به گزارش سایت خبری پرسون، قیمت بیتکوین به حدود ۳۵ هزار و ۶۰۰ دلار رسیده است؛ به پول ایران میشود حدود ۹۰۰ میلیون تومان. سرمایهگذاران این ارز دیجیتال در ۲۴ ساعت گذشته حدود ۳.۳ درصد سود کردهاند. بازدهی سرمایه آنها در هفت روز گذشته ۶.۶ درصد بوده، اما در بازه ۳۰ روزه آنها حدود سه درصد متحمل ضرر شدهاند.
آنهایی که سرمایهگذاری را بلندمدت دیدهاند، ولی ظرف شش ماه گذشته و در بازه یک ساله به ترتیب ۱۳.۶ درصد و ۲۹۲ درصد سود کردهاند. بررسی جستجوهای اینترنتی کاربران فارسیزبان در گوگل، اما نشان میدهد ایرانیها هنوز سخت دنبال پیدا کردن جواب سوالات خود درباره بیت کوین و ارزهای دیجیتال هستند. علاوه بر قیمت روز بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال مثل کاردانو، بایننس کوین و ... مهمترین سوال آنها این است که چطور بیت کوین خرید و فروش کنیم؟ آیا میتوان در ایران هم روی بیتکوین سرمایهگذاری کرد؟
بیتکوین چطور خرید و فروش میشود؟
فکر کنید میخواهید به مغازه بروید و یک کیک بخرید. کیفپولتان را باز میکنید، پول را برداشته و به صاحب مغازه تحویل میدهید. یا میتوانید این کار را از طریق کارت بانکی انجام دهید. به شرطی که قبل از آن به حساب بانکیتان پول واریز کرده باشید و با کشیدن کارت، مبلغ را به حساب فروشنده پرداخت کنید. بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال هم شرایط مشابهی دارند.
همهچیز از یک کیف پول شروع میشود. بعضی از آنها سختافزاری، بعضی دیگر موبایلی، کامپیوتری و آنلاین هستند. درست مثل کیف پول معمولی بیتکوینها در این کیف پولها قرار میگیرند. در ایران خبری از بیتکوینهای سختافزاری نیست، اما بعضا از انواع دیگر کیف پول ارز دیجیتال استفاده میکنند. برخی توصیه میکنند از کیف پولهای رسمی هر ارز دیجیتال استفاده کنید. چراکه امکان تحریم کاربران ایرانی در دیگر کیف پولها وجود دارد. با یک جستجوی اینترنتی انواع و اقسام کیف پولها پیش رویتان قرار میگیرند.
وقتی یکی از آنها را انتخاب و در آنها حساب کاربری مخصوص خودتان را ایجاد کردید، تازه در ابتدای راه قرار میگیرید. درست مثل کسی که حساب بانکی باز کرده و در ابتدا هیچ پولی در حسابش نیست، باید آن را شارژ کنید تا بتوانید خرید و فروش بیتکوین را شروع کنید. هر کدام از کیف پولها یک کد عمومی و یک کد اختصاصی دارند. این دو کد مثل شماره حساب بانکی، معرف شما در بازار ارزهای دیجیتال خواهد بود.
انواع کیف پول ارز دیجیتال
کیفپولهای ارز دیجیتال به انواع سختافزاری، کاغذی، موبایلی، آنلاین و دسکتاپ تقسیم میشوند. کیف پول سختافزاری مثل کارت بانکی یا یک فلش مموری هستند که با اتصال با کامپیوتر یا از طریق شناسههایی که روی کارت نوشته شده قابل دسترسی هستند.
این مدل امنترین کیفپولهای دیجیتال هستند، اما در ایران به سختی میتوان آنها را پیدا کرد. کول والت مشابه کارت بانکی، Ledger nano، Trezor، Keepkey و Ballet Hardware از جمله معروفترین کیفپولهای سختافزاری معروف در بازار ارزهای دیجیتال هستند.
کیفپولهای کاغذی چیزی شبیه دفترچه حساب بانکی است که روی آن کدهای مربوط به کیف پول شما درج شده. از جمله این کیفپولهای کاغذی میتوان به BitAddress و bitcoin paper wallet اشاره کرد. کیف پولهای موبایلی که بیشترین استفاده را بین کاربران ایرانی دارد، تنها یک اپلیکیشن ساده روی موبایل شما هستند. استفاده از آنها نسبت به دیگر کیفپولها سادهتر، اما امنیت آنها کمتر است. از جمله معروفترین اپلیکیشنهای کیف پول موبایلی میتوان به تراست ولت، کوینومی و اتمیک والت اشاره کرد.
