دوگانگی برجام

از زمان شکل گیری طرح گفت‌وگوهای هسته‌ای با قدرت‌های جهانی تحت عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) این رویداد مهم بین‌المللی فراز و نشیب‌هایی را به‌همراه داشته است.
تصویر دوگانگی برجام

به گزارش سایت خبری پرسون، حامد روشن چشم کارشناس مسائل سیاسی در یادداشتی نوشت: از زمان شکل گیری طرح گفت‌وگوهای هسته‌ای با قدرت‌های جهانی تحت عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) این رویداد مهم بین‌المللی فراز و نشیب‌هایی را به‌همراه داشته است. به گونه‌ای در آمریکا و ایران بر اساس طیف‌های مختلف سیاسی این توافق دچار تغییر یا تحول شده است. پیش از این، برجام در زمان ریاست‌جمهوری اوباما و روحانی امضا شده بود.

با این حال با به قدرت رسیدن ترامپ این توافق به دلیل خروج ایالات متحده آمریکا به صورت عملی از دستورکار خارج شده اما از بعد اسمی به عنوان یک سند صرفا گفت‌وگو میان ایران و کشورهای اروپایی باقی ماند. در این مدت، اثرات بسیار قابل توجه توافق برجام بر زندگی مردم مشاهده شد و خروج ترامپ از آن نتایج بسیار سنگینی در زمینه اقتصادی برای جامعه به‌همراه داشت. به گونه‌ای که امروزه تورم ناشی از آن همچنان باقی مانده است. اکنون با روی کار آمدن دولت سیزدهم، بار دیگر گفت‌وگوهای برجامی سر برآورده و با گذشت دورهای سخت مذاکرات اکنون به مرحله بسیار حساس و مهمی رسیده است. فارغ از اینکه این توافق چه اثرات بین‌المللی داشته باشد اما تا به امروز نشان داده است که حتی اخبار آن بر روند بازار اقتصادی موثر است. از طرفی دیگر، هنوز تکلیف این توافق برای رسیدن به نتیجه مشخص نشده و به نظر می‌رسد که گفت‌وگوهای هسته‌ای بیش از اینکه هسته‌ای باشد از معادلات جدید بین‌المللی، نقش‌های بین‌المللی و روندهای منطقه‌ای به‌شدت تاثیر پذیرفته است.

به نظر می‌رسد که نوعی دوگانگی مبهم بر این توافق سوار شده است و همین روند باعث بلاتکلیفی و سردرگمی شده است. بیش از آن برای مردم و جامعه مهم تعیین و تکلیف کردن نهایی این روند و برنامه‌ریزی برای کسب و کارها حتی طرح‌های عمرانی است. غالب کسب و کارها اکنون بیش از آنکه بر حوزه تخصصی خود متمرکز شده و قصد توسعه را داشته باشند، روزانه پیگیر اخبار از شبکه‌های خبری هستند تا تکلیف خود را در این دوران تعیین کنند. از این جهت، دوگانگی ایجاد شده و شرایط بلاتکلیفی جامعه از اثرات اجتناب ناپذیر توافق یا عدم توافق آسیب‌های به مراتب جدی‌تری نسبت به اقتصاد، برنامه‌ریزی، تولید و آرامش مردم وارد کرده است. لذا، بایستی این بحران یکبار برای همیشه رفع شده یا اینکه ترتیبی اتخاذ گردد تا مردم بدون نگرانی برنامه‌های اقتصادی خود را در پیش بگیرند. مهم‌ترین این برنامه کاهش وابستگی اقتصادی به خارج خواهد بود.

منبع: آرمان ملی

413053

سازمان آگهی های پرسون