دلایل دورتر شدن برجام از دسترس

بایدن نمی‌تواند، همان سیاست ترامپ را در قبال ایران ادامه دهد اما او را سرزنش کند.
تصویر دلایل دورتر شدن برجام از دسترس

به گزارش سایت خبری پرسون، بایدن نمی‌تواند، همان سیاست ترامپ را در قبال ایران ادامه دهد اما او را سرزنش کند. تریتا پارسی در مقاله‌ای برای‌ ام‌اس‌ان‌بی‌سی نوشت: دولت بایدن به تازگی، گام خطرناکی را در مسیر نزدیک شدن به جنگ با ایران برداشت. گزارش شده که آمریکا به تمرین‌های نظامی اسراییل برای حمله به ایران پیوسته و این تحول، پرسش‌های بزرگی را درباره سیاست بایدن در قبال توافق هسته‌ای ایران پیش می‌کشد. این نخستین بار است که هواپیماهای آمریکایی در سوخت رسانی به جنگنده بمب افکن‌های اسراییل که در حال تمرین حمله به ایران هستند، شرکت می‌کند. این نشان می‌دهد که بایدن، از همه روسای جمهوری پیشین آمریکا، در مسیر تایید اسراییل برای شروع یک جنگ با ایران جلوتر رفته است آن‌هم به رغم وعده بازگشت به برجام.

تهران، هر حمله اسراییل را عملا به‌عنوان اعلام جنگ آمریکا خواهد دید... این یک گسست عمده از سیاست گذشته آمریکاست و تمایل ظاهری بایدن به ایستادن در کنار تندروی‌های اسراییل علیه ایران، بیشتر با تفکر دوران ترامپ نسبت به ایران همخوانی دارد تا سیاست دوران اوباما یا حتی بوش. دولت اوباما، یکسره تلاش داشت تا اسراییل را از حمله به ایران بازدارد با توجه به این واقعیت که اقدام اسراییل، جنگی منطقه‌ای را بر می‌افروزد که به درگیری عمیق‌تر آمریکا در خاورمیانه می‌انجامد. دولت اوباما، مخالفت خود با ماجراجویی‌های اسراییل را آشکارا بیان می‌کرد تا به تهران علامت دهد که آمریکا موید چنین رویکردی نیست.

در واقع کاخ سفید اوباما، بارها اسراییل را زیر فشار‌گذارد تا دست کم پیش از دست زدن به اقدام نظامی علیه ایران، توجیه قانع کننده‌ای به آمریکا ارائه دهد (اسراییل البته با این خواسته مخالفت کرد). حتی جرج دابلیو بوش هم که خود سیاست تندی علیه ایران داشت، طرح‌های اسراییل علیه ایران را رد کرد. باور ندارم که بایدن خواهان جنگ با ایران است. همچنین بر این باور نیستم که اسراییل خواهان حمله به ایران باشد.

به همین دلیل، این ابهام بیشتر رخ می‌نماید که چرا بایدن با مشارکت آمریکا در تمرین‌های اسراییل موافقت کرده است؟ با این‌حال، چنین کاری با یک الگو سازگار است: بایدن انتقاد سنگینی از خروج ترامپ از توافق هسته‌ای داشت و سیاست فشار حداکثری وی را رد کرد که در پی به زانو درآوردن ایران از گذر تحریم‌های بی‌سابقه بود. با این حال، هجده ماه پس از آغاز ریاست‌جمهوری بایدن، هنوز چرخشی در کارزار فشار حداکثری ایجاد نشده است.

بایدن ادامه دهنده مسیر ترامپ

سوال این است: بایدن تا چه زمانی می‌تواند به سیاست شکست خورده ترامپ در برابر ایران بچسبد بی‌آنکه مسئولیت ناکامی ادامه‌دار آن را برعهده گیرد؟ هرچند فروپاشی برجام، دردسرهای بزرگ‌تری را برای هر دو طرف در پی می‌آورد. اما باز هم در اینجا، الگویی را می‌بینیم که تیم بایدن، به کارهای ترامپ انتقاد می‌کند اما از تغییر آن رویکرد هم پرهیز دارد. بایدن بیش از این نخواهد توانست پای ترامپ را به میان بکشد هرچند آن شومن تلویزیونی هم مسئولیت روشنی در خروج از برجام داشت.

حتی برخی از نزدیک‌ترین متحدان آمریکا در اروپا هم بردباری خود نسبت به رویکرد بایدن را از دست می‌دهند. کارل بیلد، نخست وزیر پیشین سوئد و خاوریر سولانا مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپایی اخیرا بایدن را به انفعال در موضوع ایران متهم کردند. انریکه مورا، گفت‌وگوگر کنونی اتحادیه اروپایی که به‌عنوان میانجی بایدن و تهران عمل می‌کند، یکی از کسانی بود که مقاله این دو شخصیت اروپایی را در توئیتر به اشتراک گذاشت. پیام به بایدن کاملا واضح و روشن بود: شما به زودی، متولی و مسئول این رویکرد خواهی بود.

399290