نتایج پژوهشی جدید در کره جنوبی؛

واکسن زونا ریسک بیماری قلبی و مغزی را کاهش می‌دهد

هر سال تعداد زیادی از افراد بالای ۵۰ سال درگیر بیماری زونا می‌شوند؛ یک بیماری‌ با ضایعات پوستی دردناک که گاهی عوارض جدی‌تری هم به‌دنبال دارد. پیشگیری از بیماری فوق با کمک واکسن، امکان پذیر است. اما پژوهش جدیدی نشان داده که واکسن این بیماری ممکن است فوایدی فراتر از پیشگیری از زونا داشته باشد.

تصویر واکسن زونا ریسک بیماری قلبی و مغزی را کاهش می‌دهد

به گزارش سایت خبری پُرسون، زونا، که ناشی از فعال شدن مجدد ویروسی به نام «واریسلا زوستر» است، بیشتر در افراد مسن یا کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند دیده می‌شود. این بیماری نه تنها به شکل بثورات پوستی دردناک ظاهر می‌شود، بلکه تحقیقات گذشته، ارتباط آن را با افزایش خطر بیماری‌های قلبی نیز نشان داده‌اند.

با توجه به شیوع بالا و پیامدهای جدی احتمالی این بیماری، بررسی راه‌های پیشگیری از آن، به‌ویژه در سنین بالا، اهمیت زیادی دارد. از سوی دیگر، بیماری‌های قلبی هنوز از علل اصلی مرگ‌ومیر در جهان هستند و هر اقدامی که بتواند خطر این بیماری‌ها را کاهش دهد، می‌تواند تأثیر زیادی بر سلامت عمومی داشته باشد.

در همین راستا، گروهی از محققان در دانشگاه کیونگ‌هی کره جنوبی، به سرپرستی پروفسور دونگ کیون یون، تحقیقی را انجام داده‌اند که به بررسی ارتباط بین دریافت واکسن زونا و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی پرداخته است.

این تیم تحقیقاتی با استفاده از داده‌های بیش از یک میلیون و دویست هزار نفر از افراد بالای ۵۰ سال، به نتایج جالب‌توجهی رسیده است عنوان پژوهش آن‌ها به نوعی به نقش واکسن در کاهش خطر بروز مشکلات قلبی اشاره دارد، بدون اینکه صرفاً به پیشگیری از زونا محدود شود.

محققان برای این پژوهش، اطلاعات بهداشتی افراد را از سال ۲۰۱۲ به بعد بررسی کردند؛ از جمله اینکه آیا آن‌ها واکسن زونا را دریافت کرده‌اند یا خیر، وضعیت سلامت قلب آن‌ها به چه شکل بوده و چه عواملی مانند سن، جنسیت، سبک زندگی و وضعیت اقتصادی اجتماعی در زندگی‌شان نقش داشته است.

واکسن مورد استفاده در این مطالعه از نوع زنده ضعیف‌شده بود؛ یعنی حاوی شکل غیرفعال‌شده‌ای از ویروس عامل زونا، که بدن را بدون ایجاد بیماری اصلی، به ساختن مواد ایمنی تحریک می‌کند.

نتایج بررسی ها نشان دادند کسانی که واکسن زونا دریافت کرده بودند، به طور کلی ۲۳ درصد کمتر به مشکلات قلبی دچار شدند. خطر سکته، نارسایی قلبی یا بیماری عروق کرونر نیز در این افراد به میزان قابل‌توجهی (۲۲ تا ۲۶ درصد) کمتر بود. این تأثیر محافظتی در دو تا سه سال اول پس از تزریق قوی‌تر بود، اما تا هشت سال نیز ادامه داشت.

بررسی دقیق‌تر داده‌ها نشان داد که مردان، افراد زیر ۶۰ سال و کسانی با سبک زندگی ناسالم (مانند سیگار کشیدن، مصرف الکل یا کم‌تحرکی) بیشتر از فواید قلبی این واکسن بهره‌مند شده‌اند. این موضوع می‌تواند ناشی از پاسخ بهتر ایمنی در سنین پایین‌تر یا تفاوت در اثربخشی واکسن باشد.

در واقع، با جلوگیری از ابتلا به زونا، بدن از التهاب، آسیب به رگ‌ها و احتمال لخته شدن خون در امان می‌ماند؛ عواملی که خود می‌توانند زمینه‌ساز بیماری‌های قلبی شوند.

این یافته‌ها که در نشریه تخصصی European Heart Journal به چاپ رسیده‌اند، می‌توانند دیدگاه جدیدی در مورد نقش غیرمستقیم واکسن‌ها در ارتقاء سلامت عمومی ایجاد نمایند.

منبع: ایسنا

964451

سازمان آگهی های پرسون