به گزارش سایت خبری پرسون، در واقع همزمان با اصلاح نظام یارانهای و افزایش قیمت 4 کالای اساسی از سوی دولت که برخلاف انتظار اساسا گوشت قرمز در فهرست اعلامی جایی نداشت با وجود وعده و وعیدهایی که از هرگونه تغییر قیمت و برقراری آرامش داده میشد اما نرخها به سرعت روند افزایشی به خود گرفت به طوریکه هر کیلوگرم گوشت تازه گوساله به حدود 250 هزار تومان رسید.
البته همچون روال مرسوم بازهم روسای تشکلهای مرتبط دلایل گرانیها را مافیای نان آشنای بازار دانسته و در این بین دولت نیز روند واردات را برای کنترل قیمتها در پیش گرفت اما تمام این سیاستها بازهم نتوانست بازار را کنترل کند حال در شرایطی که قیمت گوشت در برخی واحدها از مرز 270 هزار تومان نیز عبور کرده و با وجودیکه فعالان بازار دام بارها از مازاد دام زنده خبر دادهاند این بار واحدهای صنفی تقصیر گرانیها را به گردن خشکسالی و اجبار دامداران برای تامین نهادههای خوراک با نرخ آزاد عنوان کردهاند این در حالیست که فعالان دامی این موضوع را تکذیب کرده و با عنوان اینکه میانگین قیمت هر کیلو دام زنده حدود 73 هزار تومان است از گران فروشی و مهندسی عرضه از سوی مهندسی بازار خبر دادهاند تا از این طریق واردات گوشت تنظیم بازاری زمینه خرید ارزان دامهای داخلی را فراهم آورد.
در واقع گرفتن انگشت اتهامی فعالان بازار به سمت حوزههای مختلف زنجیره تولید تا توزیع نشان میدهد شکاف نظارتی به همراه نبود برنامهریزی منسجم مهمترین نقطه ضعفی است که مافیای بازار از آن بهره میگیرد اگرچه تجربه نشان داده اساسا برخلاف اذهان عمومی چیزی به نام مافیای بازار وجود نداشته و تصمیم گیری در بازار از سوی شرکتها و اعضای تاثیرگذار تشکلهای حوزه صورت میگیرد، بنابراین کافی است یک بار برای همیشه دولت تمرکز نظارتی خود را متوجه بزرگان اتحادیه و انجمنهای صنفی کند .
فشار بر دامدار برای کنترل بازار
در این رابطه افشین صدر دادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک میگوید: قیمت دام زنده در بازار با فشار دستگاههای نظارتی و بدون پشتوانه قانونی پایین نگه داشته شدهاند میانگین فروش دام زنده در میادین کشور کیلویی 73 هزار تومان است از سوی دیگر واردات گوشت افزایشی شده است در حالیکه صادرات دام را متوقف کردند. وی با بیان اینکه دستگاههای نظارتی برنامهای برای کنترل بازار گوشت ندارند، افزود: مافیای گوشت سیاستی جز بالا بردن نرخها در بازار داخلی را دنبال نمیکند، چراکه واردات توجیهپذیر میشود.
اینجا این پرسش مطرح است که آیا وقت آن نرسیده که مدیران به جای فشار روی تولیدکنندگان بازار گوشت، را کنترل کند؟ این فعال اقتصادی تاکید کرد: قیمت دام زنده کمترین تاثیر را بر قیمت گوشت در بازار میگذارد؛ مافیای گوشت بهدنبال حذف تولید و تولیدکنندگان هستند این در حالیست که امنیت غذایی در کشور با تولید ایجاد میشود نه با واردات. صدر دادرس گفت: پرسش اصلی این است که چرا ماموران تعزیرات به سراغ مافیای گوشت نمیروند؟ میش زنده کیلویی 25 هزار تومان از دامدار خریداری میشود این گوشت تبدیل به گوشت چرخکرده میشود اما چرا باید این گوشت در بازار کیلویی 225 هزار تومان عرضه و بفروش برسد.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک در پایان بیان کرد: دامداران امیدوار بودند در دولت سیزدهم وزارت کشاورزی سیاستگذاریهای خود را تغییر و در راستای حمایت از تولیدکنندگان قدم بردارد؛ اما متاسفانه تغییری در سیاستهای کلان این وزارتخانه ایجاد نشد و همان روند سابق در پیش گرفته شده است. دولت از تولیدکنندگان حوزه دامپروری باید حمایت عملی انجام دهد.
