به گزارش سایت خبری پرسون، در مجموعۀ «سفر به عصر قاجار» هر بار با چند عکس باکیفیت که از آرشیوهای معتبر تهیه شدهاند، شما را به تماشای گوشههایی از زندگی مردم ایران در بیش از یک قرن قبل میبریم.
این عکسها را میتوان بارها و بارها تماشا کرد و هر بار چیزهای تازهای در آنها دید؛ از جزییات لباسها و چهرهها گرفته تا شکل و شمایل خانهها و خیابانها و هر چیز دیگری که در طول این یک قرن و اندی دچار تغییرات فراوان شده است.
عکس نخست امروز تصویری از محل اخذ عوارض در مسیر جادۀ تهران به کرج است؛ با دقت در تصویر میتوان بر روی سر در ساختمانی که در تصویر دیده میشود، عبارت «راهدارخانۀ کرج» را ملاحظه کرد.
عکس دوم چشماندازی از ورودی یک کاروانسرا است؛ تصویری که به خاطر وجود عمارت سنتی، جوی آب، درختها و شکل و شمایل افراد حاضر در آن، قابی نوستالژیک و تماشایی را شکل داده است؛ تصویری کامل و درخشان از آنچه از «ایران قدیم» در ذهن داریم. (اصل این تصویر سیاه و سفید بوده و با استفاده از ابزارهای دیجیتال به صورت رنگی درآمده است).
عکس سوم چشمانداز یکی از اردوهای تابستانه یا بهارۀ ناصرالدین شاه در مناطق خوش آب و هوای اطراف تهران را نشان میدهد. خیمههای شاه و درباریان در اطراف رودخانه برپا شدهاند و اطراف اردوگاه نیز با دیواری پارچهای مسدود شده است. طبق آنچه در آرشیو مربوطه ذکر شده، این عکس احتمالا در اردوی سلطنتی در درۀ کن و سولقان گرفته شده است. (این تصویر نیز در اصل سیاه و سفید بوده است).
عکس آخر صحنۀ جالبی از یک نمایش تعزیه است که در آن مردی با لباس نظامی و کلاه شاپو نیز حضور دارد؛ مردی که شکل و شمایل و شیوۀ لباس پوشیدنش شبیه نظامیان فرنگی به نظر میرسد. با دقت در جزئیات عکس میتوان دید که جمعیت زیادی در اطراف سکوی نمایش نشستهاند؛ حتی بر روی پشتبامهای اطراف نیز میتوان جمعیت تماشاچیان را دید. اما به نظر میرسد نمایش تعزیه هنوز آغاز نشده و بازیگران مشغول استراحت یا آماده شدن هستند. احتمال دارد که مرد نظامی نیز در این فرصت استراحت برای گرفتن عکس یادگاری به روی سکو آمده باشد.
منبع: فرادید