اقدام اورژانسی برای درمان مقطعی

مهم‌ترین تاثیر تصمیمات اخیر شورای‌عالی بورس را می‌توان از بعد روانی درنظر گرفت؛ سیاست‌گذار و متولی بازار سرمایه این سیگنال را به سهامداران می‌دهد که نمی‌خواهد بازار سهام بیش از این به روند منفی قیمتی و ریزش نرخ سهام ادامه دهد.

به گزارش سایت خبری پرسون، نوید قدوسی، کارشناس بازار سرمایه در یادداشتی نوشت:

مهم‌ترین تاثیر تصمیمات اخیر شورای‌عالی بورس را می‌توان از بعد روانی درنظر گرفت؛ سیاست‌گذار و متولی بازار سرمایه این سیگنال را به سهامداران می‌دهد که نمی‌خواهد بازار سهام بیش از این به روند منفی قیمتی و ریزش نرخ سهام ادامه دهد و به عبارت دقیق‌تر معتقد است که چنین محدوده‌ای کف بازار است و باید بازار به روند صعودی بازگردد. این در حالی است که قبل از اجرای این مصوبه شاهد تاثیر مثبت این امر بر بازار بودیم. به‌طوری‌که در هفته گذشته و قبل از اجرای این مصوبه شاهد بازگشت بازار سهام به روند مثبت بودیم.

البته مثبت شدن بازار تنها تحت تاثیر این مصوبه نبود و در کنار این موارد، حمایت مناسب و خریدهای قابل‌توجه سهامداران حقوقی نیز به تسریع مثبت شدن بازار کمک کرد و شکل خرید آنها نسبت به خریدهای قبلی متفاوت بود. به عبارت دقیق‌تر در صف خرید نیز به جمع‌آوری سهام شاخص‌ساز پرداختند و این روند حمایتی را تشدید و تسریع کرد.

سهامداران انگیزه فروش کمتری برای سهامی خواهند داشت که مثبت ۳ تا ۴درصد نوسان را تجربه کرده باشد یا با صف خرید همراه باشد. منطقا فروشنده‌ای برای این قبیل سهام نخواهد بود و بازار سبزپوشی را خواهیم داشت. این اتفاق سبب می‌شود که سمت عرضه تضعیف شود ولی سمت تقاضا به همین روند ادامه خواهد داشت. اما این نکته را نباید فراموش کرد که عرضه و تقاضا تاثیر متقابلی بر یکدیگر دارند و قطعا تضعیف عرضه، کاهش تقاضا را به‌دنبال خواهد داشت.

انگیزه کسب سود و نوسان‌گیری کوتاه‌مدت به‌ویژه در روزهای ابتدایی هفته با یک شدت بیشتری همراه خواهد بود. البته باید عنوان کرد که تمامی این فرضیات بر مبنای منطق درنظر گرفته شده و نباید فراموش کرد که بازار سهام در‌مدت اخیر از هیچ روند منطقی پیروی نکرده و تنها بر پایه هیجان به خرید و فروش پرداخته است.

اجرای چنین تصمیمی هر چند در کوتاه‌مدت یک اقدام اورژانسی و مثبت خواهد بود، اما برای بلندمدت یک اقدام غلط است. همچنین در سریع‌ترین زمانی که بازار از شرایط بحرانی خارج شده، شرایط به قبل بازگردد و دامنه نوسان متقارن داشته باشیم. اتفاقا باید به سمتی حرکت کنیم که دامنه نوسان به مرور حذف شود. البته حذف دامنه نوسان نیازمند یکسری مقدمات است؛ در ابتدا این دامنه نوسان بزرگ‌تر شود و بازنگری در بازارگردانی ایجاد شود و در نهایت شاهد بازشدن دامنه نوسان باشیم.

در این صورت دیگر بحث سیگنال گرفتن از صف‌های خرید و فروش را نخواهیم داشت. امری که در بسیاری از موارد بازار را به اشتباه می‌اندازد. فراموش نکنیم که دامنه نوسان ابزاری برای دستکاری قیمتی (manipulation) است و با حذف دامنه نوسان، این دستکاری قیمتی نیز مرتفع می‌شود. هر چند اجرای چنین تصمیمی نیاز به اقدامات سیاست‌گذاران بازار سرمایه و زمان‌بندی دقیقی دارد، اما خوشبختانه صحبت‌های مطرح شده از سوی ریاست جدید سازمان بورس، نشان از اراده قوی برای اعمال چنین اقدامی دارد.

منبع: دنیای اقتصاد

232649