شکوفه‌های طلایی نوید بخش بهار در آذربایجان‌غربی/تولیدسالانه دو میلیون لیتر عرق بیدمشک

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی از آغاز برداشت شکوفه‌های درختچه بیدمشک ازسطح حدود 50 هکتار از باغات استان خبر داد.

به گزارش سایت خبری پرسون از آذربایجان‌غربی، چند روزی تاپایان سال باقی نمانده صدای پای بهار به گوش می‌رسد عطر دل انگیز جوانه‌های تازه روییده از دل خاک به مشام می‌رسد و دوباره باغ منتظر معجزه روییدن است.همیشه در خطه سرسبز و زیبایی آذربایجان‌غربی شمیم شکوفه‌های بیدمشک نوید بخش بهار در این دیار بوده است .

عطر شکوفه‌های طلایی بیدمشک در نخستین روزهای بهاری در کوچه و خیابان‌های آذربایجان‌غربی بویی است که هر شهروندی با آن آشناست و عطر دل انگیز آن جانی دوباره بر این دیار می‌بخشد و نوید بخش روییدن دوباره و جانی تازه بر طبیعت است، آذربایجان غربی بهار طبیعت را با شکوفه کردن و به گل نشستن درختان بیدمشک شروع می‌کند، اهالی این دیار شکوفه‌های بیدمشک را به عنوان پیام آوران شادابی و آرامش می‌دانند و موسم چیدن شکوفه‌های بیدمشک را سرآغاز شکوفایی و سرسبزی طبیعت دل انگیز قلمداد می‌کنند.

اواخر اسفند ماه و اوایل فروردین که بیدمشک‌های بهاری بر روی شاخه‌های درختان می‌درخشند، بانوان این دیار در هر کوی و برزن با استفاده از وسایل و ابزار آلات سنتی که به نی قازان در زبان ترکی معروف است، اقدام به عرق‌گیری از این گیاه با ارزش می‌کنند.

شکوفه های بیدمشک در آذربایجان‌غربی طلایه داران بهارند و هر سال چند روز پس از نوروز و یا قبل از آن باز می‌شوند، بیدمشک گیاهی است از نژاد بید که اندازه آن از بید معمولی کوچکتر بوده، سنبله‌های آن با پرچم‌های زرد دارای اسانس معطر که نشانگر زمان برداشت آن است، اسانس یا عرق بیدمشک علاوه بر خواص درمانی برای معطر کردن شربت‌ها نیز در آذربایجان‌غربی مورد استفاده قرارمی‌گیرد.

این گیاه پر ارزش به صورت درختچه‌هایی در حاشیه باغ‌های شهرهای آذربایجان‌غربی به خصوص در ارومیه، سلماس و خوی کاشته می‌شود، بیدمشک که نام محلی آن"پیش پیشا" است با نام آذربایجان‌غربی به خصوص ارومیه عجین شده است به طوری که نقل بیدمشک به ویژه نوع ابریشمی آن و انواع عرق حاصل از بیدمشک با مصارف درمانی و دارویی شهرت خاصی در کشور و منطقه دارد.

از عرق بیدمشک به عنوان شربت گوارا برای پذیرایی از میهمانان نوروزی، استفاده می‌کنند و بیدمشک در رفع کم‌خونی، ناراحتی‌های قلبی و عروقی، تسکین اعصاب و دردهای رماتیسمی مورد استفاده قرار گرفته و نقل سوغات ارومیه نیز با استفاده از این عرق معطر تهیه می‌شود.

این گیاه با ارزش علاوه بر رایحه مطبوع، دارای خواص درمانی زیادی است که اهالی شهرستان ارومیه برای استفاده از خواص درمانی و پذیرایی از مهمانان، عرق آن را در خانه‌ها نگهداری کرده و عرق و نقل بیدمشک به دلیل کیفیت و عطر و طعم مطبوع از قدیم الایام مورد توجه مسافران و گردشگران بوده و در زمان حاضر نیز از جمله اقلامی است که مشتریان زیادی دارد و به کشورهای خارجی نیز صادر می‌شود و غیر از خواص درمانی شکوفه‌های بیدمشک، پوست درخت و برگ‌های آن نیز خاصیت ضد انگلی داشته و جوشانده آن انگل‌ها و کرم‌های معده و روده را از بین می‌برد.

فناوری استحصال عرق بیدمشک از گذشته تا به امروز

معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان‌غربی با بیان اینکه استحصال عرق بیدمشک از طریق "نی‌قازان" انجام می‌شود می‌گوید: فناوری استحصال خانگی عرقیات استان با عنوان «نی‌قازان» ثبت ملی شده است.

