با کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشتی:

به صدا درامدن ناقوس‌ مرگ در زنجان در سایه نبود ماسک

با کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشتی مربوط به کرونا ناقوس‌ مرگ در زنجان برای برخی افراد به صدا در آمده است.
تصویر به صدا درامدن ناقوس‌ مرگ در زنجان در سایه نبود ماسک

به گزارش سایت خبری پرسون از استان زنجان، در شهر که قدم می‌زنی، کوچه‌ها و خیابان‌ها پر از عابران پیاده‌ای است که علی‌رغم شیوع بیماری کرونا، بسیاری از آن‌ها از زدن یک ماسک ساده هم برای کمک به کادر بهداشت و درمان و مهم‌تر از همه، حفظ جان خود و خانواده‌های‌شان دریغ می‌کنند.

وضعیت پارک‌ها، بوستان‌ها و باغ‌های اطراف شهر نیز تعریف چندانی ندارد. اینجا خانواده‌ها با نزدیک‌ترین فاصله و بدون رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی در کنار هم نشسته و به تفرج مشغول‌اند و حتی دورهمی‌های خانوادگی را نیز به این مکان‌ها انتقال داده‌اند؛ غافل از اینکه کرونا این روزها در میدان دورهمی‌های خانوادگی می‌تازد.

همه این بی‌احتیاطی‌ها و نادیده گرفتن اصول لازم برای مبارزه با کرونا در حالی است که بسیاری از کارشناسان و پزشکان از همان روزهای اول، رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی، زدن ماسک، شست‌وشوی مداوم دست‌ها و پرهیز از تجمعات را نسخه شفابخش ایمنی در برابر این بیماری عنوان‌ می‌کنند اما متاسفانه عده‌ای بدون توجه به این موضوعات، خودشان دست یاری به سمت کرونا دراز کرده و خود و عزیزان‌شان را طعمه این ویروس می‌کنند.

با توجه به اهمیت ماجرا، رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی استان و مقامات مسئولان، کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشتی در جامعه را نگران‌کننده عنوان می‌کنند، تا جایی که رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی استان زنجان، می‌گوید: طی ماه‌های اخیر شاهد کاهش چشم‌گیر رعایت پروتکل‌های بهداشتی در استان هستیم که همین موضوع به افزایش آمارها در این زمینه دامن می‌زند.

پرویز قزلباش، در رابطه با میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی در استان زنجان، می‌افزاید: با کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشتی در روزهای اخیر، اکنون میزان رعایت این دستورالعمل‌ها در استان به حدود ۵۳ درصد رسیده است که به هیچ‌وجه برای مقابله با کرونا قابل قبول نیست.

یکی از اقدامات مهم اکثر کشورها برای مقابله با کرونا، طرح فاصله‌گذاری اجتماعی است که توسط مقامات بهداشت عمومی برای متوقف کردن و یا کاهش سرعت شیوع بیماری‌های بسیار مسری در دستور کار قرار می‌گیرد. هدف از این طرح نیز کاهش احتمال تماس بین افراد دارای عفونت و افراد سالم است تا انتقال بیماری، عوارض و در نهایت مرگ و میر به حداقل برسد.

گزارشی که در هفته نامه پزشکی «لنست» منتشر شده است، نشان می‌دهد در صورتی که افراد در مراکز شلوغ حداقل دو متر فاصله اجتماعی را از یکدیگر رعایت کنند، خطر ابتلای آن‌ها به بیماری کرونا به طرز چشم‌گیری کاهش خواهد یافت. همچنین این تحقیقات نشان می‌دهد در صورتی که افراد یک متر از یکدیگر فاصله داشته باشند خطر ابتلا به کرونا تنها ۲.۶ درصد کاهش خواهد یافت اما رعایت فاصله ۲ متری می‌تواند باعث کاهش حداقل ۵۰ درصدی خطر ابتلا به این بیماری شود.

علی‌رغم‌ همه آنچه که در اهمیت فاصله اجتماعی گفته شد، به نظر می‌رسد این موضوع مهم کمتر مورد توجه مردم و متولیان امر در راستای مبارزه با کرونا قرار می‌گیرد که گواه این ادعا نیز رعایت نشدن فاصله‌ها در بسیاری از اماکن عمومی، از جمله تاکسی‌ها، وسایل حمل‌ونقل عمومی، مراسم‌ برگزار شده در آرامستان‌ها و صف‌های گوناگونی است که هر از گاهی به بهانه‌های مختلف مانند کمبود مرغ و یا تامین گاز مایع، ثبت‌نام سجام و یا دلایل مختلف شاهد آن هستیم.

یکی دیگر از مهم‌ترین ابزارهای مبارزه با کرونا، استفاده از ماسک است که می‌تواند اثر بسیار تاثیرگذاری در برابر حفاظت جان افراد در مقابل این بیماری داشته باشد تا جایی که یافته‌های علمی حاکی از اثربخش بودن زدن صحیح ماسک در برابر همه‌گیری ویروس کرونا است و سازمان‌های معتبر بهداشتی همچون سازمان جهانی بهداشت و مرکز پیشگیری و کنترل بیماری‌ها نیز بر این موضوع تاکید دارند تا جایی که حتی پس از زدن واکسن نیز تا واکسینه شدن همه جامعه، مردم باید کماکان استفاده از این پارچه به ظاهر ساده اما حیاتی را از ارکان جدایی‌ناپذیر زندگی خود قرار دهند.

