به گزارش سایت خبری پرسون، آرزو کاوهای، با اشاره به اینکه دیابت و پرفشاری خون در افرادی که وزن بالا دارند 2 تا 6 برابر بیشتر از افرادی است که اضافه وزن ندارند، اظهار داشت: رژیم غذایی حاوی مقادیر اندک میوه و سبزیجات و مقادیر زیاد چربی، سبب افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا و دیابت میشود.
وی با تأکید بر اینکه باید مصرف فیبر را در رژیم غذایی از طریق مصرف بیشتر سبزی و میوهها، حبوبات و نانهای سبوسدار افزایش داد، تصریح کرد: فیبرهای محلول موجود در میوههایی مثل سیب، آلو و مرکبات و غلاتی نظیر جو دو سر و جو و انواع حبوبات سبب پایین آوردن کلسترول خون میشود و به میزان زیادی به کاهش وزن کمک میکند.
کاوهای با بیان اینکه کنترل اندازه محیط دور شکم نیز یکی از عوامل مهم در پیشگیری از دیابت است، گفت: بنابراین توصیه میشود نسبت به کاهش وزن خود از طریق کاهش کالری دریافتی و افزایش فعالیت بدنی اقدام شود.
پیشگیری و کنترل دیابت با انتخاب درست مواد غذائی میسر است
وی افزود: مصرف بیش از حد چربی و روغن علاوه بر مشکلاتی که برای سیستم قلب و عروق ایجاد میکند، سبب افزایش کالری دریافتی و بروز اضافه وزن و چاقی میشود که زمینهساز و تشدیدکننده دیابت است.
کاوهای با عنوان اینکه پیشگیری و کنترل دیابت با انتخاب درست مواد غذائی میسر است، تصریح کرد: مصرف روزانه 6 وعده غذائی شامل صبحانه، میان وعده صبح، ناهار، عصرانه، شام و آخر شب باعث کنترل بهتر قند خون میشود و باید در این وعدههای غذایی جو دوسر، مرکبات، سبزیجات برگ سبز، قارچ، گل کلم، ماست، شیر و مغزها استفاده کرد.
رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه با تأکید بر اینکه بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا به نمک حساس هستند؛ چراکه مصرف زیاد نمک، فشار خون را در بیشتر افراد بالا می برد، اظهار داشت: سدیم (ماده مؤثره نمک) در انواع محصولات غذایی به صورت آشکار و پنهان وجود دارد و مهمترین منبع سدیم (نمک) دریافتی در کشور ما نان است که با مصرف نانهایی که بیشتر از حد مجاز یعنی بیش از یک درصد نمک دارند، روزانه مقادیر زیادی نمک (سدیم) وارد بدن انسان میشود.
وی، برخی از منابع عمده غذایی سدیم را شامل مواد غذایی نمک سود و دودی شده دانست و گفت: انواع شور و ترشی، دسرها، انواع سسهای سالاد، سویا سس، زیتون و خردل و سوپهای آمادهای که خریداری می شوند سدیم بالایی دارند، مگر اینکه بر روی آنها ذکر شود بدون نمک تهیه شده است.
کاوهای با بیان اینکه حدود 90 درصد افراد مبتلا به دیابت نوع 2 چاق هستند و اضافه وزن مهمترین علت ابتلا به این نوع دیابت است، خاطرنشان کرد: چاقی باعث افزایش مقاومت به انسولین و تأثیر کمتر داروهای مخصوص دیابت میشود.
وی عنوان کرد: برای پیشگیری از فشار خون بالا و کنترل آن، کنترل وزن، کاهش مصرف چربی، کاهش مصرف نمک (سدیم)، افزایش مصرف منابع غذائی پتاسیم، کلسیم و منیزیم، افزایش مصرف منابع غذایی امگا 3 و استفاده از برخی از مواد غذائی کاهش دهنده فشار خون مانند سیر و برخی از ادویهها ضروری است.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: تنقلات شور نظیر چیپس سیب زمینی، چیپس ذرت، چوب شور، آجیل و مغزهای شور، کراکر نمکی، فرآوردههای غلات حجیم شده، مونو سدیم گلوتامات (MSG) که در محصولاتی مانند بیسکویت و شکلاتهای خارجی به کار رفته، جوش شیرین که در پخت کیک و شیرینی کاربرد دارد و نانهایی که در پخت آنها جوش شیرین به کار رفته را از منابع عمده غذایی سدیم برشمرد.
وی درباره مقدار مجاز مصرف نمک، افزود: طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، حداکثر مقدار نمک مصرفی در افراد زیر 50 سال پنج گرم (یک قاشق چایخوری) است که معادل 2 هزار میلیگرم سدیم میشود و افراد بالای 50 سال و بیماران قلبی عروقی و کودکان باید روزانه کمتر از سه گرم نمک مصرف کنند.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به اینکه کسانی که یکی یا هر دو والدین آنها مبتلا به فشار خون بالا هستند و افراد بالای 50 سال احتمال زیادی برای ابتلا به پرفشاری خون دارند، تصریح کرد: چربی اضافی ذخیره شده در بدن به ویژه چربی ناحیه شکمی میتواند موجب افزایش فشار خون شده و در نتیجه خطر بروز حمله قلبی و مغزی را افزایش دهد؛ کاهش وزن به تنهایی یکی از موثرترین درمانهای غیردارویی برای مبتلایان به فشار خون بالا است.
کاوهای با بیان اینکه مصرف غذاهایی که قند خون را بیشتر افزایش می دهند مانند برنج کته، سیب زمینی، هویج پخته، انواع آب میوهها و کمپوتهای صنعتی را باید محدود کرد، اظهار داشت: اضافه وزن و چاقی، نمک و رژیم غذائی ناسالم، نمک و منابع غذائی سدیم از عوامل موثر در ایجاد فشار خون به شمار میروند و افراد با وزن بالاتر از حد طبیعی، احتمال بالایی برای ابتلا به فشار خون بالا دارند.
منبع: تسنیم