کاهش تقاضا برای خرید گوشت گوساله!
در حالیکه دامداران دلایل گرانی گوشت را بهرغم عدم تغییر قیمت دام زنده مهندسی عرضه مافیای بازار عنوان میکند اتحادیه فروشندگان گوشت گاوی رشد قیمتها را ناشی از رفتار هیجانی خریداران دانسته که این روند در هفته گذشته با کاهش همراه شده است. نیما حبیبفر عضو هیاتمدیره اتحادیه تهیه و توزیع گوشت گاوی، با اشاره به افزایش 10 تا 15 هزار تومانی گوشت گوساله نسبت به هفته گذشته، گفت: گوشت گوساله بدون استخوان در واحدهای صنفی کیلویی 250 هزار تومان به فروش میرسد این در حالیست که نرخ گوشت گوساله هفته گذشته 230 هزار تومان بود. وی تقاضای خرید گوشت گاوی را کاهشی دانست و افزود: هفته اول بعد از اصلاح نظام یارانهای بازار هیجانی شده بود اما در این هفته هیجانها فروکش کرد و امیدواریم که قیمتها برگردد. قیمت شقه گوشت گوساله با استخوان کیلویی 135 هزار تومان است.
کی بود؟ کی بود؟ خشکسالی
نکته جالب توجه در بازار اظهاراتی است که از سوی فعالان صنفی مطرح میشود، به گونهایکه رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی از کاهش قیمت در هفته گذشته نیز خبر میدهد که این اما با آنچه در واقعیت و در واحدهای صنفی در حال وقوع است در تضاد است.
از سوی دیگر تجربه نشان داده هیچ گاه قیمت گوشت گوسفندی از گوشت گاوی ارزانتر نبوده است البته رئیس این تشکل صنفی برای از بین بردن هرگونه شائبهای تقصیر گرانیها را به گردن خشکسالی انداخته است. علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه تهیه و توزیع گوشت گوسفندی میگوید: قیمت گوشت گوسفند نسبت به هفته گذشته 10 تا 15 هزار تومان روند کاهشی به خود گرفته است. قیمت گوشت گوسفند نسبت به گوشت گوساله کمتر است، بهطوریکه گوشت گوساله کیلویی 240 تا 250 هزار تومان است اما گوشت گوسفند کیلویی 195 هزار تومان در بازار عرضه میشود. به گفته این فعال صنفی؛ واحدهای صنفی گوشت گوسفند را کیلویی 175 هزار تومان خریداری و با احتساب سود 10 درصد کیلویی 195 هزار تومان بفروش میرسانند. وی در خصوص احتمال تداوم روند افزایشی قیمتها گفت: بازار رمق قابل توجهی ندارد.
قیمت کدام کالا متوقف شده است که انتظار داشته باشیم نرخ گوشت ثابت بماند و به عقب برگردد. آزاد شدن نرخ نهاده روند افزایشی شدن قیمت گوشت در بازار را تشدید کرده است. رئیس اتحادیه تهیه و توزیع گوشت گوسفندی ادامه داد: خشکسالی میزان مراتع را کاهش داده است از اینرو دامدار ناچار است که به دام خوراک دستی بدهد و از آنجا که قیمت نهاده دولتی کیلویی 11 هزار و 700 تومان شده است پس طبیعتا قیمت دام زنده و به تبع گوشت بالا برود. وی با بیان اینکه واردات در شرایط فعلی نمیتواند بازار را متعادل کند، افزود: ممکن است در آینده میزان واردات افزایش پیدا کند اما در حال حاضر هر مصرفکنندهای با توجه به توان خرید میکند و از آنجا که قدرت خرید مردم کاهشی شده است در نتیجه میزان مصرف نیز نزولی شده است.
منبع: دنیای اقتصاد