به گزارش سایت خبری پُرسون، مدیر دیدهبان هستهای سازمان ملل از جمهوری اسلامی ایران خواست تا در مورد غنیسازی اورانیوم شفافتر باشد و به المانیتور گفته که دولت جدید ایالات متحده به ریاست دونالد ترامپ ممکن است با وجود خروج از توافق قبل در سال ۲۰۱۸، به توافقی با تهران علاقهمند باشد.
در مصاحبهای در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد در داووس، سوئیس، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، رافائل گروسی، گفت سازمان متبوع او همچنان با مقامات ایرانی در حال مذاکره است تا منشأ ذرات اورانیوم غنیشده که ادعا میشود در سه سایت هستهای اعلامنشده ایران در سال ۲۰۱۹ کشف شد، مشخص شود.
گروسی که در نوامبر با مقامات هستهای در تهران دیدار کرده بود، به المانیتور گفت: «ما هنوز نتوانستهایم این موضوع را روشن کنیم.»
گروسی و تیم مذاکرهکنندهاش این مذاکرات را به موازات بحثهای گستردهتر در مورد توافقی با ایالات متحده درباره غنیسازی اورانیوم ایران ادامه میدهند، که آژانس بینالمللی انرژی اتمی بارها گفته از سطح ۶۰ درصد فراتر رفته است.
علاوه بر نقش دیپلماتیکی که آژانس ایفا میکند، بازرسان این نهاد مستقر در وین به طور منظم به ایران و کشورهای دیگر میروند تا سطح غنیسازی اورانیوم آنها را پایش کنند و اطمینان یابند که در حال ساخت سلاحهای هستهای نیستند.
گروسی گفت: «غنیسازی به خودی خود ممنوع نیست. اما جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری در جهان است که بدون داشتن سلاح هستهای، در این سطح غنیسازی انجام میدهد. بنابراین این مسئله بیاهمیت نیست.»
او ادامه داد: «این چیزی است که به آنها میگویم: وقتی به سطح ۶۰ درصد میرسید، فقط یک قدم با ۹۰ درصد فاصله دارید؛ این یک مسئله فنی است. بنابراین، اگر مواد در سطح تسلیحاتی دارید، این یک نشانه سیاسی بسیار قدرتمند و همچنین یک توانایی فنی است که شما را در مسیری قرار میدهد که بتوانید کاری انجام دهید.» ایران منکر هر گونه تلاشی برای تولید سلاحهای هستهای است.
گروسی گفت اگر کشوری در این سطح غنیسازی انجام دهد، آژانس سطح شفافیت بیشتری نسبت به آنچه جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر ارائه میدهد، مطالبه میکند.
او گفت با دولت ترامپ در مورد توافقی با جمهوری اسلامی تماس گرفته است و امیدوار است که «خیلی زود» با آنها ارتباط برقرار کند.
او گفت: «دوست دارم نظرات آنها را بشنوم و همچنین فرصت داشته باشم توضیح دهم که ما چگونه اوضاع را میبینیم، در آنجا حضور داریم، بازرسی میکنیم، تا ببینیم چگونه میتوانیم بهترین کمک را به این فرآیند ارائه دهیم. به نظر میرسد که ظاهراً تمایلی از سوی دولت ترامپ برای رسیدن به نوعی توافق وجود دارد.»
ترامپ به دلیل مواضع سختگیرانهاش در قبال جمهوری اسلامی شناخته میشود و به طور مشهور از توافق هستهای ۲۰۱۵، موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، که در آن تهران متعهد شد غنیسازی اورانیوم خود را محدود کند و در عوض تحریمهای غرب لغو شود، خارج شد.
گروسی هرگونه احتمال تلاش دولت ترامپ برای برجام اصلاحشده با ایران را رد کرد.
او گفت از نظر سیاسی، دولت از این ایده حمایت نخواهد کرد و شرایط و وضعیت موجود «تا حد زیادی از شرایط و دامنه هر چیزی شبیه برجام فراتر رفته است» و افزود که توافق جدید باید دامنه گستردهتری داشته باشد، زیرا پیشرفت هستهای جمهوری اسلامی از زمان آخرین ریاستجمهوری ترامپ تکامل یافته است.
منبع: ایرنا