پزشکیان اذعان داشت: طرف مقابل همه چیز درست و طرف دیگر همه چیزش غلط؟ این چنین وحدت محقق نمیشود. به عنوان فردی که در این مملکت بزرگ شدم باید خودم را نقد کنم که چرا با حضور و در حضور من مشکلات ایجاد شد. من و ما مشکل هستیم و اگر دست به دست هم دهیم میتوانیم قدرت و عزت را به مملکت برگردانیم.
عیسی اکبرزاده معاون اجرایی ستاد مردمی دکتر پزشکیان و از مدیران با سابقه کشور در گفتگو با پُرسون:
نشریات زنجیرهای برخلاف نص صریح قانون اساسی میگویند مجلس باید به شکل مطلق و دربستی به کابینه پیشنهادی و به ویژه برخی افراد مسئلهدار رای اعتماد بدهد وگرنه این اتفاق آزمون خوبی برای مجلس نیست!
مهمترین دلیل وقوع این بحران و بحرانهای مشابه، به شیوه حکمرانی ملی در کشور برمیگردد. به بیان دیگر نیازمند اصلاح اندیشه حکمرانی هستیم؛ گذار از «دولت رفاه» به «جامعه رفاهی»، گذار از «حمایتهای اجتماعی» به «بیمههای اجتماعی»، گذار از «دولت پرستار» به «دولت توانمندساز»، گذار از «نگاه صدقهای و گداپروری» به «نگاه قابلیتپروری»، گذار از «مردم مواجببگیر دولت» به «دولت مواجببگیر مردم».
رئیس جمهور بیان کرد: هر معاونتی بسته به رسالت و مسئولیتی که دارد باید بتواند برنامه عملیاتی برای آنچه که قانون برنامه مشخص کرده را طراحی کند و بنویسد و ما یک زبان را نگاه مشترک در ارتباط با آن سیاست و برنامه بین خودمان و بین مجلس و آن اهدافی که باید انجام دهیم را داشته باشیم.
در بین نهاد و وزارتخانههای مختلف، جایگاه وزارت خارجه با توجه به اهمیت نقش آن در تأمین منافع ملی و امنیت کشور بسیار حائز اهمیت است. چنانچه اگر تامین امنیت و منافع در بعد ملی را یکی از برجسته ترین نمادهای دولت مدرن در تقابل با وجه سنتی آن بدانیم، این نهاد میتواند با یک سیالیت اندیشه دولت ملت را به عنوان یک کلیت به نمایش گذارد.
متأسفانه در دولتهای مختلف، مسئولان ما در دادن وعده! ید طولایی داشتهاند! و رسانههای ما هم بر اساس سنت خبری مسؤلمحوری خود، در انتشار وعدههای مسئولان کم نگذاشتهاند و وعدهها را با تیتر درشت و خبرهای تاپ منتشر کرده و میکنند. تحقق وعدهها بایستی دغدغه مهم دولت چهاردهم باشد.