به گزارش سایت خبری پرسون، احمد مهدوی ابهری با اشاره به اینکه دلالی و استفاده از رانت موجب احساس کمبود مواد اولیه میشود افزود: در 8 ماه اخیر 3 میلیون و 704 هزار و 703 تن مواد اولیه معامله شد که نسبت به پارسال, 700 هزار تن افزایش داشته است.
وی با بیان اینکه این 700 هزار تن، حدود 700 میلیون دلار از صادراتمان را کاهش داده است اضافه کرد: قسمتی از این مواد، رانتی است که به تقاضای کاذب داده میشود.
معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: کمبود عرضه برخی مواد اولیه پتروشیمی در بورس کالا وجود دارد.
مهدی صادقی نیارکی افزود: واردات محصولات پتروشیمی ممنوع نبوده و سال هاست که تعرفه این محصولات 5 درصد است.
وی اضافه کرد: این کالا جزو مزیتهای رقابتی کشور و این واردات برای جبران کسری انجام شده است.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی هم با اشاره به اینکه کمبود مواد اولیه پتروشیمی نداریم، تاکید کرد: توزیع این مواد نامناسب است.
مهدوی افزود: این واردات ناشی از رانت گپ ارزی است و عدهای مصرف کننده واقعی نیستند، اما این مواد را میخرند.
وی گفت: اگر ماده «پلی پروپیلن» را بهینه توزیع کنیم کمبود این ماده را نخواهیم داشت.
مهدوی اضافه کرد: در 8 ماه اخیر، کف عرضه پلیمر، سه میلیون و 720 هزار تن بوده است که با افزایش 9 درصدی، چهار میلیون و 79 هزار تن عرضه کردیم.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت: اسفند پارسال 125 هزار تن «پی جی» در انبارهای پتروشیمی شهید تندگویان باقی ماند و از وزارت صمت برای صادرات آن اجازه میگیرد و قسمتی از آن را به روش اعتباری میفروشد، اما اکنون چه اتفاقی افتاده است که کمبود وجود دارد؟
وی با بیان اینکه «پی جی» به اندازه کافی داریم، افزود: اگر سامانه بهین یاب به درستی کار کند، مشکلات رفع میشود.
معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران نیز با اشاره به اینکه در برخی کالاها کمبود داریم و در برخی کالاها هیچ کمبودی نداریم، گفت: اکنون التهاب بازار بر طرف شده است.
رضا محتشمی پور افزود: در برخی از کالاهای پتروشیمی کمبود داریم و این کمبود ناشی از کمی تولید است.
وی اضافه کرد: در «پلی پروپیلن» کمبود ذاتی داریم و تولید ما در این ماده کمتر از نیاز داخلی است و این موضوع موجب التهاب شده است.
معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران گفت: در 8 ماه اخیر 30 هزار تن «پلی پروپیلن» وارد شده است.
محتشمی پور ادامه داد: در بعضی از محصولات با مسئله انحراف از توزیع مواجهیم و این به معنی اشکال در شرکت تولید کننده نیست.
وی افزود: سامانه ”بهین یاب“ ممکن است نقص و خطا دشته باشد، ولی کیفیت آن در مقایسه با گذشته بهتر شده است، اما مشکل نظارت هنوز وجود دارد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت : اگر شکاف ارز نباشد بسیاری از دلالان از صحنه خارج خواهند شد.
احمد مهدوی ابهری افزود: باید مصرف کننده محصولات پتروشیمی را به مالیات ، برق و بیمه متصل کنیم.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی تصریح کرد : در صورتی که مصرف کننده واقعی محصولات را خریداری کند حتی در " پت " نساجی هم مازاد خواهیم داشت.
بیشتر بخوانید؛
نفت، گاز و پتروشیمی با دانش بنیان عجین شود
هدفگذاری ۲۵ میلیارد دلاری صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۰
وی افزود: فروش محصولات پت، نسبت به سال 98 افزایش 14 درصدی داشته است و در پلی پروپیلن هم 7 درصد افزایش فروش داشته ایم.
مهدی ابهری ادامه داد: اگر گپ ارز نباشد بسیاری از دلالان صحنه را ترک خواهند کرد.
مهدی صادقی نیارکی معاون امور صنایع وزارت صمت در ادامه افزود: در هفته 120 گرید پلیمری معامله می شود که از این تعداد 70 گرید رقابت نمی شود یا حتی معامله در آن انجام نمی شود و حدود 50 گرید رقابت می شود که کالاهایی هستند که نسبت به ظرفیت کشور کمبود داریم.
