سخنگوی وزارت خارجه ایران:

با آمریکا هیچ گفت‌وگوی مستقیم و غیرمستقیمی نداریم/ هیچ نیروی خارجی حق تصمیم‌گیری درباره افغانستان را ندارد

سخنگوی وزارت خارجه ایران در یک نشست خبری با تاکید بر ضرورت ایجاد یک دولت فراگیر در افغانستان گفت: هیچ نیروی خارجی حق ندارد درباره سرنوشت افغانستان تصمیم بگیرد.
تصویر با آمریکا هیچ گفت‌وگوی مستقیم و غیرمستقیمی نداریم/ هیچ نیروی خارجی حق تصمیم‌گیری درباره افغانستان را ندارد

به گزارش سایت خبری پرسون، سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه که به صورت مجازی برگزار شد،‌ درباره مسائل بین‌المللی به اظهارنظر پرداخت.

«سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره اینکه آیا تهران طالبان را برسمیت خواهد شناخت، گفت: ما بدنبال آن هستیم که خود مردم افغانستان درباره سرنوشت خودشان تصمیم بگیرند.

وی افزود: فکر می‌کنیم که هیچ نیرویی بیرون از جغرافیای افغانستان حق ندارد درباره آینده افغانستان تصمیم بگیرد. این پیامی است که ما به تمامی کشورها و گروه‌ها دادیم که ما باید گفت‌وگوهای اصیل بین‌الافغانی را تسهیل کنیم.

خطیب‌زاده ادامه داد: ما باید اجازه بدهیم که یک دولت فراگیر، نه یک دولت اقلیت در برابر اکثریت، نه یک دولتی که فقط یک گروه در آن باشد، بلکه دولتی در افغانستان ایجاد شود که ترکیب جمعیتی و قومیتی در آن انعکاس معنادار داشته باشد.

سخنگوی وزارت خارجه ایران خاطرنشان کرد که تحقق دولت فراگیر در افغانستان تنها از این مسیر ممکن است.

وی اضافه کرد: طالبان به عنوان یک گروه قطعاً بخشی از آینده افغانستان است و تاکنون هم جمهوری اسلامی ایران سیاست مداومی را در این حوزه داشته تا گفت‌وگوهای بین‌الافغانی را تسهیل بکند.

خطیب‌زاده در ادامه نیز با اعلام آمادگی ایران برای برگزاری دور دوم نشست «ابتکار تهران» گفت که برگزاری این نشست منوط به آن است که همه گروه‌ها بتوانند در آن شرکت کنند.

از هر ابتکاری که به صلح و آرامش عراق کمک کند استقبال می‌کنیم

سخنگو همچنین در خصوص سطح شرکت در کنفرانس بغداد گفت: در خصوص شرکت در اجلاس‌های بین‌المللی، جزئیات بر اساس آمادگی در کشور، برنامه‌های رئیس‌جمهور محترم و سطح شرکت در آن اجلاس تصمیم‌گیری می‌شود و تفاوتی هم عملاً در حوزه سیاست خارجی در این حوزه به ویژه در خصوص عراق وجود ندارد.

ما به عنوان همسایه عراق بارها اعلام کردیم که از هر حرکتی و ابتکاری که به صلح و ثبات و آرامش عراق و به نقش منطقه‌ای این کشور کمک کند استقبال می‌کنیم.

آقای رئیسی هم سفر بسیار موفقی چندی پیش به عراق داشتند و با تمامی مقامات عراقی گفتگوهای بسیار خوبی داشتند و انشاءالله در آینده هم سفر انجام خواهد شد. سفر آقای امیر عبداللهیان نیز سفر موفقی بوده است.

دیدارهای سفیر ایران در آژانس با نمایندگان برخی از کشورهای اروپایی

خطیب‌زاده درخصوص دیدارهای سفیر ایران در آژانس با نمایندگان برخی از کشورهای اروپایی نیز گفت: رایزنی ها و ملاقات های سفرای ما با همتایان خود در کشورهای مختلف به صورت منظم انجام می شود. سفیر ما در آژانس (بین‌المللی انرژی اتمی) هم به صورت منظم و به عنوان وظیفه‌ای روزانه با سفرای کشورهای دیگر در ارتباط هستند، اما قطعا تمرکز رایزنی ها در آژانس بر فعالیت‌های ایران و کشورهای دیگر، و مسائل مرتبط با نشست آینده آژانس است و این چیز جدیدی نیست.

