کتابهای روانشناسی از آن دسته کتابها هستند که همیشه و همیشه مشتری خود را دارند. مردم در پی دستیابی به حال بهتر و روزگار خوش همواره در پی این دسته کتابها هستند. امید و ناامیدی، افسردگی، تنشهای روزانه و راههای مقابله با آن و علاقهی افراد به ساختن زندگی بهتر برای خود، همه و همه از عواملی هستند که افراد مختلف جامعه را به سمت این گروه از کتاب های انگیزشی سوق میدهد و بااینکه خواندن تنها کافی نیست و اثرپذیری این مطالب علاوه بر زمانبر بودن نیاز به مداومت در خواندن مطالب گوناگون، یادداشتبرداری و در نهایت عملیاتی کردن مطالب دارد، باز هم از مشتاقان این کتاب ها کاسته نمیشود.
رمان های روانشناختی دستهای از رمانها هستند که نویسنده در آن دنبال چیزی فراتر از داستان است. مسائل روانشناختی و خودشناسی در این دست رمانها هدف اصلی نویسندهاند و در واقع داستان وسیلهای میشود برای انتقال مفاهیم روانشناختی مدنظر نویسنده. در ادامه، تعدادی از بهترین رمانهای روانشناختی را معرفی میکنیم.
دختری در قطار
دختری در قطار یکی از جذابترین رمانهایی است که هم در زمینهی جنایی و پلیسی و هم در زمینهی روانشناسی حرفهایی برای گفتن دارد. پائولا هاوکینز با نوشتن داستان دختری در قطار به سرعت در تمام دنیا شناخته شد. اما دلیل مشهور شدنش فقط پرده برداشتن از راز یک قتل عجیب و غیرعادی نیست، بلکه توجهی است که به جزئیات کرده است. شخصیتپردازی پائولا هاوکینز برای این رمان، یک شاهکار به تمام معنا است. ریچل یک دختر دائمالخمر که خود را تنها و شکستخورده میداند، از پشت پنجرهی قطار به زندگی مردم خوشبخت نگاه میکند و به حال و روزشان غبطه میخورد. شوهرش که به خاطر بچهدار نشدن ریچل او را ترک کرده و حالا با معشوقهاش زندگی میکند، حالا با زن همسایه سر و سری پیدا کرده است و زیبایی داستان در گره خوردن روابط شخصیتهای مختلف کتاب و نگاه کردن به ماجرا از زاویهی دید متفاوت سه زن حاضر در داستان است که هرکدام سهم خود را در به ثمر رساندن این داستان، اثبات کردهاند.
دن کیشوت
نویسنده: میگل دو سروانتس
مترجم (پیشنهاد کاربران): محمد قاضی
انتشارات (پیشنهاد کاربران): ثالث
تعداد صفحه: ۱۴۱۸
کتاب دن کیشوت را میتوان یکی از معروفترین رمانهای جهان دانست. شخصیت اصلی این رمان دن کیشوت نام دارد و در زمانهای که دیگر شوالیهها وجود ندارند، آرزوی شوالیهشدن را در سر دارد. او که در تخیل و توهماتش به سر میبرد، لباس شوالیهای میپوشد و با بهخدمتگرفتن یک نوکر به دنبال معشوق خیالیاش میرود.
در سراسر رمان، شاهد فرار عجیب دن کیشوت از واقعیت زندگی و زمانهای هستیم که در آن زندگی میکند. حرکات و رفتارهای دن کیشوت اگرچه مسخره و خندهدار به نظر میرسند، طنزی تلخ در خود دارند. بهرغم اینکه سالها از خلق این رمان گذشته است، هنوز برای مخاطب امروزی تازه و آشنا به نظر میرسد. دلیل شاهکار بودن این اثر هم همین مسئله است. سروانتس بهخوبی روان دن کیشوت و ضعف شخصیت او را در قالب داستانی طنزآلود به تصویر میکشد.
ترز راکن
نویسنده: امیل زولا
مترجم (پیشنهاد کاربران): محمد نجابتی
انتشارات (پیشنهاد کاربران): فرهنگ معاصر
تعداد صفحه: ۳۱۸
ترز راکن داستان زوجی بهنامهای ترز و کامیل است. آنها قبل از اینکه زوج باشند، پسرعمو و دخترعمو هستند. کامیل شخصیت خودخواهی دارد و همین مسئله زندگی زناشویی را بر ترز سخت میکند. واکنش ترز به این مسئله منجر به اتفاقاتی میشود که اوضاع را آشفتهتر میکند.
