به گزارش سایت خبری پُرسون، اگر روزهدار عمداً و آگاهانه چیزی بخورد یا بیاشامد روزه او باطل میشود، خواه آن چیز از خوراکیها و آشامیدنیهای معمول باشد و خواه از چیزهای غیر خوراکی مانند کاغذ یا پارچه و امثال آن، و خواه زیاد باشد یا کم، مانند قطرههای بسیار کوچک آب یا خرده کوچکی از نان، اما آیا میدانید حکم استفاده از قطره گوش، چشم و بینی در ماه مبارک رمضان چیست؟ آیا این موارد از مبطلات روزه است؟ اگر فرد روزهدار مجبور به استفاده از قطرههای چشم، گوش و بینی باشد روزهاش باطل میشود؟
نکته کلی آن است که باید بررسی کرد که با استفاده از این نوع قطرهها عنوان «خوردن و آشامیدن» که باطل کننده روزه است تحقق یافته است یا خیر؟ آنچه از فتاوای مراجعتقلید به دست میآید این است که استفاده از قطرههایی که در گوش، چشم و بینی استفاده میشود، اشکالی ندارد و عنوان «آشامیدن» صدق نمیکند، البته در صورتی که مزه آن به حلق برسد کراهت دارد اما چون عمل آشامیدن نیست روزه را باطل نمیکند.
درباره قطرههایی که داخل بینی ریخته میشود، اگر به حلق نرسد اشکالی برای روزه ندارد، اما اگر این قطره وارد حلق شود و فرد روزهدار قصد رساندن قطره را به حلق داشته باشد (نه اینکه به صورت ناخواسته وارد فضای حلق شود)، در این صورت عنوان «آشامیدن» صادق بوده و روزه را باطل میکند.
پاسخ مقام معظم رهبری در این رابطه بدین شرح است:
استفاده از قطرۀ چشم و گوش، هنگام روزه اشکال ندارد، حتی اگر مزه آن در حلق احساس شود.
آیتالله مکارمشیرازی: استفاده از قطره چشمی در حال روزه اشکال ندارد، اما اگر مزه آن به حلق برسد کراهت دارد ولی روزه را باطل نمیکند.
آیتالله صافیگلپایگانی: چند چیز برای روزهدار مکروه است: دوا ریختن به چشم و سرمهکشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد؛ انجامدادن هر کاری که مانند خونگرفتن و حمامرفتن اگر باعث ضعف میشود، انفیهکشیدن [یعنی دارویی در بینی ریخته شود و بینی خود را بکشد] اگر نداند که به حلق میرسد، و اگر بداند به حلق میرسد، جایز نیست.
آیتالله سیستانی: ریختن دارو در چشم و گوش، روزه را باطل نمیکند، هرچند مزه آن به گلو برسد و امّا اگر دارو را در بینی بریزد، چنانچه نداند به حلق میرسد یا نه و قصد رساندن آن به حلق را هم نداشته باشد، روزه را باطل نمیکند، ولی اگر فرد آب یا چیز دیگر را از طریق بینی وارد حلق و مری نماید، آشامیدن صدق نموده و روزه را باطل میکند.
آیتالله نوریهمدانی: اگر به فضای دهان نرسد روزه را باطل نمیکند.
آیتالله وحید خراسانی: چند مورد برای افراد روزهدار مکروه است؛ از جمله این موارد باید به دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در حالتی که مزه یا بوی آنها به حلق برسد.آیتالله شبیریزنجانی: این مورد روزه را باطل نخواهد کرد مگر آن که به حلق برسد و قطره خورده شود.
آیتالله سبحانی: مشکلی در این زمینه وجود ندارد.آیتالله مظاهری: قطره ریختن در چشم روزهدار در صورتی که وارد حلق و گلو شود نیز روزه را باطل نمیکند.
آیتالله جوادیآملی: اگر دارو به حلق نرسد و یا به حلق برسد ولی فرو نبرد، روزهاش باطل نمیشود.
منبع: فارس