آمریکا در جایگاهی نیست که بخواهد جلوی تجارت مشروع ایران را بگیرد

وی درخصوص ارسال محموله‌های سوخت ایران به مشتریان خود در کشورهای مختلف (از جمله لبنان) گفت: این یک تصمیم حاکمیتی است که ما نفت و سوخت خود را به چه کشورهایی و به چه مشتریانی بفروشیم. نه ایالات متحده و نه هیچ کشور دیگری در جایگاهی فراقانونی نیست که بخواهد جلوی تجارت مشروع را بگیرد. ضمن اینکه ما درخصوص اعمال حاکمیت خود بسیار جدی هستیم و همگان (این را) دیده‌اند و فکر می کنم بدانند که تجارت مشروع در این حوزه از بدیهیات اولیه حقوق بین‌الملل است.

ما در خصوص فروش محموله های سوخت به لبنان هم همین مسیر را رفته‌ایم و ان شاء الله مادامی که مشتری داشته باشیم و تقاضا وجود داشته باشد، این مسیر و این فروش ادامه پیدا می کند. کشورهای دیگر هم اگر بتوانند از آلام مردم لبنان کم کنند نباید در این مسیر تعلل کنند.

مردم لبنان مردم ثروتمندی هستند و نیازی به اعانه ندارند و می توانند نیازهای خود را با سرمایه خود تامین کنند. تنها برخی کشورها که با دسیسه مانع این امر شده‌اند، باید از سیاسی کردن همه چیز دست بردارند.

گفتگوی تلفنی جوزپ بورل و امیرعبداللهیان

خطیب‌زاده درخصوص گفتگوی تلفنی آقای جوزپ بورل و دکتر امیرعبداللهیان گفت: این گفتگو برای تبریک انتصاب آقای دکتر امیرعبداللهیان بود. ایشان اظهار علاقه کردند که در اولین فرصت ممکن ملاقاتی را با دکتر امیرعبداللهیان داشته باشند. قطعا یکی از موضوعات مورد تمرکز مذاکرات وین بود. آقای بورل اشاره داشتند که می دانند تغییر و تحول دولت در ایران درحال وقوع است و باید اجازه داد این انتقال دموکراتیک صورت گیرد. در عین حال درخواست داشتند که هر چه زودتر گفتگوها از سر گرفته شود.

آقای دکتر امیرعبداللهیان هم ضمن استقبال از ادامه دیپلماسی، تاکید کردند که آنچه در این مسیر باید محقق شود، منافع ملت ایران و حقوق حقه آنهاست که هم در برجام ذکر شده و هم در گفتگوهای وین به آنها اشاره شده است. تاریخ قطعی (مذاکرات) منوط به رایزنی ها میان همه طرفها خواهد بود.

سخنگوی وزارت خارجه درخصوص اینکه پیگیری پرونده هسته‌ای ایران با کدام نهاد خواهد بود، توضیح داد: مذاکرات وین برای رسیدن به متنی جدید نیست. مذاکرات وین برای اطمینان از اجرای طابق النعل بالنعل برجام از سوی ایالات متحده است، آنگونه که در متن برجام و قطعنامه 2231 آمده است.

لذا آنچه تا امروز در وین صورت گرفته، اطمینان از این است که اگر ایالات متحده به تمامی تعهدات خود ذیل برجام و قطعنامه 2231، به صورت راستی آزمایی شده برگردد، قطعا جمهوری اسلامی ایران موافقت خواهد کرد که (آمریکا) بر میز برجام بنشیند و ایران هم اقدامات جبرانی خود را متوقف خواهد کرد و مطابق برجام تعهدات خود را انجام خواهد داد.

این گفتگوها گفتگوهایی تکنیکی است که جزئیات فرابخشی آن هم با حضور برخی از جهاتی که مسئله به آنها مرتبط بوده، صورت گرفته است.