امیل زولا، نویسنده فرانسوی این کتاب، درباره پسزمینه روانشناختی این اثر میگوید: «در ترز راکن، قصد من مطالعه طبع انسانها بوده و نه منش آنها. من شخصیتهایی را انتخاب کردهام که تا بیشترین حد ممکن در سلطه اعصاب و خونشان باشند و هر عمل زندگیشان را تهی از اختیار و بنا بر جبر تنشان انجام دهند. ترز و لوران حیواناتی انسانگونهاند و نه بیشتر. کوشیدهام که جزء به جزء، فعالیت ناملموس امیال، استیلای غریزه و اختلالات ذهنی را که در پی تشنج عصبی روی میدهد، در این حیوانات بررسی کنم.»
دختری در قطار
نویسنده: پائولا هاوکینز
مترجم (پیشنهاد کاربران): علی قانع
انتشارات (پیشنهاد کاربران): کولهپشتی
تعداد صفحه: ۳۴۳
دختری در قطار رمانی روانشناختی با چاشنی معما و ترس است. داستان درباره زنی بهنام ریچل است که رابطه او و همسرش تام به جدایی ختم شده. ریچل که خود را زنی شکستخورده میداند در مواجهه با این اتفاق به الکل روی میآورد این کار او را بیش از پیش از لحاظ روحی تضعیف میکند و دست به کارهایی میزند که شرایط او را پیچیدهتر میکنند.
نویسنده همزمان با پیشبردن داستان معمایی کتاب و توصیف شرایطی که ریچل در آن قرار دارد، ما را با شخصیت و درونیات او آشنا میکند. نویسنده برای شناخت بهتر ریچل ما را به گذشته او میبرد. ریچل، تام و زنان دیگری که در رمان هستند همگی از افراد عادی جامعهاند و توصیفی که از هرکدام از آنها میخوانیم تصویری از خود یا آشناهایمان را در ذهن تداعی میکند. کتاب در سال ۲۰۱۵ منتشر شد و در سال ۲۰۱۶، بر اساس این رمان فیلمی بهکارگردانی تیت تیلور ساخته شد.
بیمار خاموش
نویسنده: الکس مایکلیدیس
مترجم (پیشنهاد کاربران): مریم حسین نژاد
انتشارات (پیشنهاد کاربران): سنگ
تعداد صفحه: ۳۲۰
داستان کتاب «بیمار خاموش» درباره زوجی هنرمند و موفق است که بهظاهر زندگی خوبی دارند. در پایان روزی معمولی، آلیشیا همسرش گابریل را با گلوله به قتل میرساند و پس از آن سکوت اختیار میکند. تیو رواندرمانگر جنایی درصدد است که آلیشیا را به حرف بیاورد و این معما را حل کند. همانطور که از ماجرای کتاب معلوم است، علاوه بر رمانی روانشناختی، اثری معمایی هم به حساب میآید و همین جذابیتش را بیشتر کرده است.
سالار مگسها
نویسنده: ویلیام گلدینگ
مترجم (پیشنهاد کاربران): حمید رفیعی
انتشارات (پیشنهاد کاربران): بهجت
تعداد صفحه: ۳۷۱
هواپیمایی حامل دانشآموزان در جزیرهای ناشناخته سقوط میکند و تعدادی از آنها که در رده سنی ۶ تا ۱۲ سال قرار دارند، زنده میمانند. کسی از آنها خبر ندارد و امیدی به نجاتشان نیست.
این بچهها که هنوز شخصیتشان شکل نگرفته و بیشتر رفتارهای آنها از روی غریزه و آموزشهای ابتدایی است، دستمایه نویسنده برای خلق کتابش هستند. نویسنده از این ویژگی شخصیتها استفاده کرده است که نشان بدهد انسانها تا چه اندازه قابلیت رفتارهای خطرناک را دارند. از این رو، کتاب سالار مگسها اثری روانشناختی و از بهترین رمانهای کلاسیک برای نوجوانان به حساب میآید.
اتاق
نویسنده: اِما دوناِهو
مترجم (پیشنهاد کاربران): علی قانع
انتشارات (پیشنهاد کاربران): آموت
تعداد صفحه: ۳۶۰
«اتاق» داستان زندگی عجیب و سخت جک، پسری ۵ساله، بههمراه مادرش است. مردی بهنام نیک مادر جک را ۷ سال در یک اتاق زندانی کرده است. جک در این اتاق به دنیا آمده، بزرگ شده و خواندن و نوشتن یاد گرفته است، او تمام آموزشهایش را از مادرش میگیرد و تاکنون از آن اتاق بیرون نرفته است. مادر جک میداند که نباید دنیا برای جک به این اتاق محدود شود و به همین خاطر نقشه فرار میکشد تا برای جک آیندهای بهتر رقم بزند. نکته جالبتوجه آن است که جک ۵ساله راوی داستان است. این داستان روانشناختی ما را با روان انسان و قدرت باورنکردنیاش و تأثیرات جامعه بر آن آشنا میکند.
