال ایجاد حکمرانی مردمی هستیم و قصد داریم تحول و نوسازی در حکمرانی ایجاد کنیم که بعداز این حوادث باید انجام گیرد، باید این حکمرانی را به جنس حکمرانی حاجقاسم و به نوع حکمرانی برگردانیم که مردم را محترم بشماریم. باید فهم کنیم که اگر ما بخواهیم جامعه را منسجم کنیم و ارزشها را حفظ کنیم لازم نیست تلاش کنیم آنها را بسازیم، بلکه باید تلاش کنیم خودمان را بسازیم. رئیس قوهمقننه تصریح کرد: من در همین حوادث با جمعی از دانشآموزان صحبت میکردم. یک دختر خانم پایه دهم اشارهای به من کرد و خیلی صریح به من گفت: «در رابطه با مسائل دین بهخصوص درباره حجاب چقدر با ما با رفتار، آموزش و تربیت خود به ما آموزش دادهاید که بعد میآیید یک دختر خانمی که سال قبل کنکور قبول نشده، امسال قبول شده و حالا با بستگان آمده بهخاطر بدحجابی بازداشت میکنید و به مرکزی هدایت میکنید و میخواهید در 30 دقیقه به او آموزش بدهید؟! شما که نتوانستید در 16 سال این را به ما یاد بدهید چگونه میتوانید در 30 دقیقه با استرس به او آموزش بدهید؟!» وی افزود: این روش همان ضعف ما متولیان در یک موضوع حجاب است. رئیس مجلس گفت: اینکه میگویم باید شیوه حکمرانی کلا تغییر کند و نوسازی شود به این دلیل است و باید حکمرانی ما پایه مردمی داشته باشد. حال میخواهد در بخش اقتصاد، فرهنگ، سیاست و محیط زیست باشد؛ اما عجیب این است که مردم همه اینها را میتوانند حل کنند و این همه دانشمند داریم، آیا اقتصاد را نمیتوانند حل کنند؟ مسائل قبیلهگری در سیاست را نمیتوانند حل کنند؟ مسائل اجتماعی را نمیتوانند حل کنند؟ قالیباف در رابطه با اتفاقات اخیر اظهارکرد: متولیها بهجای اینکه غصهدار شوند عذرخواهی میکردند، چرا که عذرخواهی هم چیز خوبی است. وقتی اشتباه میکنید عذرخواهی کنید. واقعا چرا عذرخواهی نکردیم؟ رئیس مجلس گفت: قدرت جمهوری اسلامی و باورهای ما این است که مردم ما در قلب خود به یکدیگر، ایران، اسلام و انقلاب عشق بورزند.
باید رضایت مردم فراهم شود
یک فعال سیاسی اصلاحطلب در ارتباط با اهمیت نقش مردم بیان داشت: مهمترین مسالهای که باید بدان توجه میشد و همچنان به آن توجه شود مساله مردم است. چنانکه قانون اساسی بحث مردم را میگوید که باید در سرنوشت خود اثرگذار باشند و میبینیم که از اوایل انقلاب نیز همواره بحث مردم مطرح بود و امام خمینی(ره) نیز به اهمیت خواست مردم تاکید داشتند. حسین کاشفی به «آرمانملی» گفت: وقتی اتفاقاتی در جامعه مثل رخدادهای ماههای گذشته میافتد یعنی مردم دنبال یکسری مطالباتی هستند و از وضع موجود ناراضیاند و برای برونرفت از آن وضعیت باید اصلاحاتی صورت بگیرد. بالاخره دولت مردمی نیز دولتی است که حرف مردم را شنیده و زمینهای فراهم کند که کلا مردم از روند موجود در جامعه ناراضی نباشند که بخواهند این نارضایتی خود را بروز دهند. وی افرود: باید ببینیم مردم از آنچه اعمال میشود رضایت دارند یا خیر؟ لذا باید زودتر از اینها به این مساله توجه میشد.