به گزارش سایت خبری پرسون از بوشهر، یکی از مشکلات استان بوشهر در حوزه تأمین آب نبود ظرفیت ذخیرهسازی روان آب ناشی از بارش باران است.
سیلابهای ورودی به استان بوشهر و همچنین روان آبهای تولیدی در حوضههای آبریز داخلی استان همواره بدون هیچ استفاده مفید به دریا تخلیه میشود.
این سیلابها، به سبب اختلاف ارتفاع استان بوشهر با استانهای بالادست که در رشته کوههای زاگرس واقع شدهاند، از قدرت تخریب بالایی نیز برخوردار بوده و در مواردی نیز منجر به بروز سیلابهای مخربی میشوند.
اکنون عمده آب آشامیدنی استان بوشهر از سد کوثر کهگیلویه و بویراحمد و منابع زیرزمینی کازرون استان فارس تأمین میشود.
نهضت سدسازی در استان بوشهر
اکنون بیش از 85 درصد منابع آب آشامیدنی استان بوشهر در 2 استان کهگیلویه و بویراحمد و کازرون استان فارس قرار دارد که با خطوط طولانی به شبکه آبرسانی استان بوشهر متصل میشود.
برای حل مشکلات کمبود آب در بخشهای مختلف شرب، کشاورزی، صنعت و محیط زیست نهضت سدسازی در سالهای اخیر در استان بوشهر آغاز شد.
سدهای مختلفی در استان بوشهر شامل تنگارم، سنا، دالکی، دشتپلنگ، باغان، اخند، ارغون، خاییز و دیگر سدها در مقیاس کوچکتر در استان بوشهر اجرایی شد که بخشی از این پروژهها وارد مدار بهرهبرداری قرار گرفته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر کنترل و ذخیرهسازی آبهای روان ناشی از بارش باران را یکی از برنامههای مهم دانست و اظهار داشت: در یک دهه گذشته با برنامهریزی و تلاش کارشناسان حوزه آب استان بوشهر، برنامه جامعی برای کنترل روان آب بهمنظور ذخیرهسازی و کاهش خسارات سیلاب تدوین شده است.
علی محمدی، سیلاب آذرماه سال سال گذشته را نمونه عینی کارایی سدهای استان بوشهر دانست و خاطر نشان کرد: در آن واقعه سیلابی، سد رییسعلی دلواری موفق به مهار تمام روان آبهای بالادست حوزه رودخانه شاپور شد و فرازبند و تونل انحراف سد در حال ساخت دالکی نیز، سبب کنترل و مهار سیلاب شد و از بروز وقایع ناگواری جلوگیری کرد.
وی به نقش مهم ساخت سد در کنترل سیلابها و تأمین آب اراضی کشاورزی پرداخت و خاطر نشان کرد: کنترل روان آب در فصل بارندگی و ذخیرهسازی آن در مخازن سدها و رها سازی آن در فصول گرم سال، منجر به پایداری آبیاری و توسعه کشاورزی در استان بوشهر میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر اتکا به منابع آب داخلی استان، بهرهوری اقتصادی بیشتر نسبت به شیرینسازی آب دریا و کمک به شرایط منابع آب زیرزمینی را از دیگر مزیتهای طرحهای سدسازی دانست.
ساخت 2 سد مهم اخند و باغان در شهرستانهای عسلویه و جم
محمدی با اشاره به ساخت 2 سد مهم اخند و باغان در شهرستانهای عسلویه و جم خاطر نشان کرد: سد اخند در شهرستان عسلویه و با هدف کنترل سیلاب، تغذیه سفرههای آب زیرزمینی و تأمین آب شرب و کشاورزی منطقه ساخته شده است.
وی سد باغان را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: سد باغان با حجم مخزن 32 میلیون مترمکعب بهعنوان طرحی مهم برای تأمین آب آشامیدنی شهرستان جم، آب صنایع منطقه به ویژه پالایشگاه گاز فجر جم و مزارع پایین دست در شهرستانهای جم و دشتی در حال ساخت است.
قسمت عمده مساحت استان بوشهر در دو حوضه آبریز حله و مند واقع قرار دارد که حوضه آبریز مند، مرکز تا جنوب استان بوشهر را تحت پوشش دارد و 8 هزار و 100 هکتار از مساحت استان بوشهر را در بر میگیرد.
علاوه بر رودخانه مند که پر آبترین رودخانه این منطقه محسوب میشود، رودخانههای دیگری در حوضههای آبریز داخلی استان بوشهر وجود دارد که در طول سال و بهویژه در ایام بارش باران، حجم آب قابل توجهی را به همراه دارد.
مطالعات ساخت سد دشت پلنگ در سال 80 آغاز شد
کنترل این سیلابها میتواند تأثیر بهسزایی در تأمین آب شرب، کشاورزی و صنعت بهویژه در حوزه پارس جنوبی و پارس شمالی داشته باشد.
