به گزارش سایت خبری پرسون، متداول است مخصوصا در برنامه های زنده صدا و سیمای ملی، هر وقت شخص مشهوری برنامه ای را از طریق شبکه های ماهواره ای مشاهده کرده باشد و بحثش مربوط به آن شبکه باشد، به دلیل عیان بودن قضیه و اطلاع همه از این مطلب، بلافاصله با خنده می گوید « ما که ماهواره نداریم ولی همسایه ما دارد». خلاصه جریان بعضی از سایت ها و اپلیکیشن های خارجی در داخل کشور هم همین است. به دلیل وضع قوانینی، این برنامه ها یا سایت ها مسدود شده اند. مسدودیتی که همه می توانند به راحتی با بهره گیری از یک فیلتر شکن، از آن بگذرند. مثل تلگرام، یوتیوب، فیسبوک که بسیاری از مدیران و مسئولان کشورمان هم از همین طریق از این برنامه ها استفاده می کنند.
همانطور که گفتیم استفاده و وصل شدن به محتواهای مسدود شده آنقدرها هم سخت نیست و جای تعجبی هم ندارد که مثلا یک مسئول یا نماینده مجلس وارد توییتر یا تلگرام شود، اما آنچه اذیت کننده است این است که اگر قرار است همه ما به برنامه ها و محتواهایی دست پیدا کنیم یا نکنیم، چرا مجلس شورای اسلامی با وضع قوانینی، هم کار خودش را سخت می کند و هم کار هموطنان را سخت تر.
حالا همین می شود که در جریان بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی کابینه دولت سیزدهم و در صحن علنی مجلس شورای اسلامی تصویری از سوی عکاسان خبری به ثبت می رسد و در شبکه های اجتماعی منتشر می شود؛ تصویری از یک نماینده که بر روی صندلی خود نشسته و در تلاش بوده است تا با روشن کردن فیلترشکن وارد سایت و شبکه های فیلتر شده شود.
هر چند به واسطه اینکه تصویر مورد اشاره از پشت سر ثبت شده است، هویت نماینده فوق الذکر قابل شناسایی نیست، اما تصویری که از او در شبکه های اجتماعی منتشر شده است، حاوی نکات و پیام های قابل تأملی است که اشاره به آنها خالی از لطف نیست؛ عکسی که محمدعلی قاسمی عکاس خبرگزاری ایسنا گرفته است.
در این تصویر، یکی از نمایندگان مجلس آن هم در روزهایی که بحث بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت آقای رئیسی داغ است، تلاش می کند تا با روشن کردن فیلترشکن گوشی همراه خود وارد شبکه ها و سایت های فیلتر شده شود.
این اقدام او با واکنش های فراوانی در فضای مجازی رو به رو و دستمایه جملات طنزآلود و انتقادی شد. از جمله موضوعاتی که سبب شد کاربران فضای مجازی نسبت به این عکس حساس شده و به آن واکنش نشان دهند آن بود که این بار یکی از افراد موثر در فرایند قانون گذاری کشور که اتفاقاً خود را به قوانین ساری و جاری کشور باید متعهد بداند، تلاش می کند تا با کمک فیلتر شکن، فیلترهای اعمالی را دور بزند.
اتفاقی که به واسطه فیلتر بودن بسیاری از سایت ها و نیز برخی شبکه های اجتماعی کاربردی نسبتاً فراگیر دارد و این نماینده مجلس نیز همسو با دیگر شهروندان در حال انجام چنین کاری است.
همانطور که اشاره شد واکنش های فراوانی در شبکه های اجتماعی به این تصویر صورت گرفت.
یکی از کاربران با اشاره به اینکه نمایندگان مجلس یازدهم در حال پیگیری اینترنت ملی و شبکه ملی اطلاعات هستند، چنین اقدامی را از سوی یکی از نمایندگان نقد کرده است.
کاربر دیگری نیز با طرح این پرسش که با طرح صیانت از فضای مجازی چه به روز اینترنت خواهید آورد؟ به این تصویر اشاره کرده است.
به طور کلی عمده انتقادات ناظر بر این است که نمایندگان مجلس از سویی تلاش می کنند تا محدودیت های بیشتری را برای مردم در فضای مجازی ایجاد کنند و از آنسو خود نه تنها مقید به چنین محدودیت هایی نیستند بلکه به روش های مختلف تلاش می کنند تا قانون مورد حمایت خود را نقض کنند.
چنین تصاویر و گزارش هایی فراتر معنا و پیام ظاهری به خوبی به فاصله میان مردم و مسئولین نیز اشاره دارد و گویای آن است که اساساً بسیاری از دغدغه و نیازهای مردم از سوی مسئولانی چون نمایندگان مجلس درک و دیده نمی شود.
به هر صورت این تصویری بود که حداقل برای چند روز فضای اجتماعی و ذهن کاربران را متوجه خود کرد و به زودی از اذهان فراموش می شود، ولی اگر مسئولانی دغدغه مند بر سر کار باشند نسبتاً به این واکنش ها و پیام ها حساس تر دقت خواهند کرد و با تحلیل و ارزیابی دقیق آنها به سادگی از کنارشان عبور نمی کنند.
عبور کردن از موضوعاتی که مردم نسبت به آن واکنش نشان داده و دغدغه مند می شوند جایگاه اجتماعی مدیران و مسئولانمان را متزلزل می کند و گاه ممکن است فاصله پیش آمده آنقدر زیاد شود که دیگر جمع کردن آن لطف لحظات ابتدایی ایجاد مشکل و رفع و پاسخگویی مسئولان به مردم، را نداشته باشد. اما تاکید می کنیم که استفاده از فیلتر شکن به خودی خود، کاریست که همه ما حداقل یکبار به بهانه های مختلف انجام داده ایم اما مسئله پررنگ این ماجرا، موضوع« من آره، تو نه!» است. به نظر می رسد و تجربه بارها نشان داده است که بهترین راهکار، برای مسئولان در قبال مردم و هموطنانشان، فقط و فقط شفافیت است و نه پاک کردن صورت مسئله!