به گزارش سایت خبری پرسون،جلال خوشچهره در یادداشتی نوشت: اکنون برجام، یا توافق و یا هرآنچه که تیمهای مذاکره کننده دوست دارند از آن یاد کنند، به دوردست پرتاب شده است؛ شاید وقتی دیگر مثل آنچه مخالفان داخلی مذاکرات به دوماه پس از این اصرار دارند و یا مخالفان خارجی که آن را به بعد از انتخابات میاندورهای کنگره امریکا و کنیست اسرائیل پاس میدهند. از این وضع اسرئیل و روسیه بیشترین سود را میبرند. هردو میخواهند همه چیز در گروگان خواستها و اهداف استراتژیک آنها باشد؛ چه چیز بهتر از توقف مذاکرات و ادامه انجماد که همه را در بلاتکلیفی کسالت بار اما پرفایده برای تلآویو و مسکو نگه دارد.
اسرائیل نمیخواهد دولت «جوبایدن» فرصتی باشد برای بازگشت ایران به جامعه جهانی؛ بهگونهای که هم اعتبار و هم منافع آن محفوظ بماند. بنابراین، اصلیترین اقدام در این باره را فرصتکشی در روند مذاکرات تهران و واشنگتن و تعمیق بیاعتمادی میان طرفها در دستور کار قرار خود قرارداده است. مأموریت مقامهای اسرائیلی در هفتههای اخیر که به ویژه امید به ایجاد توافق میان تهران و واشنگتن بالا گرفت، سوزاندن اعتمادهایی بود که میشد گفت درحال جوانه زدن است.
تعلیق مذاکرات حالا فرصتی است که امکان رایزنیهای بیشتر را به اسرائیلیها میدهد که یا بستر پایان برجام را فراهم کنند و یا اگر در این کار موفق نخواهند بود، محصول مذاکرات کنونی را دستخوش استحاله کنند. انتخابات آتی کنیست و رقابتهای جناحی، سایه خود را بر اقدامهای خرابکارانه اسرائیلیها در مذاکرات برجامی سنگینتر از گذشته کرده است. ابرازخشنودی «لائیر لاپید» نخستوزیر مستأجل اسرائیل از توقف مذاکرات و تعلیق توافق احتمالی، نشان از تلاش موفق تلآویو در ایجاد مانع در این باره دارد. اگرچه میان مقامهای اسرائیلی در باره مذاکرات برجامی و سرانجام توافق احتمالی تهران – واشنگتن، مواضع تند، میانه و براندازانه را میتوان شناسایی کرد، اما همه طیفها بر یک اصل نظر مشترک دارند؛ نباید به هیچ فرصتی برای بازگشت ایران به جامعه جهانی مجال داد؛ حتی با قبول واقعیتی به نام دولت بایدن که اصرار دارد همه خاورمیانه را نمیتوان تنها از منظر منافع اسرائیل دید و براین اساس عمل کرد. از این رو اسرائیلیها تا زمان بازگشت احتمالی طرفها به میز مذاکرات، برشدت و دامنه رایزنیها و لابیهای ضد ایرانی خود خواهند افزود. وضع تعلیقی کنونی همانی است که تلآویو میخواهد؛ حداقل تا تعیین تکلیف انتخابات پارلمانی آینده و به تبع آن نتیجه انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا در نوامبر آینده.
روسها نیز از منظر منافع خود به روند مذاکرات و نتیجه احتمالی آن مینگرند. حالا برای بسیاری روشن شده که شیوه مشارکت آنان از ابتدای مذاکرات برجامی در وین در چارچوب اهداف نظامی – استراتژیک خود بود که با جنگ اوکراین تبلور یافت. مسکو عادی سازی روابط ایران با جامعه جهانی را در شرایطی میپذیرد که به انزوای بیشتر روسیه در جامعه بینالمللی نینجامد. روسها نگرانند که عادی سازی روابط خارجی ایران به کاهش روابط دوجانبه با روسیه انجامیده و نگرشهای تهران به نظام بینالمللی دچار تغییر شود. در این حال مسکو میخواهد نقش متغیر تأثیرگذار را در مذاکرات برجامی داشته باشد تا به این وسیله جایگاه خود را در تعاملات جهانی و منطقهای به رخ رقیبان غربیاش بکشد. تعلیق مذاکرات و دور شدن از توافق هستهای، فرصتی دوگانه برای مسکو دارد؛ نخست اینکه غرب و خاصه اروپا از انرژی و بازار پرظرفیت ایران همچنان دور است. دوم؛ غربیها لازم است بهگونه واقعیتری به نقش تأثیرگذار مسکو توجه کرده و به این وسیله در قبال منافع ژئوپلیتیک و ژئواستراژیک آن، مواضع خود را تعدیل کنند.
تهران و واشنگتن لازم است محافظهکاری را کنار گذاشته، باردیگر اراده خود را برای بازگشت به میز توافق محک بزنند. واشنگتن اگر همچنان بدون کم وکاست بر چالشهایش علیه خواستهای تهران ادامه دهد، بازی در زمین اسرائیل و دیگر مخالفان توافق را برخود تحمیل کرده است. تهران نیز برای بیرون رفت از بلاتکلیفی کنونی و خنثی کردن فرصتطلبیهایی که به هزینه آن صورت میگیرد، به ابتکارها و ایدههای قدرتمند نیازمند است. نمیتوان همه چیز را به زمان سپرد. فرصتها به سرعت از دست میروند.