وی ادامه داد: در حال حاضر در سامانه بهین یاب وضع پی.وی.سی، پلی پروپیلن گرید فیلم، پ.پ شیمیایی، پ.پ نساجی، استایرن بوتادین و 2EH که رقابتی در آن انجام نمی شود به مچینگ می رود.
وی گفت: سامانه بهین یاب یک (پورت) درگاه است و در حال حاضر بنگاه ها با خوداظهاری و آفلاین، حامل های انرژی شامل گاز و برق را اعلام می کنند و با پیگیری معاونت طرح و برنامه وزارت صمت مقرر شد تا تأمین اجتماعی، برق و امور مالیاتی اطلاعات را بر خط در اختیار سازمان های صمت قرار دهد ولی در حال حاضر اطلاعات ، بر خط انجام نشده است و آفلاین این اطلاعات دریافت می شود.
صادقی نیارکی تصریح کرد: 5 شهر بزرگ هنوز نتوانسته اند به سرویس برخط اطلاعات مصرف برق واحدهای تولیدی وصل شوند.
وی گفت: درخواست دریافت اطلاعات مالیاتی واحدهای تولیدی را از سال 98 با مصوبه دولت به سازمان امور مالیاتی ارسال کرده ایم.
معاون امور صنایع وزارت صمت تصریح کرد: در حال حاضر مالیات بر ارزش افزوده از شرکت ها دریافت می شود ولی هنوز در تأمین اجتماعی نتوانستیم برخط اطلاعات را دریافت کنیم.
وی ادامه داد: در سال 96 عرضه مواد پتروشیمی در کالاهای ملتهب یک میلیون و 146 هزار تن، در سال 97 یک میلیون تن، در سال 98 یک میلیون و 157 هزار تن و در 8 ماه سال 99 این عرضه یک میلیون و 141 هزار تن بوده است.
صادقی نیارکی افزود: درباره تقاضای کالاهای ملتهب در سال 96 میزان 2 میلیون و 200 هزار تن، سال 97 چهار میلیون تن، سال 98 هم یک میلیون و 300 هزار تن و در سال 99 یک میلیون و 700 هزار تن بوده است.
مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق نیز درباره زیرساخت های لازم وزارت صمت برای دریافت برخط اطلاعات مصرف برق واحدهای تولیدی گفت: بین شرکت توانیر و زیر مجموعه وزارت صمت از طریق شبکه ملی اطلاعات و وب سرویس، اطلاعات در حال حاضر رد و بدل می شود و در بخش برق امکان جا به جایی بیش از 90 درصد اطلاعات مصرف را داریم و تنها 10 درصد باقی می ماند که در صورتی که وزارت صمت زیرساخت خود را کامل تر کند این هماهنگی ها بیشتر خواهد شد و از نظر اطلاعات مشکلی را نخواهیم داشت.
وی افزود: وضع صنعت ازطریق کنتورهای هوشمند قابل قرائت با روش برخط است و تنها در تهران بزرگ و برق اصفهان امکان برقراری ارتباط نداشتیم و اطلاعات مابقی شرکت ها و شهر ها کامل موجود است.
هادی خانی، معاون فناوری های مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور گفت: با بررسی سوابق ، برای سامانه بهین یاب در خواستی مبنی بر دریافت اطلاعات مالیاتی واحدهای تولیدی از طریق وزارت صمت نداشتیم.
وی افزود: درباره سامانه بهین یاب تا امروز مصوبه مشخصی از سمت هیئت وزیران به ما ابلاغ نشده است و همچنین دیتای ارزش افزوده نیازی به مصوبه هیئت وزیران ندارد.
حسین دُر، رئیس اتحادیه تعاونی های صنایع پایین دستی پتروشیمی گفت: سهمیه های ماهانه بهین یاب حدود 85 هزار تن بوده است.
وی ادامه داد: مواد را با نرخ ارز آزاد ضربدر قیمت جهانی در بورس با رقابت بسیار زیاد عرضه می کنند در شرایطی که مصرف بالا رفته و دولت هم جلوی واردات را گرفته در نتیجه مصرف کننده نهایی به سمت تولید داخل آمده است در صورتی که تولید کننده مواد خود را از طریق بازار آزاد تهیه می کند.
منبع: تسنیم