گره‌های کنگره در مذاکرات

بازی ضد ایرانی مشترک کاخ سفید و کنگره وارد فاز تازه‌ای شده است. طی روزهای اخیر، شاهد نقش‌آفرینی هدفمند کنگره آمریکا جهت تأثیرگذاری معکوس در پروسه‌ مذاکرات برجام هستیم.این نقش‌آفرینی با نظارت و همراهی دولت فعلی آمریکا صورت می‌گیرد هرچند که دولت بایدن سعی دارد منکر این مسئله اساسی و مهم شود.
تصویر گره‌های کنگره در مذاکرات

به گزارش سایت خبری پرسون، بازی ضد ایرانی مشترک کاخ سفید و کنگره وارد فاز تازه‌ای شده است. طی روزهای اخیر، شاهد نقش‌آفرینی هدفمند کنگره آمریکا جهت تأثیرگذاری معکوس در پروسه‌ مذاکرات برجام هستیم.این نقش‌آفرینی با نظارت و همراهی دولت فعلی آمریکا صورت می‌گیرد هرچند که دولت بایدن سعی دارد منکر این مسئله اساسی و مهم شود.

یک نشریه آمریکایی در گزارشی مدعی شد، کنگره این کشور در تلاش است دولت جو بایدن را ملزم کند که بر نحوه استفاده ایران از درآمد حاصل از رفع تحریم‌ها نظارت کند و درباره آن گزارش دهد.نشریه واشنگتن فری بیکن به نقل از سناتورهای آمریکایی در گزارشی نوشت که کنگره آمریکا قصد دارد در اقدامی مداخله‌جویانه به متن نهایی لایحه «قانون مجوز دفاع ملی»ماده‌ای را بگنجاند که از دولت جو بایدن می‌خواهد بر چگونگی استفاده ایران از عواید حاصل از رفع تحریم‌ها به‌طور دقیق نظارت کند و درباره آن توضیح دهد.

قانون جدید کنگره چه می‌گوید؟

سناتور راگر مارشال به‌عنوان حامی اصلی این اقدام کنگره در گفت‌وگو با فری بیکن مدعی شد ما نگرانیم که اگر مذاکرات دولت بایدن با ایران به رفع تحریم‌های این کشور منجر شود، ایران عواید آن را چگونه صرف خواهد کرد.به نوشته فری بیکن، این تلاش‌ها در حالی انجام می‌شود که مذاکرات ایران و سایر طرف‌های برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) برای بازگشت به این توافق مدتی است در پایتخت اتریش از سر گرفته شده است.بنابراین گزارش، قانون مجوز دفاع ملی (NDAA) شامل شروط دیگری نیز هست که منجر به افزایش به فشار بر ایران در شرایطی می‌شود که دولت بایدن در حال دنبال کردن دیپلماسی با تهران است.به نوشته فری‌بیکن، این پیشنهاد توسط کمیته مطالعاتی حزب جمهوری‌خواه آمریکا مطرح‌شده و از حمایت هر دو حزب در سنا برخوردار است. این نخستین باری است که دولت آمریکا با چنین الزامی مواجه می‌شود.

تلاش آیپک برای تصویب قانون مجاوز دفاع ملی

نشریه صهیونیستی هاآرتص نیز تأکید کرده است که کمیته روابط عمومی آمریکا و اسرائیل، بانفوذترین گروه لابی طرفدار اسرائیل در واشنگتن، شاید مهم‌ترین نماد سیاسی برای مخالفت با توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ ایران بود و منابع قابل‌توجهی را برای کاهش حمایت از توافق دولت اوباما اختصاص داد. بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر وقت اسرائیل نیز به‌شدت این توافق را موردانتقاد قرار داد. درحالی‌که با تلاش دولت بایدن برای احیای توافق پس از خروج یکجانبه دونالد ترامپ رئیس‌جمهور وقت آمریکا از این توافق در سال ۲۰۱۸ آیپک به طرز آشکاری جایگاه پایین‌تری نسبت به قبل دارد، اما همچنان مخالفتش را با احیای توافق حفظ کرده است.

