درست است که تهیه شیرینی و کیک در خانه کمی مشکل است، اما لذتی که در این کار وجود دارد، با خریدن یک شیرینی از بیرون قابل وصف نیست. اغلب بانوان علاقه خاصی به تهیه شیرینی و کیک در منزل دارند. گویی با این کار استعداد و تواناییشان را در آشپزی و شیرینیپزی نشان میدهند. شیرینی مرنگ پفکی یکی از انواع شیرینیهایی است که میتوانید در منزل تهیه کنید. البته این شیرینی همانطور که از نامش پیداست، باید پف کند تا شکل طبیعی خودش را داشته باشد. در این مطلب قصد داریم ضمن روش درست کردن شیرینی مرنگ مرحله به مرحله شما را با فوت و فن آن آشنا کنیم.
مرنگ چیست؟
مرنگ نوعی دسر یا شیرینی است که معمولا میگویند ایتالیایی، لهستانی، فرانسوی یا سوئیسی است. دستور سنتی تهیه این شیرینی شامل سفیده تخممرغ همزده و شکر است و گاهی مادهای اسیدی مثل آبلیمو یا سرکه هم به آن اضافه میکنند.
گاهی اوقات برای مستحکمترشدن بافت مرنگ به آن نمک، آرد یا ژلاتین اضافه میکنند. برای درستکردن این شیرینی باید آنقدر همش بزنید که پروتئینِ اوالبومینِ سفیده تخممرغ کاملا تغییر ماهیت بدهد و شیرینی بافتی سفت پیدا کند.
برای طعمدادن به مرنگ معمولا از وانیل، آب سیب و آب پرتقال استفاده میکنند. اضافهکردن عصارههایی که بر پایه چربی تهیه میشوند ممکن است مانع از حالتگرفتن سفیده تخممرغ بشوند.
این شیرینی بسیار سبک و پفکی است. مرنگ خانگی معمولا کمی نرم است و بافتی جویدنی دارد. برخلاف نوع خانگی این شیرینی که نرم است و لایه بیرونی آن ترد میشود، مرنگهای صنعتی و تجاری معمولا بهطور کامل ترد هستند. اگر میخواهید در خانه مرنگی تهیه کنید که مثل مرنگهای بیرون بافت ترد و یکسان داشته باشد، میتوانید آن را بهمدت تقریبی دو ساعت در دمای پایین، یعنی ۸۰ تا ۹۰ درجه بپزید.
مواد لازم برای شیرینی مرنگ پفکی
- سفیده تخم مرغ: ۴ عدد
- پودر قند: ۱ فنجان سرپر
- کرم تارتار نصف قاشق چایخوری یا یک قاشق چایخوری آبلیمو
- مغز گردو: به مقدار کافی
مرحله اول: سفیده تخم مرغ
سفیده تخم مرغ را در ظرفی بریزید و باهم زن برقی بزنید تا خوب پف کند و سپس پودر شکر را اضافه کرده و هم بزنید تا سفیده فرم بگیرد و کشدار شود.
مرحله دوم: آماده سازی مایع شیرینی مرنگ
آب لیمو و وانیل را به ترکیب سفیده اضافه کنید و هم بزنید و همزن را کنار بگذارید. مایع شیرینی مرنگ شما آماده است. کافی است که مایع شیرینی مرنگ را در قیفی که ماسوره ی شکوفه دارد بریزید. در این مرحله اگر می خواهید شیرینی شما رنگی باشد و یا تک رنگ باشد باید مایع شیرینی را رنگی کنید و یا برای داشتن چند رنگ در قیف، ابتدا قبل از اینکه مایع را داخل قیف بریزید با کمک گوش پاک کن، گوش پاک کن را داخل رنگ زده و به دیواره ی قیف بکشید. یعنی به صورتی که چند خط بر روی دیواره ی قیف بیاندازید و سپس مایع شیرینی مرنگ را در قیف بریزید تا شیرینی شما حالت رنگی و سفید داشته باشد.