کیفپولهای آنلاین یا تحت وب چیزی شبیه حساب اینترنت بانک هستند که از طریق آنها میتوانید بیت کوین را جابهجا کنید. سایت بلاکچین یکی از معروفترین کیف پولهای آنلاین است. طرز کار این کیفپولها به این شکل است که با ثبت نام در آنها میتواند کیف پول اختصاصی خود را بسازید.
کیفپولهای دسکتاپ امنیت بیشتری نسبت به انواع موبایلی و آنلاین دارند. این نوع کیف پولها یک برنامه تحت ویندوز هستند که روی کامپیوتر یا لپتاپ نصب میشوند. Atomic و نسخه دسکتاپ کوینومی از جمله کیف پولهای دسکتاپ هستند.
علاوه بر این موارد، بعضی صرافیها کیف پول مخصوص خود را دارند. درست مثل کارگزاریهای بورس که یک حساب برای نگهداری پول نقد در اختیارتان میگذارند تا با واریز پول به آن اقدام به خرید و فروش سهام کنید. صرافیهای ارز دیجیتال هم کیف پولی برای نگهداری از ارز دیجیتال دارند که از طریق آنها میتوان بیتکوین را خرید و فروش کرد. در حال حاضر چند صرافی هم مشغول به فعالیت هستند.
توجه داشته باشید که در کیفپولهای با امنیت پایینتر ممکن است هکرها به رمزارزهای شما دسترسی پیدا کنند. هر کدام از انواع کیف پول یک کد عمومی دارند که برای همه کاربران آن یکسان است. در کنار کد عمومی که نشان دهنده کیف پول است، هر کاربر کد اختصاصی دارد که صرفا برای آن شخص ساخته شده.
صرافیهای ایرانی برای خرید و فروش ارز دیجیتال
داشتن کیف پول تازه اول ماجرا است. برای خرید و فروش بیتکوین علاوه بر کیف پول، یک صرافی یا سامانه معاملات ارز دیجیتال لازم است. تا اینجای کار نوبیتکس، والکس، بیدارز و ایرانیکارت از جمله صرافیهای ارز دیجیتال در ایران هستند که کاربران ایرانی از آنها برای خرید و فروش بیت کوین استفاده میکنند.
طرز کارشان به این شکل است که بعد از تشکیل کیف پول، با استفاده از کد عمومی و خصوصی میتوانید حسابتان را در این صرافیها شارژ کنید. برای این کار بیت کوین را از کیف پول خود به کیف پول صرافی منتقل میکنید. هر کدام از تراکنشهای بیت کوین یک کد برای کیف پول مقصد و یک کد برای تایید تراکنش احتیاج دارد. درست مثل قبض آب و برق که یک یک شناسه قبض و یک شناسه پرداخت دارند. شناسه قبض همان کد کیف پول مقصد و شناسه پرداخت، کد تایید تراکنش است. فعالان بازار ارز دیجیتال، بعد از واریز بیت کوین یا پول نقد به حساب صرافیها درست مثل یک کارگزاری بورس شروع به خرید و فروش رمزارزها از جمله بیت کوین میکنند.
نوبیتکس، والکس و بیدارز علاوه بر کیف پول، سامانه معاملات آنلاین دارند. بعد از ثبت نام و تکمیل حساب کاربری، امکان خرید و فروش بیتکوین با ریال به وجود میآید. قیمت بیتکوین در این بازارها لزوما با بازار جهانی یکسان نیست. طوری که قیمت بیت کوین با معاملات انجام شده در خود این بازارها محاسبه میشود. سه صرافی ایرانی خودشان را گروهی از دانشجویان دانشگاه شریف و تهران معرفی میکنند و میگویند قابل اعتماد هستند، اما باید توجه داشته باشید که هیچکدام نشان اینماد یا همان نشان اعتماد تجارت الکترونیک ندارند.
در کنار این سه صرافی که امکان معامله ارز دیجیتال را فراهم کردهاند، ایرانیکارت که بعضا از آن برای پرداختهای بینالمللی استفاده میکنند، صرافی دیگری در ایران است. این صرافی بازاری برای معامله ارز دیجیتال ندارد و صرفا از شما ارز دیجیتال میخرد یا به شما میفروشد.
منبع: فرارو