از این پس هم همینطور خواهد بود و (پرونده) به صورت اجماع حاکمیتی جلو خواهد رفت. اینکه پیشانی این (روند) وزارت خارجه باشد یا نهادی دیگر، طی روزهای آتی اعلام خواهد شد. مهم این است که کارها تاکنون و پس از این، به صورت اجماعی و با تصمیم ملی جلو خواهد رفت.

ایران در خصوص تأمین امنیت ملی خود با کسی شوخی ندارد و مصالحه نمی‌کند

وی درخصوص برگزاری دیدار بایدن و بنت، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و اظهارات وی در خصوص مرگ ایران با راهبرد هزاران خنجر گفت: جز لبخند به این توهمات چه می توان گفت. بیش از 40 سال است که رژیم صهیونیستی از این نمایش‌ها بازی کرده است؛ اما آنچه اتفاق افتاده تثبیت بیشتر و قدرت جمهوری اسلامی ایران بر اساس خواست و اراده مردم بزرگ ایران بوده است.

در خصوص دیدار آقای بایدن و نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، باید بگویم جمهوری اسلامی ایران در خصوص تأمین امنیت ملی خود با کسی شوخی ندارد و مصالحه نمی‌کند.

رژیم اشغالگر قدس ریشه تمامی تروریسم و خشونت و تجاوز‌هایی است که بیش از نیم قرن در این منطقه اتفاق افتاده است. من تصور نمی‌کنم که نقش مخرب این رژیم اشغالگر بر کسی پوشیده باشد. ایالات متحده به این واقعیت بیشتر توجه کند که تنها با تغییر رویکرد سلطه جویانه نسبت به این منطقه است که می‌تواند منافع مشروع خود را در منطقه داشته باشد.

با آمریکا هیچ گفت‌وگوی مستقیم و غیرمستقیمی نداریم

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تبادل پیام با آمریکا در حاشیه نشست بغداد هم گفت: ما با ایالات متحده آمریکا نه در بغداد و نه هیچ جای دیگری، هیچ گفت‌وگوی مستقیم یا غیرمستقیم نداریم. گفت‎وگوها در وین میان ایران و اعضای 1+4 صورت می‎گیرد تا در خصوص راستی‌آزمایی تعهدات برجامی آمریکا اطمینان حاصل کنیم. متأسفانه آنچه تا امروز از ایالات متحده شاهد بودیم، پافشاری بر سیاست‌های شکست خورده در دوره ترامپ است. ما هنوز تغییری را در رفتار واشنگتن ندیده‎ایم.

متاسفانه آمریکایی‌‏ها با همان رفتار و با همان سیاست‌ها دنبال نتایج بهتری هستند. تنها مسیری که آنها می‌توانند طی کنند، عمل به تعهداتشان و دست برداشتن از تروریسم اقتصادی، فشار حداکثری یا به تعبیر ما شکست حداکثری است.

مسیر گفت‌وگوها در وین به خوبی نشان می‎دهد که آنچه باقی مانده به خاطر لجبازی و رفتار غیر منطقی طرف آمریکایی و غربی است و به محض اینکه تغییر در رفتار و عمل دیده شود، برجام قابل احیا خواهد بود.

لذا برجام در فضای جدا از فضای منطقه پیگیری می‎شود و مسیر مخصوص خودش را دارد.

خطیب زاده در خصوص توافق تبادل زندانیان گفت: آزادی زندانیان ما که توسط ایالات متحده به بهانه‎های واهی گروگان گرفته‌ شده‎‌اند، یا با درخواست‌های غیر معقول بازداشت و زندانی شده‌اند، مسئله‎ای نیست که از دستور کار خارج شود.

قطعاً اگر ایالات متحده این مسیر را تسهیل کند، برای گفت‎وگوها هم بهتر است. متاسفانه آنچه که توافق شد به دلیل کارشکنی آشکار ایالات متحده در شب آخر انجام نشد. قطعاً اگر همین امروز هم آمریکا تعهدات خود را بر طبق توافقات، انجام دهد، فردا زندانیان ایرانی آزاد می‎شوند.

335838

سازمان آگهی های پرسون