به گزارش سایت خبری پرسون از کردستان، براساس آخرین آمارها از سوی مسئولان تاکسیرانی در کشور و نیز اتحادیه های تاکسیرانی شهری در حال حاضر در کنار رانندگان مرد، بیش از 4830 زن نیز بعنوان راننده تاکسی در سراسر کشور مشغول فعالیت هستند.
البته بیش از نیمی از این زنان راننده تاکسی در تهران فعالیت می کنند و این عدد 2900 زن راننده را در این کلانشهر نشان می دهد و مابقی زنان راننده در حوزه تاکسیرانی در بین استان های دیگر کشور تقسیم شده اند.
بی گمان در استان کردستان نیز تعداد زنانی که به عنوان راننده تاکسی در سازمان تاکسیرانی نامشان ثبت شده است، کم نیستند و در سال های اخیر تعداد رانندگان زن در کردستان به ویژه سنندج چند برابر شده است.
افزایش این آمار و ارقام از حضور زنان راننده در ناوگان حمل و نقل شهری خود بیانگر مسایل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... می باشد.
در شهر سنندج نیز دهها زن در ناوگان حمل و نقل شهری فعالیت می کنند که به قول برخی از آنان این کار را از روی علاقه، برخی دیگر آن را از روی اجبار و مشکلات زندگی و اقتصادی انتخاب کرده اند.
با این وجود باید گفت که هنوز در سراسر کشور به ویژه در کردستان که در بُعد فرهنگی از بافتی سنتی و مردسالار برخوردار هستند، قبول و پذیرش حضور زنان در ناوگان حمل و نقل شهری هنوز پذیرفته نشده است و این زنان با انواع رفتارها و واکنش های مختلف از سوی جامعه به ویژه قشر مردان و حتی زنان روبرو می شوند.
در بافت فرهنگی کردستان هنوز زن در جایگاه سنتی خود ایفای نقش می کند و اگر نگاهی به آمار زنان شاغل در این استان داشته باشیم، این آمار در کردستان نسبت به دیگر نقاط کشور پایین تر است، البته همان گونه که بیان شد روز به روز این نوع نگاه به بانوان در جامعه سنتی در حال دگرگونی است.
«فاطمه»؛ یکی از رانندگان تاکسی در شهر سنندج در گفتگو با خبرنگار پرسون گفت: کاری که روزی آن حلال باشد برای زن و مرد فرقی نمی کند و اگر در آن کار شان و منزلت مرد و زن از نظر فرهنگی و شرعی رعایت شود، کسی نمی تواند منکر آن شغل و حرفه باشد.
این بانوی راننده ادامه داد: البته باید اعتراف کنم که هنوز نه تنها در کشور بلکه در تهران قبول راننده زن در سرویس حمل و نقل شهری و حتی برون شهری به صورت کامل نهادینه نشده است و امیدوارم که روزی برسد که این طرز نگاه تغییر کند.
فاطمه به برخورد مسافران با خودش اشاره می کند و افزود: برخی از مسافران از سوار شدن به تاکسی که راننده آن یک خانم است، امتناع می کنند، برخی دیگر اهمیتی نمی دهند و مهم رسیدن به مقصد است ولی در کل نگاه به راننده تاکسی زن هنوز در کردستان و شهر سنندج جا نیفتاده است.
وی ادامه داد: بنده شخصا به خاطر مسایل مالی و کمک به همسرم برای داشتن یک زندگی معمولی در این شرایط بد اقتصادی وارد این کار شدم، ولی به تدریج به این شغل علاقمند گردیدم زیرا روزانه با همشهریان زیادی برخورد دارم و این خود برای من یک تجربه می شود.
این بانوی راننده تصریح کرد: البته باید اعتراف کنم که برخی از برخوردها و نگاه ها به رانندگان زن تاکسی به نوعی بانوان را دلسرد می کند و به عینه خودم با این وضعیت چندین بار مواجه شده ام ولی به هر حال باید نگاه به این مسئله که زن می تواند با رعایت شئونات اخلاقی و دینی نان آور خانواده باشد را متحول کنیم.
وی از برخورد رانندگان مرد با بانوان راننده سخن می گوید و افزود: نوع برخوردها بسیار متفاوت است، انصافا مردم با فرهنگ سنندج برخورد مناسبی با قشر ما دارند، البته در این میان استثنائاتی وجود دارد که به قدری کم هستند که رفتار و نگاه آنان قابل بیان نیست.
این بانوی راننده گفت: مشاغل بسیاری برای زنان در سطح جامعه وجود دارد، ولی به نظر من راننده تاکسی بودن از همه مشاغلی که زنان در بازار می توانند انتخاب کنند بهتر است و امیدوارم که روزی برسد که نگاه ها و فرهنگ ها به مقوله بانوان راننده متحول شود.
با توجه به سخنان این بانوی راننده و آمار زنان شاغل در سیستم حمل و نقل شهری باید اعتراف کرد که ورود زنان به شغل مسافرکشی و رانندگی با وجود اینکه بدون هیچ پیش زمینه و فرهنگ سازی آغاز گردید، هنوز با مشکلات و سختی های بسیاری روبروست.
آیین مهر ـ استان کردستان