پیر محمد ملازهی، کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی سایت خبری پرسون، در خصوص انفجار در یک مسجد در افغانستان، گفت: اطلاعات دقیقی از عامل این حادثه وجود ندارد و نمیتوان بر اساس ادعاها قضاوت کرد؛ دولت افغانستان، طالبان را متهم میکند و آنها نیز معتقدند، داعش با همکاری دولت مرکزی افغانستان مسئول این حرکتها است.
ملازهی بیان کرد: حدود 23 تا 30 گروه مسلح در این کشور با خط مشی خاص خود وجود دارد و بعضی از آنها زیرمجموعه سازمان داعش هستند. در انفجار مسجد، بیشتر انگشت اتهام به شبکه حقانی است؛ زیرا هر گروهی توانایی این نوع عملیات پیچیده و نفوذ در دستگاههای دولتی را ندارد. این گروه تجربه بسیاری در ایجاد این نوع حوادث دارد و ارتباط نزدیکی نیز با گروه طالبان و پاکستان دارد و از این طریق به آموزشهای خاص و امکانات دسترسی دارد.
وی افزود: جریانات پشت پردهای وجود دارد. در حادثه حمله به مدرسه دخترانه، داعش متهم میشد و حال در حمله به مسجد از اهل سنت افغانستان کشته شدهاند؛ به طور کلی این اقدامات و ترورها توسط افرادی که صلح و ثبات در افغانستان را به ضرر خود میدانند؛ رخ میدهد.
این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: روسها معتقدند که پاکستان، داعش و آمریکاییها با یکدیگر به تفاهم رسیده و درصدد ایجاد آشوب در منطقه هستند. ضمن این که اگر اختلافات مذهبی شیعه و سنی نیز به جریانات تروریستی افزوده شود، ناامنی تشدید و امکان مانور بیشتر گروههای تروریستی فراهم میشود.
ملازهی تصریح کرد: گروههای رادیکال اهل سنت در افغانستان به نمایندگی داعش، به دنبال خلافت اسلامی از طریق مسئله جهاد است. این موضوعات ایدئولوژیک و بسیار پیچیده است. برای آنها تعداد کشتهها مهم نیست؛ زیرا بر اساس عقاید وحشتناک این دسته از مسلمانان؛ فرد کشته شده، اگر بی گناه باشد به بهشت میرود و اگر گناهکار باشد، با این انفجار سزای اعمالاش را در همین دنیا میبیند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه در خصوص نقش سازمان ملل در استقرار صلح و جلوگیری از این حوادث، گفت: سازمان ملل مستقل نیست و سیاسی کاری میکند. این سازمان ملاحظاتی دارد و منابع آمریکا و اروپاییها را تأمین میکند. در برخی مواقع سازمان ملل متحد با فشار افکار عمومی مجبور به واکنش میشود که در واقعیت به دلیل حق وتو قدرتهای اصلی چندان موثر نیست.