ایران در جهان

سرخط مهم‌ترین اخبار و گزارش‌های تحلیلی ایران در جهان را در سرویس بین الملل پرسون بخوانید.

رسانه انگلیسی رویترز، روز گذشته روایتی از محتوای مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا را منتشر کرد.روایتی که هسته‌ اصلی آن این بود: مذاکرات آغاز شده در عمان بر اساس چارچوب برجام پیش می‌رود.
طی سه دور گفتگوی صورت گرفته، مذاکره‌کنندگان جمهوری اسلامی ایران بر اساس چارچوبی مشخصی که مبتنی بر رویکردهای اصولی ایران وفق حقوق بین‌الملل در زمینه استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای و خاتمه تحریم‌های ظالمانه است، مواضع و مطالبات بحق ملت ایران را تبیین و با جدیت برای نیل به تفاهمی عادلانه، معقول و پایدار تلاش کرده است.
دیروز « ژان- نوئل بارو » وزیر امور خارجه فرانسه در شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت: «‌اگر مذاکرات برای رسیدن به توافق درباره برنامه هسته‌ای ایران به نتیجه نرسد و منافع امنیتی کشورهای اروپایی تامین نشود، فرانسه این اختیار را دارد که مکانیسم بازگشت سریع تحریم‌ها (Snapback) که در اکتبر منقضی می‌شود را در شورای امنیت فعال کند و بدون هیچ تردیدی تحریم‌ها را علیه ایران مجددا اعمال خواهد کرد»!
در آستانه دور چهارم مذاکرات، اسرائیل از حاشیه‌نشینی در گفت‌وگوهای ایران و آمریکا ابراز نگرانی کرده است. کمااینکه سازمان رادیو و تلویزیون اسرائیل گزارش داد که نهادهای امنیتی این رژیم احتمال توافق بین واشنگتن و تهران را بالا می‌دانند که می‌تواند منافع اسرائیل را تهدید کند.
استاندار گیلان در حاشیه سفر به باکو گفت: در نشست مشترک با معاون نخست‌وزیر جمهوری آذربایجان، ظرفیت‌های اقتصادی استان، از جمله بندر انزلی، صنعت کشتی‌سازی و ایجاد خطوط هوایی مستقیم رشت به باکو مطرح شد تا روابط تجاری و اقتصادی این استان با جمهوری آذربایجان گسترش یابد.
عضو شورای روابط خارجی اروپا در گزارشی با اشاره به این که مذاکرات با ایران برای رسیدگی به موضوع برنامه هسته‌ای آن، «فرصتی جدی» برای «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا برای دست یافتن به اهداف سیاست خارجی او است، سه پیشنهاد را مطرح کرد که به گفته او، طرفین با به‌کار بستن آن از مزیت بی‌سابقه‌ای برای دوام بخشیدن به هرگونه توافق احتمالی و اجرایی شدن آن برخوردار خواهند شد.
به‌موازات در جریان بودن مذاکرات غیرمستقیم هسته‌ای میان ایران و آمریکا با میانجیگری عمان، اروپایی‌ها در حال ایفای نقش «پلیس بد» هستند و با اهرم‌هایی که در اختیار دارند، ازجمله «مکانیسم ماشه» درصدد سنگ‌اندازی در مسیر مذاکرات هسته‌ای هستند. ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، دوشنبه‌شب به شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت که اگر مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا منافع امنیتی کشورهای اروپایی را تامین نکند، فرانسه بدون هیچ تردیدی تحریم‌های سازمان ملل را علیه ایران مجددا اعمال خواهد کرد.
مایکل آنتون رئیس هیئت مذاکره‌کننده آمریکا در دور سوم گفتگوی غیرمستقیم با ایران، نه صرفاً یک مذاکره‌کننده بلکه یک طراح جنگ روانی در میدان دیپلماسی است که هرگونه مذاکره را صرفاً ابزاری برای پیشبرد منافع آمریکا می‎داند، نه بستری برای مصالحه یا تفاهم پایدار.
در دولت چهاردهم، چه دولت محترم بپذیرد یا نپذیرد، سفره زندگی مردم روی میز مذاکرات پهن شده است. اقدامی که باعث می‌شود کوچک‌ترین تکان در این میز، به جامعه ایران و افکار عمومی آن منتقل شود.
تحلیلگر سیاست خارجی و مشاور سه رئیس‌جمهور پیشین آمریکا در امور منطقه غرب آسیا در یادداشتی نوشت: «برچیدن برنامه غنی‌سازی اورانیوم ایران غیرممکن است. ترامپ باید به‌دنبال تحدید زیرساخت هسته‌ای ایران باشد.»
الجزیره نوشت: رادیو و تلویزیون اسرائیل افزود: «بر خلاف برآوردهای پیشین به کابینه اطلاع داده شد که آمریکا و ایران بسیار نزدیک به حصول توافق هستند و احتمال موفقیت مذاکرات بیشتر از شکست آن است.»
پایگاه «ایندین اکسپرس» در گزارشی با عنوان «چرا بهترین برگ برنده ترامپ با ایران دیپلماسی است، نه جنگ» نوشت: با توجه به خصومت دونالد ترامپ با ایران، انتظار می‌رفت که اقدام نظامی علیه تأسیسات هسته‌ای ایران در نطنز، فردو یکی از اولویت‌های اولیه دولت دوم او باشد. اما صحنه راهبردی که در سال ۲۰۲۵ برای ترامپ وجود دارد با آنچه در سال ۲۰۲۰ پشت سر گذاشت بسیار متفاوت است.
نتانیاهو در این دو سال همواره ایران را تهدید کرده است؛ اما تهدیدهای تازه او مبنی بر «نابودی کامل» تاسیسات هسته‌‎ای و مراکز غنی‌سازی اورانیوم صریح‌تر از همیشه و تقریبا «بی‌سابقه» بود.
به نظر اکثر کارشناسان، در بهترین شرایط برای توافق بین ایران وآمریکا قرار داریم. تردید نکنیم کسی جز ترامپ نمی‌تواند تصمیم به توافق گرفته و آن را اجرا کند. او هم جسارت و توانایی این کار و هم ابزارهای قانونی این مهم را در دست دارد.
سازمان آگهی های پرسون