کارشناس طرحهای توسعه منابع آب شرکت آب منطقهای بوشهر در این خصوص اظهار کرد: رودخانه دشت پلنگ از شاخههای اصلی رودخانه مند است و مطالعات این حوضه در سال 1365 بهمنظور شناسایی وضعیت حوضه دشت پلنگ و امکانات منابع آبی، شناخت محلهای تغذیه و تخلیه و برآورد کلی بیلان آبی حوضه انجام شد و همچنین مطالعات ساخت سد دشت پلنگ در سال 80 آغاز شد و در سال 1389 به اتمام رسید.
رضا ارمی افزود: سد مخزنی دشت پلنگ شهرستان دشتی و در منطقه کشاورزی قرار ارد و طبق برنامهریزی منابع آب سد، اصلیترین اهداف طرح، تأمین بخشی از آب شرب شهرستان دشتی و مناطق جنوبی استان بوشهر و آب مورد نیاز صنعت است.
وی با اشاره به فرصتهای قابل دسترسی از طریق احداث سد دشت پلنگ گفت: با احداث این سد، ضمن جلوگیری از وقوع سیلاب ویرانگر، از تخلیه سالانه افزون بر 70 میلیون مترمکعب آب به خلیجفارس جلوگیری شده و این حجم از آب بهصورت برنامهریزی شده در اختیار بخشهای مختلف قرار میگیرد.
نماینده مجری سد دشت پلنگ هم با بیان اینکه عملیات اجرایی این سد از سال 1397 آغاز شد تصریح کرد: با تکمیل زیرساختها و فعال شدن فاینانس این پروژه در ماه جاری، عملیات اجرایی سیستم انحراف آب سد دشت پلنگ با تمرکز و سرعت بسیار بالایی از سر گرفته شده است.
بزرگترین منبع تأمین آب شرب درون استان بوشهر
اگرچه وضعیت آب شرب استان بوشهر در سالهای اخیر بهبود نسبی پیدا کرده، اما تا رسیدن به نقطه ایدهآل همچنان فاصله دارد.
یکی از برنامههای اعلام شده مدیران حوزه آب استان بوشهر برای پایداری آب شرب، اتکا به منابع آب داخل استان است. ساخت آبشیرینکن و سدهای متعدد بهمنظور تأمین آب شرب از جمله این طرحها است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر با اشاره به طرحهای تأمین آب شرب استان بوشهر گفت: اخذ تخصیص و صدور مجوز لازم برای ساخت 16 آبشیرینکن و جانمایی آنها در استان بوشهر، یکی از دستاوردهای این حوزه محسوب میشود
در آینده 45 درصد آب شرب استان بوشهر از طریق طرحهای شیرینسازی آب دریا تأمین میشود
علی محمدی تأمین 45 درصد آب شرب استان بوشهر از طریق طرحهای شیرینسازی آب دریا را یکی از سیاستها دانست و افزود: هماکنون پروژه شیرینسازی آب دریا در نقاط مختلف استان بوشهر در مراحل مختلف بهرهبرداری یا ساخت است.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر، تأمین آب شرب از طریق ساخت سدهای مختلف در استان بوشهر از جمله راهکارهای اجرایی و عملیاتی این حوزه محسوب میشود.
سد باغان و سد اخند در زمستان امسال قابلیت آبگیری دارند
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر با اشاره به افتتاح سد تنگ ارم و ارغون در دشتستان خاطر نشان کرد: این 2 سد بهمنظور تأمین آب شرب مناطق پیرامونی خود هستند و سد باغان و سد اخند در زمستان امسال قابلیت آبگیری دارند.
علی محمدی گفت: سد دشت پلنگ بهعنوان یکی از پروژههای عظیم سدسازی استان بوشهر، بزرگترین منبع تأمین آب شرب درون استانی میشود و نقش مهمی در کاهش اتکا به منابع خارج از استان ایفا میکند.
وی افزود: بر اساس برنامهریزی منابع آب سد، اصلیترین هدف این طرح، تأمین آب شرب مورد نیاز مناطق دارای انشعاب از خط محرم در جنوب استان و تأمین آب مورد نیاز صنعت عمدتاً مناطق پارس جنوبی و شمالی است.
سد دشت پلنگ با اهدافی بزرگ
نماینده مجری طرح سد دشت پلنگ، این سد را از نوع خاکی و بتنی معرفی کرد و افزود: ارتفاع سد دشت پلنگ 56 متر، طول تاج آن یکهزار و 30 متر و حجم مخزن آن نیز 150 میلیون مترمکعب است.
رضا ارمی با بیان اینکه سالانه 46 میلیون مترمکعب آب از سد دشت پلنگ تأمین میشود خاطر نشان کرد: از این حجم میزان بیش از 8 میلیون مترمکعب آن بهمنظور تأمین آب شرب برنامهریزی شده است.
نماینده مجری طرح سد دشت پلنگ، پیشرفت فیزیکی این پروژه را 11.5 درصد دانست و افزود: سد دشت پلنگ با تأمین مالی بههنگام، در طول مدت 4 سال به بهرهبرداری میرسد.
منبع: فارس