به گزارش سایت خبری پرسون، با آغاز دور جدید گفتگوها در وین، رسانههای حامی روحانی و تیم سابق مذاکرهکننده مدعی شدند که هیات جدید ایرانی با پذیرش روند طی شده در شش دور مذاکرات قبلی به سرپرستی عباس عراقچی، عملا هیچ ابتکار جدیدی در مذاکرات صورت نداده است.
این ادعا با پاسخ رسانهها و منابع متعدد خبری روبرو شد. به سرعت مشخص شد که آن چه در شش دور قبلی به دست آمده تنها یک پیش نویس پر ابهام و ناقص بوده که بر روی تمام قسمتهای آن مذاکره صورت خواهد گرفت.
بر خلاف القای این جریان رسانهای، این اتفاق چیزی نبوده که در وین بر تیم ایرانی تحمل شود بلکه تصمیمی بود که در ابتدای آبان از سوی وزیر خارجه اعلام شده بود. امیرعبداللهیان طی مصاحبهای در خصوص چگونگی حضور ایران در مذاکرات وین اعلام کرده بود که جمهوری اسلامی به «فرمت» وین متعهد بوده اما «مذاکرات را از بنبست وین ادامه نمیدهد».
اما تفاوت بسیار مهم دیگری که در این دور از مذاکرات رخ داد، قاطعیت ایران در برابر خواستههای فرابرجامی طرفهای غربی بود. متاسفانه در دور قبلی مذاکرات وین چراغ سبزهایی مبنی بر گفتگوهای منطقهای و موشکی به طرف مقابل داده شده بود که به تصریح علی باقری در گفتگو با میدلایستآی در این دور از مذاکرات جایگاهی ندارد.
اعلام این مطلب از سوی رسانهها و منابع خبری، حامیان روحانی را به تلاش برای تکذیب این مطلب واداشت. جریان رسانهای مشخصی که در سالهای گذشته از ناچاری ایران در اعطای امتیازات امنیتی به طرف مقابل سخن میگفت، اکنون ادعا میکند که دولت روحانی موافقتی با مذاکرات موشکی و منطقهای نداشته است. اما بازخوانی افشاگری مهم فدریکا موگرینی در چهار سال قبل، میتواند به روشن شدن صحنه کمک کند.
۱۲ آذر ۱۳۹۶ فدریکا موگرینی در اظهاراتی گفت: امروز رازی را درباره درخواست ایران در برجام افشا میکنم. در بخش مقدمه (PREAMBLE) توافق هستهای ایران نیمجملهای با این مضمون وجود دارد که خواستار قرار دادن برجام به عنوان زیربنایی برای گفتوگو درباره مسائل دیگر است. مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا به این بخش از مقدمه برجام اشاره کرده که در آن آمده است:
They anticipate that full implementation of this JCPOA will positively contribute to regional and international peace and security
اعضای برجام اﻧﺘﻈﺎر دارﻧﺪ ﮐﻪ اﺟﺮای ﮐﺎﻣﻞ اﯾﻦ ﺑﺮﺟﺎم در جهت ﻣﺜﺒﺖ ﺑﻪ ﺻﻠﺢ و اﻣﻨﯿﺖ ﻣﻨﻄﻘﻪای و ﺑﯿﻦ اﻟﻤﻠﻠﯽ ﮐﻤﮏ ﻧﻤﺎﯾﺪ.
همین عبارت بود که مقامات آمریکایی بارها با اشاره به آن مدعی شدند که ایران بخاطر حمایت از گروههایی چون حزبالله لبنان و یا گسترش فعالیتهای دفاعی و موشکی خود روح برجام را نقض کرده است!
بخش عجیبتر سخنان موگرینی اما به چگونگی درج این عبارت در برجام برمیگردد. به گفته مسئول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا، این جمله به درخواست ایران در بخش مقدمه برجام گنجانده شده است و هدف از آن را استفاده دولت ایران از این بند برای مناقشات داخلی میخواند! بدین معنا که دولت سابق برای پیشبرد اهداف خود در برجامهای تکمیلی در حوزه موشکی و منطقهای، نیازمند استناداتی از درون برجام بود تا بتواند حاکمیت را برای همراهی با چنین ایدهای مجاب کند.
البته پیش از آن نیز در پیام نوروزی حسن روحانی در سال ۹۵ به وضوح از لزوم طراحی و اجرای برجام۲ سخن گفته شده بود. او همچنین در مناظرههای انتخابات ریاست جمهوری در سال ۹۶ صراحتا اعلام کرد که در صورت پیروزی برای برداشتن تحریمهای موشکی نیز اقدام خواهد کرد.
این فشارهای جریان غربگرا در نهایت باعث شد تا در شرایطی که سردار سلیمانی به ندرت در رسانهها حضور مییافت و در خصوص مسائل خارجی اظهار نظر میکرد، در کنگره شهدای استان کرمان به صراحت به چنین روندی واکنش نشان دهد. فرمانده وقت سپاه قدس در این خصوص گفت: «این که اصرار میکنند بر برجام۲، برای این است که میخواهند این تحرکی را که از ایران اسلامی به جهان اسلام روح و جان داده، بخشکانند. اگر العیاذبالله ما رفتیم و در برجام۲ شرکت کردیم، تمام میشود؟ نه، برجام اصلی در داخل ایران است. آنها برجام۳ هم خواهند داشت، چون معتقدند چشمه باید در ایران خشکانده شود.»
با این وصف، ایده مذاکرات امنیتی در حوزه موشکی و منطقهای چیزی نبود که صرفا در مذاکرات وین مورد توجه تیم روحانی و ظریف قرار گرفته باشد، بلکه از ابتدای انعقاد برجام، مقدمات پیشبرد چنین پروژهای در درون متن توافق تعبیه شده بود و در تمام دورهها و حتی پس از شهادت حاج قاسم سلیمانی به طور جد از سوی تیم سیاست خارجی روحانی پیگیری میشد.
منبع : رجانیوز