به گزارش سایت خبری پرسون، به نقل از روابط عمومی نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، کتاب «مواجهه امامان شیعه با اباحهگری» اثر یدالله حاجی زاده است که در پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه و به همت نشر این پژوهشگاه در ۴۰۱ صفحه منتشر شد.
اباحهگری از انحرافاتی که فرهنگ اسلامی را از گذشته تا به امروز با خطراتی جدی مواجه ساخته است؛ به همین جهت واکاوی مصادیق اباحیان در صدر اسلام و گمانههای آنان و توجه به نوع برخورد پیشوایان دینی با ایشان از اهمیت زیادی برخوردار است.
برخی مسلمانان همانند پیروان دیگر ادیان دچار کج روی شده و به انحراف کشیده شده اند. برخی از نادیده گرفتن حدود شرعی به اسقاط تکالیف پرداخته و خود را بینیاز از انجام آن دانسته اند. البته چگونگی، علل و میزان اباحیگری آنان وعدم پایبندیشان به احکام اسلامی مختلف بوده و واکنشها نیز در برابر آنان متفاوت بوده است.
امامان (ع) که سیره آنان همواره برای مسلمانان اسوه است، به منظور حفظ و صیانت از فرهنگ اصیل اسلامی، مواجهه بسیار جدی و غیر قابل اغماضی با گمانهها و عملکرد اباحیان داشته اند. آنان با اهل اباحه مبارزه کرده و تلاش کردهاند در سیره خویش نادرستی راه و روش آنان را برای شیعیان و مسلمانان بیان کنند.
نوشتار حاضر ضمن معرفی اهل اباحه، سیره قولی و عملی پیشوایان دینی را در مبارزه با اهل اباحه و تفکر اباحهگری به تصویر کشیده است.
این پژوهش در شش فصل سامان یافته است. فصل اول به کلیات اختصاص دارد و در آن به پیشینه و منابع نیز توجه شده است.
در فصل دوم، تاریخچه اباحهگری در جامعه اسلامی ذیل عنوان «گونهشناسی تاریخی اباحه گری» مورد توجه قرار گرفته است. در این فصل، اباحیان شیعی (مرجئه، بنی امیه، خرّمیّه، زنادقه، پیروان مانی) و اباحیه منتسب به شیعه (غالیان و اسماعیلیه) مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. شناسایی اهل اباحه مقدمه و لازمه فصل بعدی است که در آنها از مواجهه ائمه اطهار (ع) با ایشان سخن به میان آمده است.
در فصل سوم این پژوهش، «مبانی و علل اباحه گری» مورد واکاوی قرار گرفته است. از جمله مباحث این فصل میتوان به تأویل واجبات و محرمات، گمانه نجات بخشی انتساب به اهل بیت (ع)، مغایرت نهی از محرمات با حکمت الهی و گمانههای نادرست اشاره کرد.
در فصل چهارم به پیامدهای منفی اباحهگری بر جامعه اسلامی توجه شده است. رواج فساد اخلاقی در جامعه، بدبینی به شیعیان، رواج خوابهای مخرب عمل، و ترویج فرهنگ بیاعتنایی به دستورهای دینی، برخی از مباحث این فصل به شمار میرود.
فصل پنجم این پژوهش که مفصلتر از سایر فصول است، به مواجهه امامان شیعه با اباحهگریهای منتسب به شیعه و به تعبیری اباحهگریهای درون فرقهای اختصاص یافته است. در این فصل، به رد گمانه «سقوط تکلیف در پی معرفت امام»، مخالفت با گمانه کفایت ولایت اهل بیت (ع)، رد گمانه نجاتیابی با صرف انتساب به اهل بیت (ع)، نهی از بیتوجهی به فرامین الهی به خاطر رحمت خداوند، نهی از بیتوجهی به فرامین الهی به جهتِ شفاعت، رد تأویلهای بیپایه احکام و حدود الهی، رد باور هدف توجیهگر وسیله، نهی شیعیان از همنشینی با اهل اباحه و لعن و برائت و اشاره به شرکت اهل اباحه پرداخته شده است.
فصل ششم نیز به مواجهه امامان شیعه با اباحهگریهای بیرون از جامعه شیعه و به تعبیری برون فرقهای پرداخته است؛ مقابله با مرجئه، مواجهه با اباحهگری جبرگرایان، مواجهه با زنادقه، و مقابله با تفکرات اباحی گرایانه حاکمان از جمله مباحث این فصل است.
برشی از اثر
* امام علی (ع) و رد گمانه سقوط تکلیف
تأکید حضرت علی (ع) بر خارج نشدن از دایره فرامین الهی، بدعتگذاری نکردن در آن و منحرف نشدن از دستورهای دینی، نشان میدهد از منظر آن حضرت هر کس به هر دلیلی دستورهای الهی را زیر پا بگذارد و به اباحهگری بیفتد، شخصی منحرف و بدعت گذار است و از رحمت الهی دور خواهد شد.
علاوه بر این، تأکیدی که امام علی (ع) بر این حدیث بر عمل دارد و توجهی که آن حضرت به پایان کار داده و از استقامت، صبر و تقوا سخن گفته و تکراری که در بیان واژههای «عمل»، «استقامت»، «صبر» و «تقوا» دارد، همگی نشان میدهد از منظر امام علی (ع) جهت دستیابی به سعادت، توجه به این امور تا پایان زندگی لازم است.
در پایان این فراز از سخنان امام علی (ع) آن حضرت بر این نکته تأکید دارد که اسلام دارای هدف مشخصی است و آن این که مسلمانان باید با انجام دستورهای دینی (فرائض) تلاش کنند خدا را به گونهای ملاقات کنند که این حقوق را به طور کامل رعایت و حق اسلام را ادا کرده باشند. این تأکیدات دقیقاً بر خلاف گمانه کسانی بوده است که معرفت و شناخت را بهانهای در جهت رهاسازی تکالیف دینی شمرده اند.
علاقه مندان برای خرید اینترنتی این کتاب میتوانند به نشانی اینترنتیhttp://shop.isca.ac.ir/ مراجعه کنند.