به گزارش سایت خبری پرسون، امروز قرار است جلسه بدوی رسیدگی به پرونده الهه محمدی، خبرنگار گروه جامعه روزنامه هممیهن، پس از هشتماه بازداشتموقت در شعبه 15 دادگاه انقلاب به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی برگزار شود. روز رسیدگی به پرونده نیلوفر حامدی، خبرنگار روزنامه شرق هم نهم خردادماه در همین شعبه برگزار خواهد شد.
این جلسات در حالی قرار است پس از هشتماه بازداشتموقت برگزار شود که تا دیروز، این دو روزنامهنگار نتوانسته بودند وکلایشان را ملاقات کنند؛ روز گذشته و یکروز مانده به برگزاری دادگاه الهه محمدی، آنها توانستند در زندان اوین وکلایشان را ببینند. این خبر را دیروز محمدحسین آجرلو، همسر نیلوفر حامدی در صفحه اینستاگرامش اعلام کرد. او دراینباره نوشت: «ظهر امروز، کمتر از ۲۴ساعت پیش از دادگاه، آنها با وکلای انتخابی خود ملاقات کردند. چهارشنبه هفته قبل، یکروز پس از اعلام سخنگوی قوهقضائیه، زمان دادگاه بهصورت تلفنی به وکیلشان ابلاغ شد. دادگاه الهه دوشنبه و دادگاه نیلوفر سهشنبه ساعت ۹ صبح در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی برگزار میشود.»
روز دادگاه این دو روزنامهنگار پس از آن از راه رسیده است که از هفته گذشته و با اعلام خبر برگزاری دادگاه آنها توسط قوهقضائیه، تعداد زیادی از روزنامهنگاران، وکلا و فعالان رسانهای خواستار برگزاری علنی دادگاه شدند؛ موضوعی که تا لحظه تنظیم این گزارش، خبری از علنی برگزارشدن این دادگاه نیست.
دادگاه عجیب
صالح نیکبخت، حقوقدان و وکیل باسابقه دادگستری یکی از کسانی است که در روزهای گذشته به دادگاه الهه و نیلوفر واکنش نشان داده است. او گفته است که دادگاه خبرنگاران روزنامهنگاران هممیهن و شرق، یکی از عجیبترین دادگاههای کشور بعد از دادگاههای خلخالی است. زیرا متهمین جز اینکه گزارشهایی را در مورد مرگ مهسا (ژینا) امینی طبق رسالت حرفهای خود منتشر کردند، هیچ اقدامی نداشتند: «درباره اتهام همکاری با دولت متخاصم نیز بهنظر نمیرسد، هیچیک از قضات حتی دادگاه انقلاب تهران هم حاضر به محکومیت کسی با این عنوان باشند. زیرا لازمه متخاصم بودن دوکشور با هم، این است که این دو یا در حال حاضر در حال جنگ باشند یا اینکه قبلا در حالت جنگ مسلحانه بوده و در آتشبس موقت بهسر ببرند ولی این آتشبس به صلح دائمی منتج نشده باشد. درحالیکه ما با دولت آمریکا بهرغم اختلافات سیاسی، ایدئولوژیک، اقتصادی و دیگر موارد، همانگونه که در آراء دیوانعالی کشور هم آمده-و باید از این رویه تبعیت شود- در تخاصم قرار نداریم.»
کامبیز نوروزی، حقوقدان هم دیروز دراینباره گفته است: «نمیدانم که چرا اساسا پرونده این دو روزنامهنگار به دادگاه انقلاب ارجاع شده است. این پرونده، طبعا شایستهتر بود که در دادگاههای عمومی مورد رسیدگی قرار میگرفت. ازسویدیگر بههرحال در دادگاههای انقلاب، معمولا سختگیریهای بیشتری وجود داشته و آقایان قضات با نگاه سختگیرانهتری به پروندهها رسیدگی میکنند. بهخصوص اینکه برخی از قضات در تجربه چندساله اخیر، نشان دادند که آراء سنگینی صادر میکنند و بهجهت آنکه دادگاه نیز غیرعلنی برگزار میشود، آراء آنها در میان افکار عمومی، معمولا مقبولیت پیدا نمیکند. در بین شعب دادگاههای انقلاب، چند شعبه وجود دارد که وقتی پروندهای به آن ارجاع شد، نگرانیهای زیادی ایجاد میشود که رأی سنگین خواهد بود.»
نوروزی در گفتوگو با سایت دیدهبان ایران ادامه داده است: «برای رسیدن به دادرسی عادلانه، شرایطی وجود دارد. نخست اینکه، وقتی متهم وارد دادگاه شد، اصل بر بیگناهی اوست و باید با او بهعنوان یک بیگناه برخورد شود. دوم اینکه، مواجهه قاضی با متهم باید بهگونهای باشد که متهم، مرعوب برخورد قاضی نشود تا زبانش در برابر دادگاه به لکنت بیفتد. دیگر اینکه، چه وکیل و چه متهم باید فرصت کافی برای ارائه دفاعیات خود حتی تا چندساعت را داشته باشند.» به گفته این حقوقدان، شرایط محاکمه غیرعلنی در پرونده خبرنگاران بازداشتی وجود ندارد: «دو نوع پرونده است که دادگاه میتواند برای آن، قرار رسیدگی غیرعلنی صادر کند. یکی پروندههای خلاف عفتعمومی و دیگری، پروندههای مغایر با امنیتملی. تا اندازهای که ما از اطلاعات پرونده این دو روزنامهنگار اطلاع داریم، شرایط محاکمه غیرعلنی در آن وجود ندارد. یک رویه هم متاسفانه وجود دارد که برای محاکماتی، قرار رسیدگی غیرعلنی صادر نمیشود اما اجازه حضور خبرنگار را نمیدهند.»