به گزارش سایت خبری پرسون، برنزه کردن یکی از روش ها برای افزایش زیبایی و جذابیت است که در بین جوانان طرفدران زیادی دارد. این افراد با استفاده از شیوه های مختلفی پوست خود را برنزه و تیره می کنند.
برخی از آنها با قرار گرفتن در زیر نور مستقیم خورشید و با زدن انواع کرم های برنزه کننده، قهوه، روغن زیتون، حنا، ماءالشعیر و حتی آب هویج پوست خود را تیره می کنند اما برخی دیگر خوابیدن درون دستگاهای برنزه کننده (سولاریوم) را به نور مستقیم خورشید ترجیح می دهند.
باید بدانید هر یک از این روش ها عواقب جبران ناپذیری دارد که در این بخش شما را با عوارض روش های برنزه کردن پوست آشنا می کنیم.
عوارض برنزه کردن پوست با آفتاب
نورخورشید از ترکیب چند نور (ماورای بنفش، نور مرئی و نور مادون قرمز) تشکیل شده است. در بین این ترکیب های نوری، نور ماورای بنفش می تواند به بدن و پوست انسان نفوذ کند و ضرر و مزیت هایی برای پوست دارد.
نور ماورای بنفش ویتامین D را در بدن فعال می کند و استخوان ها را مستحکم تر می کند. این نور سبب ضد عفونی شدن زمین و اجسام شده و میکروب های مضرر را از بین می برد.
اما تابش بیش از حد نور آفتاب به بدن برای پوست مضر است و باعث تغییراتی در هسته سلولی بدن می شود که این تغییرات زمینه را برای ضایعات خوش خیم و بدخیم پوستی فراهم می کنند.
تابش نور آفتاب برای خانم ها به علت نازک تر بودن پوستشان مضر است . نازک شدن لایه ازون مشکلات ما را در مورد تابش بیش از حد نور ماورای بنفش بیشتر می کند.
هنگامی که نور ماورای بنفش بیشتر از حد نیاز به بدن بتابد، سلول های رنگدانه ساز شروع به تیره کردن پوست می کنند. تیره شدن پوست قصد دارد به فرد هشدار دهد که نور ماورای بنفش بیشتر از حد نیاز به بدن تابیده شده است و یک فاکتور دفاعی است که بیشتر افراد این مساله را به اشتباه به عنوان یک فاکتور زیبایی یعنی برنزه شدن پوست می شناسند.
عوارض طولانی مدت برنزه کردن پوست
عوارض ناشی از آفتاب مانند آفتاب سوختگی، قرمزی پوست و حتی تاول ها در برخی مواقع سریعا درمان می شود و ماندگاری کمی دارد اما برنزه نمودن پوست به وسیله آفتاب شما را در آینده دچار عوارضی مانند پیری زودرس، لکه های رنگی پوستی و حتی سرطان های پوست می کند.
ملانومای بدخیم (نوعی سرطان پوست) بعد از سرطان ریه کشنده ترین نوع سرطان در دنیاست . افرادی که پوستشان روشن است بیش از افرادی که پوست تیره دارند ، دچار عوارض برنزه کردن پوست با آفتاب قرار دارند.
فیتوفتودرماتیت و ارتباط آن با برنزه کردن با روش های گیاهی
بسیاری از افراد با استفاده از ترکیبات مختلف پوست صورت و بدن خود را در معرض نور آفتاب برنزه می کنند و بدون توجه به خطرات این کار احساس رضایت دارند.
این افراد باید بدانند که وقتی فراورده های گیاهی به پوست مالیده می شوند، پوست را بیشتر دچار عوارض آفتاب سوختگی می کنند زیرا تماس پوست با ترشحات گیاهی یا شیره گیاهان و قرار گرفتن زیر نور خورشید سبب ایجاد واکنش های آلرژیک در پوست می شود که در پزشکی به آن فیتوفتودرماتیت می گویند.
خیلی از افراد ناخواسته دچار فیتوفتودرماتیت می شوند و وقتی در جنگل و مراتع پوست شان به شاخه و برگ گیاهان و گل ها کشیده می شود پوست آنها نسبت به آفتاب حساسیت بیشتری نشان می دهد.
امروزه اغلب جوانان با فراورده های گیاهی یا شیمیایی مانند دلستر، قهوه، تنباکو، آب هویج و. . . دوست دارند که رنگ پوست شان را برنزه کنند اما نمی دانند این مواد آسیب بیشتری به پوست آنها می رساند.
