به گزارش سایت خبری پرسون، همگام با افزایش قیمت گوشت قرمز طی سال های گذشته، روند سرانه مصرف آن هم کاهشی بوده است؛ براساس گزارش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در سال 92، سرانه مصرف گوشت بین 10 تا 12 کیلوگرم بوده و حالا در سال 99 این رقم به 8 کیلوگرم کاهش یافته است.
اما ماجرای کاهش مصرف سرانه گوشت قرمز در ایران زمانی دردناک می شود که نگاهی به گزارش سازمان خوار و بار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) درباره سرانه مصرف گوشت قرمز در کشورهای دیگر داشته باشیم، بر طبق این گزارش که در پایگاه خبری بهار منتشرشده است، متوسط مصرف گوشت قرمز در غنا 9 و در تانزانیا 10 کیلوگرم است، این رقم در کشور جنگ زده یمن به 14.5 کیلوگرم می رسد.
البته افت سرانه مصرف اقلام خوراکی در کشور فقط به گوشت قرمز محدود نمی شود، بلکه میزان مصرف ماهی هم 10 کیلوگرم کمتر از میانگین جهانی است.
مرغ جایگزین گوشت قرمز
درحالی که مصرف گوشت قرمز در سال های اخیر کاهشی بوده است، آمارها حکایت از افزایش مصرف مرغ دارند، به گزارش اقتصاد آنلاین طی دو سال گذشته سرانه مصرف مرغ از 20 کیلوگرم به بیش از 30 کیلو گرم رشد کرده است.
آمارهای دیگر هم بر کاهش مصرف گوشت قرمز و رشد سرانه مصرف مرغ طی سال های گذشته تأکید می کنند، براساس اظهارات رییس گروه آمارهای دام و طیور دفتر کشاورزی مرکز آمار ایران در خرداد 98، سرانه مصرف گوشت مرغ در این مدت از 17.6 کیلوگرم در سال 90 به بیش از 21 کیلوگرم در سال 96 افزایش یافته است.
این موضوع متأثر از عوامل مختلفی است از جمله تبلیغ برای مصرف گوشت سفید و مضرات گوشت قرمز، همچنین افزایش قیمت گوشت است البته قیمت هر دو نوع گوشت در این مدت تقریباً 2 برابر شده اما قیمت مرغ مثلاً از 5 هزار تومان به 10 هزار تومان رسیده و قیمت گوشت قرمز از 40هزار تومان به 80 هزار تومان افزایش یافته، ضمن اینکه افزایش درآمدها هم به اندازه رشد قیمت کالاها نبوده بنابراین گرایش به خرید مرغ که از گوشت قرمز ارزان تر است، بالارفته است.
ناگفته نماند که اطلاعات منتشر شده از سوی فائو نشان می دهد که سرانه مصرف گوشت قرمز و سفید در جهان حدود 41 کیلوگرم است و در این میان ایرانیان از لحاظ مصرف گوشت در رتبه 98 در بین 196 کشور جهان قرار دارند.
دلایل کاهش سرانه مصرف گوشت
حالا سوال این است که دلیل کاهش سرانه مصرف گوشت قرمز طی سال های اخیر چه بوده است؟
براساس اظهارات رییس اتحادیه گوشت گوسفندی دلیل کاهش مصرف گوشت قرمز در ایران افزایش قیمت، کمبود بودجه و افت توان خرید مردم است، مثلا طی دو سال یعنی سال های 97 تا 99 قیمت گوشت افزایش یافته و از کیلویی 50 هزار تومان به 150 هزار تومان رسیده است.
در این میان با توجه به افزایش بیش از 100 درصدی قیمت گوشت قرمز و 50 درصدی گوشت مرغ طی یکسال گذشته، اگر نگاهی به حداقل حقوق کارگری در سال 1400 ( 2 میلیون و 655 هزار تومان) داشته باشیم به خوبی روشن می شود که امسال با کاهش سرانه مصرف گوشت قرمز و حتی مرغ مواجه می شویم و میزان مصرف از 8 کیلوگرم هم کمتر می شود.
بر همین اساس پیشنهاد می شود که دولت نظارت بهتری بر قیمت کالاهای اساسی داشته باشد تا مردم حداقل در تأمین نیازهای اساسی و اولیه خود با مشکلی مواجه نشوند.
درواقع انتظار می رود که ادامه گرانی ها در قیمت اقلام خوراکی، ایرانیان را به سمت سو تغذیه سوق دهد چون براساس آمارهای رسمی و حداقلی کمیته امداد در بهمن سال 99، خط فقر حداقلی 7 میلیون تومان است و حداقل حقوق کارگران هم حدود یک سوم این رقم، برهمین اساس طبیعی است که میزان مصرف گوشت قرمز در سال 1400 نسبت به سال 99 کاهشی باشد.
حال باید دید مسئولان اجرایی چه راهکاری را برای برون رفت از این بحران اندیشیده اند. چرا بحران؟
گرانی ها سبب شده است مردم بسیاری از اقلام را از سبد معیشتی خود حذف و هر روز کم و کم تر کنند. جالبتر آنکه چه استان هایی که در حوزه دام و گوشت قرمز خودکفا و چه استان هایی که تولید دام ندارند، هر دو از کمبود و گرانی حوزه گوشت رنج می برند که نشاندهنده سیاست های کلی در این زمینه است. ادامه این روند بحرانی جدی در حوزه سلامت و بهداشت فردی و اجتماعی است که امیدواریم زودتر حل شود.