حسن سپهرفر می‌گوید: در گذشته این نوع عرق‌گیری شامل استفاده از دیگ (قازان) و کاسه‌ای کوچک بود، به این ترتیب که پس از پر کردن دیگ از گیاه بیدمشک و آب، کاسه کوچکی را روی گیاه قرار می‌دادند و دهنه دیگ را با تشت بزرگ یا مجمعه‌ای که نخی از وسط به آن متصل بود، بسته و دور آن را با خمیر مسدود می‌کردند و پس از آن، با روشن کردن آتش زیر دیگ و جوشیدن آن، بخار‌های حاصل از طریق بند یا پارچه نخی متصل به مجمعه، در کاسه داخل دیگ می‌چکید و عرق به دست می‌آمد.

معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان‌غربی گفت: با گذشت زمان و کسب تجربه و دانش‌های عمومی مردم و به ویژه بانوان، ابزار دیگری به نام «نی‌قازان» درست شد که در مدل قدیمی آن به جای نی، ظرف سفالی به شکل تشت به نام «سه‌هن» وجود داشت.

سپهرفر می‌گوید: امروزه نی‌قازان را از جنس گالوانیزه می‌سازند به طوری که کار عرق‌گیری برای بانوان به مراتب راحت‌تر و در مدت زمان کمتری میسر می‌شود.

درآمد 45 میلیاردی از شکوفه‌های طلایی

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی، با اشاره به کشت بیدمشک در استان می‌گوید: آذربایجان‌غربی با 50 هکتار اراضی زیر کشت بیدمشک، یکی از قطب‌های مهم کشت و استحصلال بیدمشک به شمار می‌رود.

وی با بیان اینکه سالانه، هر هکتار اراضی بیدمشک 5 ساله حدود 80 میلیون تومان برای کشاورزان درآمد خالص دارد، می‌گوید: این در حالی است که هر هکتار اراضی زیر کشت بیدمشک پس از گذشت 10 سال حدود 150 میلیون تومان درآمد عاید باغدار می‌کند.

عزیز امامی با اشاره به توجیه اقتصادی گیاه بیدمشک، یادآور شد: سالانه ۲ میلیون لیتر عرق بیدمشک در آذربایجان‌غربی تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی می‌شود.

امانی با اشاره به درآمد خالص بیدمشک در استان، اعلام کرد: درآمد خالص مزارع بیدمشک استان سالانه بیش از 45 میلیارد ریال است.

وی با بیان اینکه رقم دقیقی از میزان اراضی زیر کشت و میزان تولید این گیاه در دست نیست، گفت: این گیاه دارویی در اغلب باغات استان به صورت حاشیه کاری مورد توجه قرار می‌گیرد و کشت این گیاه پرخاصیت به طور عمده به صورت سنتی انجام می‌شود.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی با بیان اینکه آذربایجان غربی بیشترین سطح زیرکشت بیدمشک کشور را به خود اختصاص داده است، یادآور شد: شهرهای ارومیه، پلدشت و سلماس نیز عمده تولید کنندگان این شکوفه‌های طلایی هستند.

امانی با بیان اینکه یک سوم شکوفه‌های تولیدی بیدمشک توسط واحدهای تبدیلی جذب و فرآوری می‌شود، اضافه کرد: نزدیک به یک سوم دیگر آن نیز در خانه‌ها مصرف و تبدیل به عرق بیدمشک می‌شود و بقیه نیز در مصارفی چون تهیه نقل، شیرینی و دسر در قنادی‌های به کار می‌رود.

وی می‌گوید: عرق بیدمشک ارومیه علاوه ‌بر داخل کشور، مشتریان زیادی در کشورهای همسایه و کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس و کشورهای اروپایی دارد.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی با اشاره به خواص مهم دارویی درخت بیدمشک، گفت: عرق بیدمشک در رفع کم‌خونی، ناراحتی‌های قلبی و تسکین اعصاب کاربرد دارد و دم‌کرده برگ بیدمشک نیز برای اسهال خونی و خوردن عرق شکوفه آن برای خفقان گرم و تب‌های گرم نافع است.

درختچه بیدمشک عمدتاً به صورت حاشیه کاری در کنار باغ‌ها و مزارع کاشته می‌شود.، یاد آورشد: بیدمشک، نخستین شکوفه‌ای است که در اواخر اسفند ماه و روزهای قبل از بهار در ارومیه نمایان می‌شود و تقریباً جز محصولات کم هزینه و پر در آمد است و تهیه عرق بیدمشک در آغازین روزهای بهار یکی از سنت‌های قدیمی خانواده‌های آذربایجان‌غربی به ویژه شهرستان ارومیه است که امسال به دلیل گرم بودن هوا، بیدمشک‌ها زودتر از موعد مقرر به شکوفه نشسته‌اند.

انتهای پیام/

246976

سازمان آگهی های پرسون