دور جدید بی اعتمادی ایران و غرب

پایان دور جدید مذاکرات وین در روز دوشنبه (17) مرداد و بازگشت هیات‌ مذاکره کننده کشورمان به تهران، بیش از هر زمان دیگری موضوع برجام و نتیجه این دور از گفت‌وگوها را به کانون توجهات رسانه‌‎‌ها و ناظران سیاسی بازگردانده است. هر چند تا کنون شفاف‌سازی دقیقی پیرامون متن توافق و خواسته‌های ایران در وین از سوی مسئولان کشورمان ارائه نشده اما مسئولان ایرانی و کشورهای مختلف نسبت به این موضوع اظهارنظر کرده و واکنش نشان داده‌اند.
تصویر دور جدید بی اعتمادی ایران و غرب

به گزارش سایت خبری پرسون، در مهم‌ترین واکنش حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان عصر دوشنبه (17 مرداد) در تماس تلفنی با «جوزف بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با وی در مورد تحولات دور تازه گفت‌وگوهای رفع تحریم در وین به بحث و تبادل نظر پرداخت.

وزیر امور خارجه کشورمان در این تماس با تأکید بر اینکه هیأت مذاکره‌کننده ایرانی با اراده و جدیت برای دستیابی به توافق در وین حضور داشته و ایده‌های سازنده‌ای را برای حل و فصل موضوعات باقی‌مانده ارائه داد، اظهار کرد: دیدگاه‌ها و ملاحظات جمهوری اسلامی ایران درباره ایده‌های ارائه‌شده از سوی انریکه مورا به وی‌ منتقل شده است و انتظار می‌رود همه طرف‌ها برای دستیابی به متن نهایی توافق از خود اراده و جدیت نشان دهند.

امیرعبداللهیان ضمن تمجید از تلاش‌های هماهنگ‌کننده جهت تسهیل دستیابی به توافق، تصریح کرد که توافق نهایی باید تأمین‌کننده حقوق و منافع ملت ایران بوده و رفع پایدار موثر تحریم‌ها را تضمین نماید. امیرعبداللهیان در پایان ابراز امیدواری کرد که با واقع‌بینی و اجتناب از اتخاذ مواضع غیرسازنده، به خصوص از سوی آمریکا، مسیر دستیابی به توافق هموار شود.

علاوه بر امیر عبداللهیان بعد از اعلام پایان دور جدید مذاکرات وین، جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در صفحه توییترش نوشت: مذاکره‌کنندگان از این مذاکرات و گفت‌وگوهای نزدیک میان ایران و آمریکا برای تنظیم و رسیدگی به برخی مشکلات باقی مانده در متن توافقی که من به هماهنگ‌کننده توافق هسته‌ای برجام در بیست و یکم جولای ارائه کرده بودم، استفاده کردند. او همچنین بیان کرد: بر سر هر آنچه که می‌توانست مذاکره انجام گیرد، مذاکره شد و حال در متن نهایی قرار دارد. با این حال پشت هر مشکل فنی یا پاراگرافی، یک تصمیم سیاسی قرار دارد که پایتخت‌ها باید درخصوص آن‌ها تصمیم‌گیری کنند. اگر این پاسخ‌ها مثبت باشند، آن وقت می‌توانیم توافق را امضا کنیم.

در سطحی دیگر، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین در صفحه توییترش درباره مذاکرات وین نوشت: در حقیقت منظورم این است که با احترام به تمامی طرفین توافق هسته‌ای و در وهله اول ایران، تمامی دلایل برای احیای برجام وجود دارد. مثل همیشه دشواری‌ها در جزئیات است.

او همچنین در پیام دیگری در واکنش به اظهارات شب گذشته جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده مذاکرات وین در این باره، نوشت: این کلمات اتمام حجت به نظر نمی‌آیند. تصمیم‌گیری‌ها در پایتخت‌های طرفین برجام[توافق هسته‌ای] گرفته می‌شود. آن‌ها تصمیم می‌گیرند.

همچنین، وانگ کوان، نماینده چین در سازمان‌های بین‌المللی در وین با تاکید بر این که تمامی طرفین در این مذاکرات باید با اتخاذ رویکری واقع‌بینانه و به کار بستن راه حلی واحد از فرصت احیای مذاکرات استفاده کنند، از آمریکا خواست در اسرع وقت تصمیمات سیاسی لازم را برای احیای توافق هسته‌ای اتخاذ کند.

افزون براین خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن آماده حصول سریع توافق بر سر احیای برجام است. با این اوصاف، «آرمان امروز» در راستای پرداختن به نتایج دور جدید مذاکره و موارد جدید اختلافات، با رحمان قهرمان‌پور، کارشناس حوزه سیاست خارجی و مسائل هسته‌ای و مهدی ذاکریان، کارشناس مسائل بین‌الملل و استاد دانشگاه گفتگو داشته است.

منبع: روزنامه آرمان امروز

409646