عوارض برنزه کردن با روغن های زیتون و نارگیل
برخی از افراد برای برنزه کردن پوستشان از روغن های گیاهی مثل روغن زیتون یا روغن نارگیل استفاده می کنند و ساعت ها زیر آفتاب قرار می گیرند . دنیای مد نمناک اشاره کرده است این روغن ها توان و طاقت پوست را در برابر آفتاب افزایش می دهند و خالی از عارضه نیستند به طور غیر مستقیم به پوست ضرر می رسانند اما قهوه، حنا و امثال آنها مستقیم پوست را دچار عوارض می کنند.
عوارض برنزه کردن با سولاریوم
برخی افراد برای برنزه کردن پوستشان از دستگاهی به نام سولاریوم استفاده می کنند و می پندارند که چون مدت زمان کوتاه تری در دستگاه قرار می گیرند ، ضرر سولاریوم از نور آفتاب کمتر است اما باید بدانید که سولاریوم عوارض بیشتری از آفتاب دارد .
نور مادون قرمز خورشید باعث گرم شدن و بالا رفتن پوست شده و فرد مدت کوتاهی در زیر نور آفتاب طاقت می آورد اما نور چراغ های سولاریوم نور خالص شده ماورای بنفش می باشد به همین علت بیمار تحمل بیشتری برای ماندن در چنین نورهایی دارد بنابراین عوارض سولاریوم بیشتر بوده چون طول زمان کوتاه تر و طاقت فرد بیشتر است.
اشعه ماوراء بنفش برای بدن مضر است و این اشعه ها قادرند جهش های ژنتیکی در بدنتان ایجاد کنند و این جهش ها ممکن است فرد را به چند نوع سرطان پوست مبتلا نماید .
کدام روش برای برنزه کردن پوست بی خطرتر است ؟
کرم های اتوبرنز برای برنزه کردن پوست مناسب هستند وعارضه خاصی برای پوست به همراه ندارند، اما ممکن است برخی از پوست ها نسبت به آنها آلرژی و حساسیت نشان دهند که در این صورت نباید این افراد از این نوع کرم ها استفاده نمایند.
اما استفاده کرم های برنزه کننده برای افرادی که به آن حساسیت ندارند ، بلامانع است. البته فراموش نشود که هیچ یک از روش ها را بدون تایید متخصص و پزشک قابل اعتماد پوست انجام ندهید.
ضدآفتاب از پوستتان کاملا محافظت نمی کند
برخی از افراد تصور می کنند با زدن کرم ضدآفتاب می توانند کاملا از پوست شان در مقابل نور آفتاب محافظت کنند اما باید بدانید حتی ضدآفتاب هایی باspf 100 هم کاملا از پوست آنها محافظت نمی کنند. کرم ضد آفتاب تا حدودی از رسیدن نورماورای بنفش به پوست جلوگیری می کنند.
برای برنزه کردن پوست برخی از افراد از کرم ضد آفتاب استفاده می کنند و سپس در معرض نور خورشید قرار می گیرند و می پندارند این کار علاوه بر اینکه پوست آنها را برنزه می کند سبب محافظت از پوستشان در مقابل آفتاب نیز می شود.
اما این کار سرطان های پوستی را در این افراد بیشتر می کند زیرا ضدآفتاب تحمل این افراد را در برابر نور خورشید بالا می برد و موجب می شود آنها مدت طولانی تری زیر نور خورشید قرار گیرند به همین دلیل دچار عوارض پوستی بیشتری خواهند شد.
برنزه کردن با کرم ضدآفتاب؟
استفاده از ضدآفتاب برای کودکان
کودکان زیر شش ماه باید در برابر آفتاب پوشش مناسب داشته باشند زیرا معمولا ضدآفتاب برایشان استفاده نمی شود. بهتر است برای کودکان 2 تا 6 سال ضدآفتاب استفاده شود اما در این مورد هنوز تردید وجود دارد. افراد تا سن 12 سالگی باید از ضدآفتاب های مخصوص کودکان و بعد از 12 سالگی باید از ضدآفتاب های مخصوص بزرگسال استفاده نمایند.
نکاتی که لازم است از ضدآفتاب ها بدانید
هرچه spf ضدآفتاب ها بالاتر باشد، ضد آفتاب شما بهتر نیست زیرا اگرپوست شما چرب باشد سنگینی روی پوست بیشتر بوده و شما را دچار مشکل می کند.
قبل از بیرون رفتن و قرار گیری در معرض آفتاب به اندازه یک قاشق چای خوری پر باید ضدآفتاب روی پوست صورت، گردن، دست ها و. . بزنید و هر 2 تا 3 ساعت یک بار آن را تکرار نمایید.
همانطور که گفتیم خطر برنزه کردن پوست با کرم برنزه بسیار کمتر است پس از کرم برنزه برای تیره شدن پوستتان استفاده کنید تا با یکبار شستشو هم به رنگ پوست خودتان بازگردید.
منبع: نمناک