به گزارش سایت خبری پرسون بهنقل از روابطعمومی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان مرکزی علی مشهدی امروز ۱۱ بهمن ۹۹ گفت: آیین سنتی و معنوی "کوسه ناقالی" یکی از رسوم دیرینه مردم استان مرکزی است که هر ساله در روستای خانآباد از توابع شهرستان خمین با حضور گسترده مردم در دهم بهمن ماه برگزار میشود، کوسه ناقالی، جشن چوپانان برای شکر گزاری از خداوند است.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان خمین گفت: این آیین دارای قدمت طولانی است و در پنج سال اخیر سازماندهی شده و با نظم بیشتری توسط جوانان و همکاری شورا، دهیار و شورای ورزشی روستا برگزار میشود که بعد از سازماندهی این مراسم مردم بطور چشمگیری از این آیین استقبال می کنند.
او با اشاره به حضور پرشور اهالی روستاهای همجوار و گردشگران در سالهای گذشته گفت: امسال به دلیل جلوگیری از شیوع بیماری کرونا تعداد شرکتکنندگان در این آیین و مراسم کمتر بود که البته اجرای این آئین میتواند در سالهای آینده به جذب گردشگر در این شهرستان کمک بیشتری داشته باشد.
مشهدی بیانکرد: این جشن در روزگاران قدیم مخصوص چوپانان و گلهرانان بوده و بازیکنان در این جشن ۵ تا ۱۰ نفرند و نفر اول با پوشیدن لباس چوپانان و به سر کردن پوست بزغاله و تزئین خود، به نقش کوسه یا ناقالی در میآید.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان خمین افزود: مردم معتقد بودند که آمدن کوسهناقالی شگون دارد و با خود خیر و برکت به همراه میآورد و موجب باروری و زایش میشها و بزها میشود، از سوی دیگر چوپانان و بعضاً افراد فقیر که اجراکنندگان این مراسم بودند از این راه معیشتی به دست میآوردند تا زمستان را راحتتر بگذرانند.
مشهدی در ادامه گفت: با فرارسیدن ایام ناقالی کودکان و نوجوانان و حتی مردم خوشحال میشدند چون بر این باور بودند که کمر زمستان شکسته و بهار نزدیک است و این مراسم موجب تفریح، سرگرمی و تفنن آنان نیز بوده است.
او گفت: اوج جشن و هنرنمایی کوسه و همراهان در منزل کدخدا یا بزرگ ده است، در این خانه کوسه هنرنمایی را به حد کمال میرساند و سنگ تمام میگذارد و صاحب خانه مبلغی پول یا خوراکی به کوسه میدهد.
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان خمین در ادامه افزود: این آیین در روستاهای چهارطاق، طیبآباد، لکان، خوراوند و نازی شهرستان خمین نیز برگزار میشود.