به گزارش سایت خبری پرسون، عضو شورای امور خارجه مصر «رخا احمد حسن» هشتم دی ماه با اعلام احتمال «تبادل سفرا بین ایران و مصر» بعد از مراسم تحلیف عبدالفتاح السیسی و با اشاره به تماس تلفنی آیتالله سید ابراهیم رئیسی با عبدالفتاح السیسی همتای مصری که اخیرا و برای سومین بار عهدهدار ریاست جمهوری مصر شد و برای ۶ سال آینده در این سمت خواهد بود، گفت که روابط دو کشور به شکل قابل توجهی «گسترش» یافته است.
وی افزود احیای روابط دو کشور به منزله تکمیل روندی است که به ویژه پس از نزدیکی اخیر عربستان سعودی و ایران و تلاش برای حل بحران یمن به وجود آمده است.
دوم دی ماه اخباری منتشر شد از تماس تلفنی آیتالله رئیسی با همتای مصری و تبریک پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری مصر. السیسی هم در این تماس تلفنی، آمادگی این کشور برای برداشتن گامهای عملی در راستای حل و فصل مسائل با ایران را اعلام کرد. مسائلی که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به کاهش سطح روابط دو کشور و تعیین حافظ منافع در تهران و قاهره انجامید.
پیش از این هم روسای جمهور ایران و مصر در حاشیه نشست سران عربی و اسلامی در ریاض در ۲۰ آبان ماه با یکدیگر دیدار کردند. دیداری که پیش درآمد آن ملاقات دو وزیر خارجه در شهریور ماه سالجاری و در حاشیه هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک بود که به توافقاتی درباره گسترش مناسبات دوجانبه انجامید. دیداری که سخنگوی وزارت خارجه ناصر کنعانی آن را مثبت و تحول جدیدی در مناسبات دو کشور برشمرد و نسبت به برداشته شدن گامهای بیشتر در آینده ابراز امیدواری کرد.
پس از دیدار وزرای خارجه ایران و مصر در نیویورک، وزیر اقتصاد و دارایی سید احسان خاندوزی در نشست بانک آسیایی زیرساخت در مصر شرکت و با وزیر دارایی مصر «محمد معیط» ملاقات و درباره مناسبات تجاری و اقتصادی گفتوگو کرد. علاوه بر آن ملاقاتی بین رئیس مجلس محمدباقر قالیباف و همتای مصری «حنیف جبالی» در نهمین مجمع پارلمانی کشورهای عضو بریکس در ژوهانسبورگ انجام شد.
دو روز بعد از تماس تلفنی روسای جمهور، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران حسین امیرعبداللهیان با همتای مصری سامح الشکری در چهارم دی ماه تلفنی گفتوگو و ضمن تبریک برگزاری موفقیت آمیز انتخابات ریاست جمهوری مصر، بر ضرورت پیگیری توافقات دو رئیس جمهور تأکید کرد. این چهارمین گفتوگوی تلفنی وزرای خارجه از ابتدای طوفان الاقصی و محور اصلی آن هم اوضاع جاری در غزه و رفع محاصره انسانی این منطقه بود.
دیدار روسای جمهور و همچنین وزرای خارجه، پس از سفر خرداد ماه امسال سلطان عمان به تهران و دیدارش با رهبر معظم انقلاب اسلامی و اعلام تمایل مصر برای از سرگیری روابط با ایران انجام شد. هشتم خرداد ماه سلطان عمان هیثم بن طارق به مصر سفر و با السیسی دیدار و پس از آن در سفرش به تهران در دیدار با مقام معظم رهبری به تمایل مصر برای از سرگیری روابط با ایران اشاره کرد. رهبر معظم انقلاب هم در این باره اعلام کردند «ما از این موضع استقبال میکنیم و مشکلی در این زمینه نداریم.»
در تیر ماه سالجاری نیز حسین امیرعبداللهیان در برنامه صف اول گفت: در حال طراحی هستیم برای اینکه در زمان مناسب و طبق برنامهای که با هم توافق میکنیم، «شاهد ارتقای روابط» باشیم. ایران هیچ گونه محدودیتی برای توسعه همه جانبه همکاریها با مصر ندارد و از گسترش مناسبات استقبال میکند.
دو روز قبل از رایزنی تلفنی وزرای خارجه ایران و مصر، امیرعبداللهیان در دوم دی ماه در نشستی خبری در حاشیه کنفرانس بینالمللی تهران در خصوص فلسطین به توافق شهریور ماه خود با همتای مصری برای بازگشت روابط به حالت طبیعی و همچنین دیدار روسای جمهور در ریاض و توافقاتی که حاصل شد اشاره و ابراز امیدواری کرد که در زمان مناسب براساس طراحی دو وزیر خارجه، شاهد توسعه و پیشرفت مناسبات که به نفع دو کشور، منطقه و جهان اسلام است، باشیم.
در حالی که این مقام مصری از احتمال تبادل سفرا بین ایران و مصر پس از مراسم تحلیف السیسی خبر میدهد. کارشناس مسائل منطقه سید هادی سیدافقهی پیش از این در گفتوگویی با خبرنگار فارس به شراکت ایران و مصر در بریکس که قرار است از ژانویه ۲۰۲۴ کلید بخورد اشاره کرد و افزود: ما با مصریها در بریکس شریک میشویم و با ارادهای که السیسی در خصوص روابط با ایران اعلام کرد، قطعا بعد از ریاست جمهوری روابط ما به صورت جدیتری خواهد بود.
وی البته به واکنش صهیونیستها در این خصوص اشاره کرد و گفت که آنها به کارشکنی خود ادامه میدهند. چیزی که پیش از این «ایمن سلامه» عضو شورای امور خارجه مصر در اول مهر ماه در گفتوگو با روزنامه «العربی الجدید» گفته بود که رژیم صهیونیستی یکی از موانع موجود در مسیر عادی شدن روابط ایران و مصر است.
منبع: فارس