سرپرست فرمانداری پاوه:

ثبت جهانی اورامانات سرآغاز توسعه در کرمانشاه و کردستان است

سرپرست فرمانداری پاوه با اشاره به ثبت جهانی منظر طبیعی اورامانات گفت: این رخداد سرآغاز توسعه در استان های کرمانشاه و کردستان است.
تصویر ثبت جهانی اورامانات سرآغاز توسعه در کرمانشاه و کردستان است

به گزارش پرسون از کرمانشاه، سرپرست فرمانداری پاوه با اشاره به ثبت جهانی منظر طبیعی اورامانات گفت: این رخداد سرآغاز توسعه در استان های کرمانشاه و کردستان است.

چهل و چهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو (UNESCO) پرونده منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان بررسی و با تصویب اعضای کمیته، اورامات( هورامان) به عنوان بیست و ششمین میراث فرهنگی ملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد.

جلیل بالایی گفت : با اشاره به سالروز عملیات غرور آفرین مرصاد، روزی که به پاس سالها رشادت و پایمردی مردمان این استان، مزین به نام روز ملی کرمانشاه شده است، ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات را رخدادی بزرگ برای دوستداران فرهنگ و تمدن این خطه از خاک ایران زمین دانست و گفت: ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات را به تمام دوستداران تاریخ و فرهنگ ایران زمین، مردم فرهنگ دوست استان کرمانشاه، به ویژه ساکنان سرزمین اسطوره‌ای اورامانات و بالاخص مردم فهمیم و آگاه پاوه این مهد تاریخ، فرهنگ و تمدن صمیمانه شادباش می‌گویم.

وی اظهار کرد: خداوند را شاکرم زمینه ای برای معرفی هر چه بیشتر فرهنگ غنی، معماری سنتی پلکانی، پوشش خاص و زیبا، آداب و رسوم و آیین های بومی این سرزمین کهن با مردمانی بافرهنگ، اصیل، هنردوست، دوستدار طبیعت در بُعد بین المللی رخ داده است.

مدیرکل اسبق اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه توضیح داد: موضوع ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامان از سال ۱۳۹۵ مطرح و پس از تلاش بی وقفه مسئولان مربوطه در ارسال مداوم اسناد سرانجام به نتیجه مطلوب رسید بر این اساس خداوند را سپاس می گویم که چنین مقدر فرمود تا به عنوان مدیر کل وقت میراث فرهنگی در گام های آغازین و شروع تدوین پرونده ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات و در زمان ثبت نیز به عنوان سرپرست فرمانداری پاوه (بزرگ‌ترین شهر اورامانات) سهمی هر چند کوچک در این رویداد بزرگ داشته باشم.

بالایی گفت: حال که منظر فرهنگی اورامانات پس از منظر فرهنگی بم و منظر فرهنگی میمند، سومین منظر فرهنگی ثبت شده ایران است می تواند سرآعاز فصلی جدید در امر توسعه پایدار این خطه و همچنین دو استان کرمانشاه و کردستان باشد.

وی افزود: بنابراین باید از امروز به گونه‌ای برنامه‌ریزی و مدیریت شود که شایسته نام جهانی اورامانات و در راستای بهره مندی هر چه بیشتر مردم منطقه و استان از مزایای این رویداد خجسته باشد. برماست که به خاطر توسعه اورامانات و حفظ جایگاه منطقه از منافع شخصی و زودگذر خویش گذر کرده و کلان‌نگری و بلندنظری را برای ارتقا جایگاه استانمان در پیش گیریم.

سرپرست فرمانداری پاوه عنوان کرد: در پایان از همه وزراء به ویژه جناب دکتر مونسان، اقدامات قابل تقدیر مهندس بازوند استاندار کرمانشاه در پیگیری این امر، دکتر لهونی نماینده اورامانات در مجلس شورای اسلامی، دکتر گوهری مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان و خاصه از شخصیت ارجمند ماموستا ملاقادر قادری و همه مدیران پایگاه ها و کارشناسان متعهد و نیز مردم عزتمند منطقه صمیمانه سپاسگزارم. قطع به یقیین ثبت منظر فرهنگی اورامانات حاصل تلاش های بی وقفه جمع کثیری از مقامات کشوری، استانی و محلی است که سال ها برای ثبت میراث گرانبهای مردم این استان تلاش کرده اند.

۳۰۳هکتار محدوده ثبت جهانی اورامانات

بخش بزرگی از اورامان در استان های کردستان و کرمانشاه و بخش کوچک‌تری هم در حلبچه در خاک عراق قرار دارد که بخش ایرانی آن به ثبت جهانی رسیده است.

محدوده ثبت جهانی منطقه اورامانات شامل یک گستره ۳۰۳ هکتاری با ۷۰۰ روستا، ۳۰۰ سکونتگاه غیردائم، ۳ منطقه حفاظت شده و ۱۱۰۰ محوطه و آثار تاریخی، جشن‌ها و آیین‌های منطقه و ثبت بافت ۳۶ روستا است.

سرپرست میراث فرهنگی کرمانشاه با اشاره به اینکه امکان اضافه شدن سالانه ۲۵ درصد به فضای درنظر گرفته شده در طرح وجود دارد، گفت: این امکان که پس از مذاکرات بین المللی بخشی عراقی اورامانات نیز به ثبت پرونده ثبت جهانی افزوده شود، متصور است.

منطقه اورامانات یا هورامان به کوه‌ها، جنگل‌ها، قله‌های پر برف، دره‌های سرسبز، خانه‌های سنگی و پلکانی (سقف خانه پایینی حیاط خانه بالایی) در دامنه های شیب دار کوهستان، مشهور است. اورامان یا هورامان، نام منطقه‌ای کوهستانی در غرب ایران و شرق عراق است که ساکنان آن به گویش هورامی سخن می‌گویند.

این منطقه بیشتر کوهستانی و دارای دره‌های پر پیچ‌وخم و عمیق و رودبارهای بی‌شمار است، از مجموع آب این چشمه‌ها و رودبارها، دو رودخانه سیروان و لیله پایه‌ریزی می‌شوند که در نقطه‌ای به نام دروله در نزدیکی مرز ایران و عراق به هم می‌پیوندند.

مردم منطقه معتقدند اورامانات تخت زمانی شهری بزرگ بوده و مرکزیتی خاص داشته و به همین دلیل از آن به‌عنوان تخت یا مرکز حکومت ناحیهٔ اورامان یاد می‌کرده‌اند. به‌غیر از وضعیت خاص روستا از نظر معماری، موقعیت چشمه‌های پرآب، مراسم خاص و آداب و رسوم و وجود مقبره و مسجد پیر شالیار و به ویژه جمعیت و تعداد سکنه قابل توجه آن نشانگر اهمیت منطقه از دوره‌های گذشته است.

۲۹۵ اثر ثبت شده ملی در این منطقه و در شهرستان‌های ثلاث باباجانی، روانسر، پاوه و جوانرود وجود دارد که بیشترین آثار ثبت شده گردشگری ملی با ۲۰۰ اثر در شهرستان ثلاث باباجانی واقع شده است.

منبع: ایرنا

327710

سازمان آگهی های پرسون