به گزارش سایت خبری پرسون، حجت الاسلام سید سعید لواسانی صبح پنجشنبه با توجه به سفر یکروزه و بازدید میدانی از پارک ملی لار در جمع خبرنگاران بیان داشت: در روزهایی که شاهد خشکسالی هستیم، این دشت بسیار بکر و زیبا و از حیث طبیعت، آب و خاک قوق العاده غنی است.
وی افزود: این منطقه مرکز زنبورداری و دامداری برای استانهای تهران و مازندران به شمار میآید که با تلاش زنبورداران و عشایر منطقه تولیدات دامی، عسل و ... بسیار مرغوبی را شاهد هستیم که قابلیت صادرات به کشورهای دیگر را دارند لذا بایستی در راستای تقویت فعالان این حوزه برای استفاده بهینه از منطقه، تولیدات بیشتر و فروش گستردهتر از شرایط فعلی و فروش سنتی آنها اقدام شود.
امام جمعه لواسان خاطرنشان کرد: دانههای کشاورزی و گیاهان دارویی دشت لار از جمله آویشن و باریجه بسیار مطلوب هستند و علاوه بر بهرهبرداری، مرکز خوبی برای گروههای تحقیقیاتی در این زمینه، به شمار میآید.
لواسانی با بیان اینکه دشت لار مقصد گردشگری بسیار مطلوبی است، گفت: این منطقه جاده قدیم تهران - شمال بوده و کاروانسرای عباسی هنوز در آن به چشم میخورد، لذا حضور گردشگران در قالب گروههای گردشگری، با مراقبت از طبیعت و حیوانات مسالهای است که باید برای آن برنامهریزی شود.
وی با اشاره به آبشار آب سفید، چشمه دوبرار و قوشخانه ادامه داد: این دشت بکر محل زیست ماهیها و حیوانات متعددی است که میطلبد مراقبت ویژهای برای جلوگیری از شکار صورت گیرد و گردشگری کامل کنترل شده باشد.
امام جمعه لواسان تاکید کرد: همچنین در ایجاد زیرساختها اعم از سرویس بهداشتی باید صیانت از آب را در نظر داشته باشند تا بالادست چشمه احداث نشود.
وی با اشاره به دو مسیر منتهی به دشت لار از لواسان و پلور، بیان داشت: درههای عمیق این منطقه، در کنار زیبایی بسیار خطرناک و ناهموار هستند که در پی گسترش گردشگری، بایستی اصلاح و ایمنسازی شوند.
لواسانی ابراز کرد: امید است ادارات دولتی استان تهران و مازندران، مشترک و هماهنگ با یکدیگر پارک ملی لار را مدیریت کنند تا حق کسی ضایع نشود و منطقه نیز توسعه یابد.
امام جمعه لواسان یادآور شد: در ورودی لار شاهد معدن سنگی بودیم که باتوجه به حفاظت شده بودن این منطقه عجیب است. مراجع قانونی باید مساله را پیگیری و اگر مجوزی صادر شده است رسیدگی کنند.
براساس این گزارش، ۵۵۰ خانوار با داشتن ۸۵ هزار راس دام، در سومین هفته خرداد ۱۴۰۰ از شهرستانهای جنوب و جنوب شرق استان تهران اعم از ری، ورامین، پاکدشت، پردیس و تهران در دشت لار مستقر شدند.
پارک ملی لار با ۲۷۷ هزار و ۸۹ هکتار مساحت در دامنه غربی قله دماوند در استانهای مازندران و تهران قرار دارد و نمونهای شاخص از زیستگاههای کوهستانی به شمار میآید.
این پارک از دو اقلیم ارتفاعات فوقانی و مرطوب و سرد تشکیل شده که بارش زیادی را بهصورت برف ایجاد میکند و به دلیل آنکه دارای ویژگیهای خاص و گونههای متنوع گیاهی و جانوری است، تحت حفاظت قرار گرفتهاست. وجود ماهی قزلآلای خال قرمز که از نادرترین گونههای آبزی جهان است اهمیت این مجموعه را دو چندان کرده است.
در سال ۱۳۵۹ با اتمام ساخت سد لار در پارک ملی لار قسمت اعظم اراضی و مراتع دره لار در محدوده آبی دریاچه سد قرار گرفت که از مرتفعترین دریاچههای انسان ساز است.
راههای اصلی ورود به پارک ملی لار از مسیر جاده تهران - آمل پس از ورود به پلور از طریق سه راهی لار که به پست ورودی واحد محیط زیست دلیچای میرسد بوده، و از طریق جاجرود یا گلندرک میتوان وارد جاده سد لار شد و پس از گذشتن از گردنه ایرا به ورودی محیط بانی قوش خانه و سپس کمر دشت رسید.
پوشش گیاهی منطقه از تیپ علفزار مشتمل بر گندمیان پایا و بوته زارها و پوششهای آلپی تشکیل شده و گیاهان دارویی صنعتی و غذایی دره لار نیز متنوع و دارای معروفیت و سابقه طولانی است که میتوان از والک، گلپر، چای کوهی، گل گاوزبان، شیرین بیان، کاسنی، آویشن، پیازک، موسیر، باریجه و قارچ نام برد.
به علت موقعیت ویژه کوهستانی و آب منطقه در فصول مختلف سال پرندگان مهاجر و بومی چون کبک و کبک دری، باکلان، حواصیل سفید و خاکستری، انواع عقاب و از پستانداران میتوان قوچ و میش البرز مرکزی، کل و بز، پلنگ، گرگ، خرس، گراز، شغال و روباه را نام برد که به علت زیستگاههای مناسب از رشد خوبی برخوردارند، برخی از خزندگان، دوزیستان و آبزیان پارک ملی لار نیز عبارتاند از افعی دماوند، افعی البرزی، یلهمار، بزمجه، مارمولک، قورباغه و آبزی معروف منطقه نیز ماهی قزلآلای خال قرمز است.
در دشت لار، تعداد زنبورداران استان تهران شامل شهرستانهای شمیرانات، دماوند، ورامین، پاکدشت و پیشوا ۷۴ نفر، با ۱۷ هزار و ۹۳۲ کندو عسل و زنبورداران مازندرانی ۶۴ نفر با ۱۵ هزار و ۸۰۰ کلنی زنبور از قائمشهر، ساری، بابل و آمل است.
میزان اراضی در اختیار زنبورداران تهران ۳۹ هزار هکتار است که باتوجه به غیرقابل دسترس بودن ۱۲ هزار هکتار آن، عملاً ۲۷ هزار هکتار میشود و میزان اراضی در اختیار مازندران نیز ۲۸ هزار هکتار است.