یک کارشناس مسایل سیاسی در گفتگو با پرسون:

مقایسه کردن تهدید داعش با طالبان برای ایران یک اشتباه استراتژیک است

این کارشناس مسایل غرب آسیا گفت: مقایسه کردن تهدید داعش با طالبان برای جمهوری اسلامی یک اشتباه استراتژیک است؛ زیرا اولا داعش خواستار تشکیل خلافت اسلامی بود و ایران را نیز رسما جزویی از قلمرو خود می‌ دانست، اما طالبان از امارت اسلامی صحبت می‌کند که در محدوده جغرافیای افغانستان است.

تصویر مقایسه کردن تهدید داعش با طالبان برای ایران یک اشتباه استراتژیک است

سایت خبری پرسون ـ علیرضا تقوی‌ نیا؛ کارشناس مسایل غرب آسیا در گفت وگو با خبرنگار پرسون اظهار داشت: این روزها گروه تندرو و سلفی طالبان به طرز مشکوکی در حال پیشروی در افغانستان است که بسیاری در داخل ایران در خصوص این گروه اظهارنظرهای مختلف و عمدتا متضادی می‌نمایند.

این کارشناس مسایل غرب آسیا گفت: اکنون پس از محرز گشتن تعمدی بودن سقوط شهرها و افتادن آن به دست طالبان چند نکته در این خصوص باید بیان شود.

وی افزود: نخست اینکه افراط و تفریط در برخورد با طالبان از گذشته در ایران وجود داشته است. این گروه اگرچه با جمهوری اسلامی در دشمنی با آمریکا اشتراک نظر داشت، لکن امروز که دیگر آمریکایی وجود ندارد باید در خصوص آنان با احتیاط سخن گفت.

تقوی‌ نیا در ادامه تصریح کرد: از سوی دیگر طالبان نماینده حداقل ۳۰ درصد مردم افغانستان است که هم از نیروهای با انگیزه و کاربلد برخوردار بوده و هم ثروت بسیاری از قاچاق مواد مخدر ذخیره کرده که از قدرتمند بودن آن حکایت می‌کند. به عبارت دیگر طالبان اکثر مولفه های قدرت را در اختیار دارد.

این کارشناس مسایل سیاسی افزود: همچنین طالبان در بسیاری از مناطق شمالی که قوم پشتون وجود ندارد در حال پیشروی بدون درگیری است که نشان دهنده توطئه عناصر درون دولت افغانستان برای تسلیم مناطق تاجیک و هزاره نشین به این گروه است.

وی در ادامه سخنان خود عنوان داشت: بنابراین مقایسه کردن تهدید داعش با طالبان برای جمهوری اسلامی یک اشتباه استراتژیک است؛ زیرا اولا داعش خواستار تشکیل خلافت اسلامی بود و ایران را نیز رسما جزویی از قلمرو خود می‌ دانست، اما طالبان از امارت اسلامی صحبت می‌کند که در محدوده جغرافیای افغانستان است و بر حفظ تمامیت ارضی و امنیت همسایگان تاکید دارد. ثانیا گستره حضور داعش و سایر گروههای تروریستی و تکفیری در عراق و سوریه در مسیر کریدور استراتژیک تهران - بغداد - دمشق - بیروت قرار داشت و مبارزه مستقیم با آنها جهت راه‌اندازی این کریدور لازم و ضروری بود.

این کارشناس مسایل سیاسی غرب آسیا با اشاره به اینکه پشتیبانی مردمی از طالبان کار را برای مبارزه با آن سخت و دشوار می‌کند، گفت: درگیر شدن جمهوری‌اسلامی با این گروه طالبان خواست دشمنان این نظام است لذا باید هوشمندانه و با تدبیر با قضایا مواجه شد.

تقوی نیا بیان داشت: از سوی دیگر آمریکا در اندک زمانی، بدون قید و شرط خاصی افغانستان را که یک کشور مهم برای جلوگیری از حرکت چین به سمت غرب می‌دانست را تخلیه کرد؛ فلذا به نظر می‌رسد پشت پرده تضمین‌های لازم را از طالبان جهت مقابله با نفوذ چین به مرزهای باختری اخذ کرده باشد.

این کارشناس مسایل غرب آسیا گفت: به ویژه اینکه کشور افغانستان، با ناحیه خودمختار سین کیانگ (محل سکونت قوم مسلمان ایغور) نیز هم مرز است که می‌تواند در آینده تهدیدات جدی را متوجه چین کند.

وی افزود: در نتیجه به نظر می‌رسد پشت پرده ترکتازی‌های این روزهای طالبان به شدت پیچیده است و چهره اصلی این گروه فعلا نمایان نخواهد شد، لکن باید واقع گرایانه به قضایا نگریست.

تقوی‌نیا در پایان سخنان خود گفت: همچنین هدف اصلی قدرت‌یابی طالبان نه ایران بلکه چین است و با توجه به این که در گذشته کشور پاکستان (متحد راهبردی چین) حامی اصلی این گروه بوده، هنوز پازل این نقشه تکمیل نشده است و آینده مسائل شبه قاره با دگرگونی هایی روبرو خواهد بود.

گفتگو : سیدراضیه عینی

324330

سازمان آگهی های پرسون