متخصصان معتقدند که استفاده از ماسک در تعامل‌های روزانه باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری کرونا می‌شود. از آنجایی‌ که ویروس کووید - ۱۹ از طریق عطسه، سرفه یا هنگام صحبت کردن از فاصله نزدیک با فرد مبتلا به افراد سالم منتقل می‌شود؛ به همین خاطر استفاده از ماسک یکی از اقداماتی است که می‌تواند از شیوع این ویروس جلوگیری و از افراد در برابر اثرگذاری ریز قطرات ناشی از عطسه یا سرفه افراد بیمار محافظت کند.

بررسی‌ها نشان داده است در اثر صحبت کردن حدود ۱۰ هزار، سرفه ۳۰ هزار و عطسه حدود ۴۰ هزار قطره، که ممکن است حاوی ویروس باشد، به اطراف منتشر می‌شود. با توجه به موارد فوق برای جلوگیری از انتشار قطرات تنفسی، لازم است همه مردم به ویژه در فضاهای سرپوشیده مثل اتوبوس، مترو، فروشگاه‌ها و جاهایی که امکان رعایت فاصله حداقل دو متری وجود ندارد، ماسک بزنند.

استفاده از ماسک برای فرد بیمار و ناقل بیماری اهمیت بیشتری دارد؛ به همین خاطر از آنجایی که در مورد بیماری کووید - ۱۹، افراد ناقل ممکن است بدون علامت باشند، استفاده از ماسک برای همه افراد در شرایطی که رعایت فاصله اجتماعی امکان‌پذیر نیست و فضا فاقد تهویه کافی است، در کاهش انتشار قطرات تنفسی و سرایت بیماری اهمیت زیادی دارد.

به گفته محققان برای پیشگیری از ابتلای بیماری کرونا، ماسک صورت باید هر دو ساعت یک بار تعویض یا ضدعفونی شود؛ در غیر این صورت ذرات ویروسی می‌توانند روی آن تجمع کرده و در این صورت احتمال انتقال آن‌ها از طریق تنفس افزایش پیدا می‌کند. زمانی که ماسک مرطوب می‌شود، کارآیی آن برای پیشگیری از نفوذ ذرات کاهش یافته و باید آن را با یک ماسک تمیز و خشک تعویض کرد.

سازمان جهانی بهداشت نیز در مورد ماسک زدن توصیه‌هایی دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به پوشانده شدن کامل بینی و دهان به وسیله ماسک، پرهیز از تماس دست با ماسک در طول مدت استفاده، گذاشتن و برداشتن ماسک به روش صحیح، شستن یا ضدعفونی دست‌ها پس از تماس با ماسک، تعویض ماسک مرطوب، دور انداختن ماسک‌های یک‌بار مصرف و استفاده از ماسک توسط عموم مردم اشاره کرد.

با وجود تاکید همه مقامات بهداشتی به استفاده از ماسک، هنوز افرادی در جامعه وجود دارند که یا به صورت صحیح ماسک بر روی دهان و بینی خود قرار نمی‌دهند و یا اصلاً از ماسک استفاده نمی‌کنند که همین موضوع باعث افزایش شیوع کرونا در کشور شده و با افزایش تعداد بیماران، بار سنگینی را بر کادر درمان تحمیل می‌کند.

یکی از موارد استفاده نادرست از ماسک، آویزان کردن آن از جاهای مختلف پس از استفاده به ویژه آینه خودروها است. با توجه به اینکه در جامعه امروزی اغلب مردم دارای خودروی شخصی هستند، متاسفانه بسیار دیده شده که ماسک‌ها در حال تاب خوردن از آینه اتومبیل‌ بوده که در همین رابطه علیرضا آرمانی‌کیان، معاون درمان دانشگاه علوم‌پزشکی استان زنجان می‌گوید: این امر یک کار خطرناک و بسیار اشتباه است، زیرا عملاً در چرخه تهویه هوای داخل خودرو باعث آلودگی بیشتر ماسک می‌شود.

با توجه به روشن شدن اهمیت موضوع و آنچه که در این نوشتار به آن پرداخته شد، همه پروتکل‌شکنی‌های موجود در جامعه در حالی است که آمار فوتی‌های کرونا روز به روز رکورد می‌شکند تا جایی که آرامستان‌ شهرها پر از افرادی که با هزاران امید و آرزو در حال زندگی کردن بودند اما کرونا آن‌ها را اسیر خاک کرده، است. پس اگر می‌خواهیم نفر بعدی این آمار نشویم باید رعایت پروتکل‌های بهداشتی به ویژه زدن ماسک و فاصله‌گذاری اجتماعی را در دستور کار جدی زندگی خود قرار دهیم.

منبع: ایسنا

334016