مرحله سوم: پخت شیرینی مرنگ
سپس فر را روشن کرده و روی حرارت ۱۵۰ درجه سانتی گراد بگذارید و در سینی فر کاغذ روغنی بگذارید. شیرینی مرنگ را با کمی فاصله در سینی فر شکوفه بزنید و به مدت ۱۵-۲۰ دقیقه زمان دهید تا شیرینی مرنگ شما آماده شود و نوش جان فرمائید.
نکات کلیدی و مهم در تهیه شیرینی مرنگ
- شیرینی مرنگ را وقتی داخل فر گذاشتید، هر ۵ دقیقه شیرینی را چک کنید.
- میزان شکر به تخم مرغ برابر است با ۴ به ۲. برای کمتر کردن و یا زیاد کردن میزان سفیده و شکر.
- برای رنگی کردن شیرینی مرنگ از رنگ های مایع استفاده کنید.
- میتوانید از مغز فندوق در شیرینی مرنگ استفاده کنید.
- شیرینی مرنگ را بعد از پخت، سینی را چند ضربه آرام بزنید تا از سینی به راحتی جدا شود و شیرینی نشکند.
- به جای چرب کردن سینی حتما از کاغذ روغنی استفاده نمائید.
- اگر از دانه ی شکر استفاده میکنید زمان هم زدن را بیشتر کنید.
- برای زیبایی شیرینی مرنگ می توانید در آخر، انتهای شیرینی مرنگ را در سس شکلات بزنید و با پودر پسته تزئین نمائید.
- برای پخت و پز هر نوع شیرینی و غذا به هیچ عنوان از سینی ای که داخل فر می باشد استفاده نکنید. زیرا با رعایت تمامی نکات، بازهم شیرینی شما میسوزد. از سینی چدنی و یا آلمینیومی و یا از جنس تابه های باقلوا استفاده فرمائید.
اضافهکردن رنگ و طعم
دستور گفتهشده دستور پایه و اصلی تهیه مرنگ ساده است و هیچ رنگ و طعمی ندارد. البته مرنگ ساده هم خوشمزه است، ولی میتوانید با اضافهکردن رنگ و طعم تنوع بیشتری به آن بدهید.
برای رنگکردن مرنگ از رنگهای خوراکی استفاده کنید. برای طعمدادن میتوانید از عصارههای مخصوصی استفاده کنید که در فروشگاههای لوازم قنادی فروخته میشوند. چند نمونه از عصارههایی که میتوانید برای طعمدادن به شیرینی از آنها استفاده کنید:
- عصاره وانیل؛
- عصاره نعنا؛
- عصاره نعنا فلفلی؛
- عصاره هل.
روش دیگری هم برای تزئین و طعمدادن به مرنگ خانگی وجود دارد. میتوانید مرنگ پخته و خنکشده را داخل شکلات آبشده بزنید و کنار بگذارید تا شکلات سرد و سفت شود. اگر دوست داشتید، میتوانید روی شکلات پودر بادام و پسته هم بریزید.
ماندگاری مرنگ خانگی چقدر است؟
ماندگاری شیرینی مرنگ زیاد نیست و در مقایسه با بسیاری از شیرینیهای خشک، مدت کمتری سالم میماند. اگر این شیرینی را در شرایط درست نگه دارید، تا دو هفته قابلاستفاده است. مرنگ نمگیر است، یعنی آب را از محیط اطرافش جذب میکند. غلظت زیاد شکر در این شیرینی رطوبت هوای اطراف را جذب میکند و باعث میشود که بافت مرنگ نرم و جویدنی شود.
این شیرینی هرچقدر بیشتر رطوبت جذب کند، سنگینتر و نرمتر میشود تا اینکه بافت محکم خود را از دست میدهد و شل میشود. به همین دلیل باید این شیرینی را در ظرفهای دربسته نگهداری کنید که هوا واردشان نمیشود. علاوه بر این، بهتر است مرنگ در محیطی خنک نگهداری شود. اگر مرنگ در ظرف دربسته و محیط خنک باشد، تا دو هفته قابلاستفاده است.
برای اینکه این شیرینی را مدت بیشتری نگه دارید، باید آن را در فریزر بگذارید. برای نگهداری در فریزر هم باید آن را داخل ظرف دربسته بگذارید.