چندی پیش، تام کاتن و بیش از ۴۰ عضو جمهوری‌خواه کنگره قطعنامه‌ای را برای مخالفت با هرگونه اقدامی در جهت لغو تحریم‌های ایران ارائه کردند. این اقدام قانون‌گذاران جمهوری‌خواه نشان‌دهنده مخالفت‌هایی است که دولت بایدن در تلاش برای بازگشت به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ با آن‌ها مواجه شده است.تام کاتن، سناتور ۴۴ساله ایالت آرکانزاس طی سال‌های اخیر ، اصلی‌ترین رهبر جریان‌های ضد برجامی و ضد ایرانی در کنگره آمریکا بوده است. همان‌گونه که اشاره شد، یکی از اصلی‌ترین دلایل این موضوع، حمایت ویژه‌ای است که لابی آیپک از تام کاتن در ایالت آرکانزاس صورت داده است. ماجرا به این نقطه ختم نمی‌شود. آنا پکهام همسر تام کاتن از اعضای سرویس جاسوسی رژیم صهیونیستی ( موساد) محسوب می‌شود.

لزوم اصرار بر دو مؤلفه‌ تضمین و راستی آزمایی

تلاش کنگره برای تصویب قانون ذکرشده به‌خوبی نشان می‌دهد که چرا باید بر روی دو مؤلفه راستی آزمایی و تضمین در مذاکرات وین اصرار کنیم. در اینجا متوجه اصرار دولت بایدن درخصوص عدم ارائه تضمین برای آینده برجام (حتی در دوران ریاست‌جمهوری خود و حضور دموکرات‌ها در کاخ سفید) می‌شویم.دولت بایدن در صورت بازگشت ظاهری به برجام و بدون آنکه هندسه و ساختار تحریم‌ها را علیه کشورمان بر هم زند، بدون هیچ بهانه‌ای (حتی در صورت پایبندی صددرصدی ایران به تعهدات برجامی خود) تحریم‌های چندجانبه را با استفاده از حق وتوی خود علیه کشورمان اعمال کند.

مقامات دولت بایدن با هرگونه تعهد و تضمینی که این دو مؤلفه را هدف قرار دهد مخالف هستند اگرچه حتی این تعهد یا تضمین در متن برجام، قطعنامه۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد یا دیگر اسناد بین‌المللی آمده باشد.بدون شک تا زمانی که واشنگتن حاضر به انهدام این ترکیب ناموزون (عدم رفع واقعی تحریم‌های ایران در عین امکان استفاده از مکانیسم ماشه) نشود، اساسا نمی‌توان از احیای توافق هسته‌ای سخنی به میان آورد. لازم است این نقشه راه مقامات آمریکایی در مذاکرات برجام، به‌صورت کامل ازسوی دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی کشورمان خطاب به افکار عمومی دنیا تشریح شود.

امیدهای آمریکا در وین رنگ می‌بازد

باید توجه داشت که واشنگتن و تروئیکای اروپایی در بازی ضد ایرانی خود، سعی در عبور از دو مؤلفه راستی آزمایی و تضمین ( به‌عنوان دو مطالبه اصلی کشورمان) داشته‌اند.ترسیم مختصات بازی ناشیانه آمریکا، اتحادیه اروپا و آژانس چندان دشوار به نظر نمی‌رسد. بازیگران غربی و آژانس در حال تقویت اهرم‌های فشار علیه ایران با هدف «پذیرش توافقی یک‌طرفه» از سوی کشورمان هستند. مقامات آمریکایی و اروپایی در مذاکرات وین عنوان کرده‌اند که نه‌تنها ارائه تضمین در خصوص آینده توافق هسته‌ای و راستی آزمایی در پروسه بازگشت خود به برجام رانمی‌پذیرند، بلکه قصد ندارند همه تحریم‌های مغایر با توافق هسته‌ای سال ۱۳۹۴ را نیز رفع کنند. ا

ز سوی دیگر، افرادی مانند ریچارد نفیو و رابرت مالیکه در وزارت خارجه آمریکا و در بخش ایران مشغول به فعالیت هستند، تأکید دارند که هندسه تحریم‌های ضد ایرانی باید در هر شرایطی حفظ شود. آنچه غرب باید در ازای احیای توافق هسته‌ای بپذیرد بر هم زدن هندسه تحریم‌هاست. برهم زدن هندسه تحریم‌های ضد ایرانی، تنها از طریق راستی آزمایی و تضمین حاصل می‌شود.

درهرحال عقب‌نشینی از دو خط قرمز «تضمین»و« راستی آزمایی» یک خطای استراتژیک و راهبردی در مذاکرات محسوب می‌شود و البته تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان با اصرار بر روی این دو خط قرمز، نشان داده است که ارزش آن را به‌خوبی در مواجهه با توطئه‌های آمریکا «در پروسه‌ی احیای برجام» دریافته است.

منبع: رسالت

375093