به گزارش سایت خبری پرسون، مقامات اسراییلی نگران مرزهای شرقی خود با اردن و احتمال نفوذ ایران در مرزها هستند.
پایگاه خبری" JNS" که یک پایگاه خبری متعلق به لابی یهودیان در آمریکاست، درباره تنها مرز امن اسراییل که مرزهای اردن است، نوشت:
در پی درگیری اخیر اسرائیل با حماس در نوار غزه بنی گانتز وزیر دفاع اسرائیل در روزهای اخیر بارها و بارها درباره لزوم تقویت "ائتلاف عمل گرایان در منطقه" که دولت پادشاهی اردن نیز بخش مهمی از آن است، صحبت کرده است.
گانتز روز چهارشنبه (دیروز) عازم ایالات متحده آمریکا شد تا در پی آتش بس اخیر در غزه، با مقامات نظامی و امنیتی آمریکا در مورد امنیت منطقه گفتگو کند.
سرهنگ شائول شای معاون سابق شورای امنیت ملی اسرائیل در گفتگو با JNS گفت بقا و ثبات دولت پادشاهی اردن هاشمی یکی از مولفه های مهم امنیت ملی اسرائیل است.
شای که اینک یکی از محققان ارشد در موسسه بین المللی مبارزه با تروریسم است، پیشتر به عنوان افسر اطلاعاتی فرماندهی جنوب اسرائیل خدمت میکرده است.
او در این گفتگو گفت:" مهم ترین دلیل اهمیت اردن برای اسراییل مساله جنگ با تروریسم است.
او افزود:" واقعیات خود بیانگر همه چیز است. مرز اردن که طولانیترین مرزی است که اسرائیل دارد، طی دهههای گذشته امنترین مرز ما بوده و موارد ناامنی و حوادث تروریستی در آن بسیار نادر بوده است. این امر تا حد زیادی به دلیل عملیات کارآمد نیروهای امنیتی اردن است که دههها با هماهنگی اسرائیل کار میکردند و توانستهاند این مرز را تا حد ممکن امن نگه دارند."
سرهنگ شای، دومین ملاحظه و دلیل استراتژیک اهمیت اردن برای اسراییل را ، نقش حیاتی و حایل این کشور در عمل به عنوان "منطقه امنیتی شرقی" اسراییل میداند که طی دهههای گذشته توانسته جلوی تهدید ایران را از نزدیک شدن به مرزهای شرقی اسراییل در این منطقه، مسدود میکند.
با توجه به این واقعیت که ایالات متحده قصد دارد از عراق خارج شود، جایی که ایران حضور گستردهای دارد و نیز واقعیت حضور گسترده ایران در سوریه - که اسرائیل به طور منظم برای کاهش آن می جنگد – اهمیت اردن در آن است که در صورت اینکه این کشور نیز تحت نفوذ ایران درآید این یک تحول بسیار مخرب برای امنیت اسراییل خواهد بود.
به گفته این مقام نظامی و امنیتی سابق اسراییل، اردن از اشغال جناح شرقی اسرائیل توسط ایران جلوگیری میکند و این امر آن را به عنوان یک سرمایه اصلی استراتژیک برای اسراییل در آورده است...در نتیجه، سرمایه گذاری و حتی هزینه کردن اسراییل برای داشتن روابط خوب با اردن از اهداف اصلی سیاست خارجی و منطقه ای اسراییل است."
"اردن و ایران روابط کاملا خصمانه ای با یکدیگر دارند. از نظر اردن، ایران تهدیدی جدی است. اردن تا سال 2018 باید با دو تهدید بزرگ مقابله میکرد: یکی داعش بود که تهدید میکرد از منطقه کنترل خود در عراق و سوریه تا اردن گسترش خواهد یافت و دوم جلوگیری از گسترش نفوذ ایران بوده است."
به گفته سرهنگ شای: "اکنون تهدید داعش بسیار کاهش یافته و تنها به شکل تهدیدات تروریستی (نه قلمرویی) باقی مانده است. اما جاه طلبیهای ایران برای گسترش هژمونی منطقهای همچنان پابرجاست و امروز این تهدیدی اساسی برای اردن است."
او می گوید:" جمهوری اسلامی دوست دارد دولت پادشاهی هاشمی در اردن سرنگون شود چون این دولت را همکار آمریکا و اسراییل در منطقه میداند؛ اردن با اسراییل پیمان صلح امضا کرده است و این مساله برای جمهوری اسلامی قابل پذیرش نیست."
"از این منظر اردن معیارهای ایرانی در منطقه را برآورده نمیکند و تهران ترجیح میدهد رژیمی در اردن حاکم باشد که نه متحد آمریکا و اسراییل بلکه دوست تهران باشد."
به گفته این مقام سابق اسراییلی:" تحت یک رژیم متفاوت، اردن میتواند به عنوان یک مجرای نفوذ ایران به کرانه باختری عمل کند و تهران میتواند از طریق مرزهای اردن و اسراییل به داخل کرانه باختری نفوذ کند."
سرهنگ شای در پاسخ به سوالی درباره حل بحران های اخیر دیپلماتیک بین اسرائیل و اردن گفت که مهمترین اولویت دولت امان بقا و ثبات داخلی است: " وهر چیزی که اصل بقا و ثبات داخلی اردن را تهدید کند،به نفع منافع ملی اردن نیست - و من میخواهم اضافه کنم که به نفع اسرائیل هم نیست - در عین حال، روابط سیاسی دولتها در یک خلا شکل نمیگیرند و روابط اردن و اسراییل هم تا حدود زیادی تحت تأثیر تحولات اسرائیل و فلسطین قرار دارد. هنگامی که تنشها با فلسطینیان افزایش مییابد و اختلافات رو به وخامت میگذارد، این به طور طبیعی بر روابط اسرائیل و اردن هم تأثیر میگذارد."
طبق برخی برآوردها تقریباً 60 درصد اردنی ها اصالت فلسطینی دارند. در اردن همچنین یک جنبش مخالف اسلام گرا هم وجود دارد.
سرهنگ شای در این باره گفت: " در داخل اردن، کمی مخالفت با روابط نزدیک این کشور با اسرائیل وجود دارد. از این روهنگامی که تنشها در اینجا (فلسطین اشغالی) افزایش مییابد، این امر در داخل اردن نیز منجر به تنش میشود چون مخالفان داخلی دولت اردن را بابت اقدامات اسراییل در فلسطین سرزنش میکنند.
اما به گفته شای دولتهای اسرائیل و اردن "یاد گرفتهاند که چگونه از پس این مشکلات برآیند و از آنچه واقعاً مهم است محافظت کنند".
شای در پاسخ به این پرسش که آیا اردن به لحاظ ثبات داخلی کشوری امن محسوب میشود؟ پاسخ داد که از زمان موج انقلابهای 2011 در خاورمیانه ، "دیگر نمیتوان گفت که هر چیزی امن است... اما امیدوارم که پادشاهی هاشمی توانایی محافظت از خود را حفظ کند."
او گفت اسرائیل باید به بازسازی زیرساخت های اردن کمک اقتصادی کند و کمک کند تا دولت اردن با رفع مشکلات ثبات داخلی خود را حفظ کند. در این چارچوب در آوریل امسال اسرائیل اعلام کرد که سهمیه آب مورد نیاز اردن را به بیش از مقدار مقرر در پیمان صلح 1994 افزایش میدهد.
شای گفت: "حفظ این رابطه به نفع هر دو طرف است...هرچه روابط پایدارتر باشد، هر دو طرف سود بیشتری خواهند برد."
منبع: عصر ایران