زن پشت پنجره
نویسنده: ای جی فین
مترجم (پیشنهاد کاربران): علی اکبر قاری نیت
انتشارات (پیشنهاد کاربران): نسل نو اندیش
تعداد صفحه: ۴۷۲
«زنی پشت پنجره» ما را به دنیای پیچیده و پیشبینیناپذیر انسانها میبرد و این جمله معروف را در ذهن تداعی میکند که هیچ چیزی از هیچکس بعید نیست. داستان درباره زنی تنهاست که روزش را با دیدن فیلمهای قدیمی، خیالبافی و البته زیرنظرگرفتن رفتوآمد همسایهها میگذارند. همهچیز یکنواخت است تا اینکه خانواده راسل در محله ساکن میشوند. با ورود این خانواده، همهچیز تغییر میکند و این رمان روانشناختی و معمایی جذاب شکل میگیرد. کتاب روایت جذاب و پایانی غافلگیرکننده دارد و همین مسئله سبب میشود مخاطب تا پایان آن را زمین نگذارد.
ورونیکا تصمیم میگیرد بمیرد
نویسنده: پائولو کوئیلو
مترجم (پیشنهاد کاربران): بهناز سلطانیه
انتشارات (پیشنهاد کاربران): مجید
تعداد صفحه: ۲۰۸
داستان درباره ورونیکاست، دختر ۲۴سالهای اهل اسلوونی. او دچار روزمرگی شده و اشتیاقش به زندگی را از دست داده است. همین احساس باعث میشود اقدام به خودکشی کند. او پس از اقدام به خودکشی در بیمارستان بستری میشود و پزشکش میگوید نهایتا تا یک هفته دیگر زنده میماند. این شکل از زندگی که منتظر مرگ باشد برای او تازگی دارد و دنیای او را متحول میکند. پائولو کوئیلو این اثر را از زندگی شخصی خود در دورهای خاص الهام گرفته است.
وقتی نیچه گریست
نویسنده: اروین د یالوم
مترجم (پیشنهاد کاربران): سپیده حبیب
انتشارات (پیشنهاد کاربران): قطره
تعداد صفحه: ۴۶۸
اروین د یالوم را میتوان استاد نوشتن داستانهای روانشناختی دانست. او که خود رواندرمانگر است قلمِ روان و تأثیرگذاری برای نوشتن رمانهایی با موضوع روانشناسی دارد. همه آثارش با تأثیرگرفتن از دانش روانشناختی او نوشته شدهاند. «وقتی نیچه گریست» یکی از معروفترین و پرطرفدارترین رمان های روانشناختی اوست.
این کتاب درباره نیچه، فیلسوف و نویسنده آلمانی است. ماجرای داستان کاملا ساخته ذهن یالوم است، اما از واقعیتهایی استفاده کرده که درباره این نویسنده میداند و ضمن خلق یک رمان جذاب روانشناختی، ما را با برخی از تفکرات نیچه نیز آشنا میکند. زیگموند فروید و دکتر یوزف برویر از دیگر افراد سرشناسی هستند که در این داستان از شخصیتشان در جریان کتاب استفاده شده است تا کتاب «وقتی نیچه گریست» به یکی از بهترین رمان های روانشناختی تبدیل شود.
۱ زنی میان ما
نویسنده: گریر هندریکس، سارا پکانن
مترجم (پیشنهاد کاربران): محمدمهدی قاسملو
انتشارات (پیشنهاد کاربران): کولهپشتی
تعداد صفحه: ۴۰۸
یک مثلث عشقی جذاب و رازآلود؛ این کوتاهترین توصیف کتاب «زنی میان ما» است. داستان درباره زوج جوانی است که ظاهرا زندگی عاشقانهای داشتهاند، اما پای زنی دیگر در میان است. کتاب ۲ راوی دارد که داستان را در ۲ زمان متفاوت روایت میکنند. آنچه خواندن این اثر را جذاب میکند، پیشبینیناپذیربودن آن است و هر لحظه تصورات و حدسهای مخاطب عوض میشود. شخصیتپردازی خوب نویسنده و آنچه از درونیات شخصیتهای کتاب روایت میکند کتاب را به نمونهای موفق از رمان های روانشناختی تبدیل کرده است.