نایت برئیس کمیسیون عمران گفت: دولت با اینکه ۱۰ ماه از آغاز برنامه هفتم گذشته است اما هنوز در خصوص تامین زمین برای ساخت مسکن عقب است که مشخص نیست چگونه آن را جبران خواهد کرد.
در حالی که قطر با سرمایهگذاری کلان و همکاری غولهای انرژی جهان پروژه فشارافزایی پارس جنوبی را سرعت داده، ایران همچنان درگیر کاغذبازی و تعلل تصمیمگیران است.
خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی به نقل از منابع آگاه که خواستند نام آنها فاش نشود، نوشت: کاخ سفید در حال بررسی گزینههای تحریمی جدیدی علیه روسیه با هدف تشدید فشار اقتصادی بر این کشور است.
رسانه انگلیسی رویترز، روز گذشته روایتی از محتوای مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا را منتشر کرد.روایتی که هسته اصلی آن این بود: مذاکرات آغاز شده در عمان بر اساس چارچوب برجام پیش میرود.
مسعود پزشکیان، نخستین رئیسجمهوری است که هنوز دوره اول ریاست جمهوریاش به نیمه نرسیده طرح استیضاح پنج وزیرش مطرح و یکی از آنها ظرف کمتر از شش ماه برکنار شد.
به اعتقاد صاحبنظران، یکی از دلایلی که اقتصاد روسیه پس از تحریمهای غرب در پی جنگ اوکراین، نسبت به اقتصاد ایران تابآوری بیشتری داشت و آسیب کمتری دید، برخورد قاطع و تعیین تکلیف حاکمیت این کشور با بانکهای ناسالم بوده است.
تأخیر در معرفی وزیر اقتصاد همچنین میتواند نزد برخی تحلیلگران داخلی و خارجی به عنوان نشانهای از عدم اولویتدهی به مسائل اقتصادی در دستور کار دولت تفسیر شود.
دیروز « ژان- نوئل بارو » وزیر امور خارجه فرانسه در شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت: «اگر مذاکرات برای رسیدن به توافق درباره برنامه هستهای ایران به نتیجه نرسد و منافع امنیتی کشورهای اروپایی تامین نشود، فرانسه این اختیار را دارد که مکانیسم بازگشت سریع تحریمها (Snapback) که در اکتبر منقضی میشود را در شورای امنیت فعال کند و بدون هیچ تردیدی تحریمها را علیه ایران مجددا اعمال خواهد کرد»!
در آستانه دور چهارم مذاکرات، اسرائیل از حاشیهنشینی در گفتوگوهای ایران و آمریکا ابراز نگرانی کرده است. کمااینکه سازمان رادیو و تلویزیون اسرائیل گزارش داد که نهادهای امنیتی این رژیم احتمال توافق بین واشنگتن و تهران را بالا میدانند که میتواند منافع اسرائیل را تهدید کند.
عراقچی پس از پایان دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در عمان از میزبان خود تشکر کرد که محیط آرام فراهم کرده است «بدون حضور خبرنگاران که با آرامش مذاکرات بتواند انجام شود».
چرا در ایران کمتر مسئلهای را میتوان یافت که بر اساس ضوابط و تناسب میان اختیارات با مسئولیت حل شود و نیازی به دخالت بالاترها نباشد؟ چرا اغلب امور بر مدار افراد و دخالتهای آنان میچرخد و جایگاه عملی هر فرد بالاتر از ضوابط و اختیارات مصوب قانونی است؟
ماجرای بندرعباس، از آن قصههای پُر غُصهای است که از زوایای مختلف باید خواند و بازخواند. هیچ لایهای نباید از نظر دور بماند و حتی یک صفحه هم نباید ناخوانده، ورق بخورد.
در دولت چهاردهم، چه دولت محترم بپذیرد یا نپذیرد، سفره زندگی مردم روی میز مذاکرات پهن شده است. اقدامی که باعث میشود کوچکترین تکان در این میز، به جامعه ایران و افکار عمومی آن منتقل شود.
امیدوار باشیم که حداقل این بار با درس گرفتن از این حادثه تلخ و غمبار که جدای خسارات قابل توجه مادی، جمعی از هموطنان عزیزمان را در آتش خود از ما گرفت (که خساراتی جبرانناپذیر است) به فکر چارهای اساسی و از بین بردن زمینههای تکرار آن بیفتیم.
پیشرفت مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا که دور اول و سوم آن در مسقط و دور دومش در رم برگزار شد، نشاندهنده اراده دو طرف برای یافتن راهحلی دیپلماتیک است.
به نظر اکثر کارشناسان، در بهترین شرایط برای توافق بین ایران وآمریکا قرار داریم. تردید نکنیم کسی جز ترامپ نمیتواند تصمیم به توافق گرفته و آن را اجرا کند. او هم جسارت و توانایی این کار و هم ابزارهای قانونی این مهم را در دست دارد.
برخی معتقدند گزینه اصلی دولت پزشکیان برای معرفی به مجلس بهعنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد «مدنیزاده» است. گزینهای که هنوز نیامده تندروهای بهارستان و همانهایی که همتی را کنار زدند علیه او شمشیر را از رو بستهاند.
سر برآوردن انواع فسادها در بدنه دستگاههای دولتی به معنای اعم و عاجز بودن دولتها از مقابله با عوامل فساد و رانت و ویژهخواری چیزی نیست که قابل انکار باشد.
روزنامه اصلاح طلب درباره انفجار بندر شهید رجایی نوشت:دستورات ویژه رسیدگی خوب است؛ ولی بدون شفافیت اطلاعرسانی ممکن نیست که مردم را با وعدههایی در آینده نامعلوم راضی کرد؛ وعدههایی که زمان تحقق آنها یا خیلی دیر میرسد یا اصلاً نمیرسد.