پرونده ویژه پرسون؛ به بهانه تصویب لایحه "صیانت، کرامت و تأمین امنیت بانوان؛ بخش دوم

مشکانی:حقوق زنان باید با فرهنگ سازی به صورت درونی پذیرفته شود

یک استاد دانشگاه با بیان این که حقوق زنان باید با فرهنگ سازی به صورت درونی پذیرفته شود، گفت: آثار هر گونه لایحه منع خشونت علیه زنان در درازمدت آشکار می شود.

خبرنگار اجتماعی سایت خبری پرسون گفت و گویی با امیرحسین مشکانی دکترای حقوق و استاد دانشگاه در رابطه با منع خشونت علیه زنان داشته که به شرح ذیل است:

امیرحسین مشکانی بیان کرد: لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت موارد و گزاره های بسیار مثبتی دارد. این لایحه یک گفتمان جدید و یک گام رو به جلو در کشور ما در رابطه با حقوق زنان، حقوق بشر و حقوق کودکان است.

وی افزود: هر طرح و یا لایحه ای که از گذرگاه حقوقی مطرح می شود بعد از مدتی اثرات اجتماعی خود را نشان می دهد. از قوانین نباید انتظار اثرات سریع داشت.چرا که خیلی از مسائل در کشور ما ریشه در فرهنگ، سیاست و مباحث فقهی دارد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: قانون برابری دیه زن و مرد حاصل تلاش حقوقدانان بود. دیه زن و مرد مساوی اعلام شد و تفاضل دیه زن را از صندوقی که مد نظر دولت است تامین می شود. این قانون خیلی گام رو به جلویی برای حقوق زنان در کشور ما است.

مشکانی گفت: لایحه تامین امنیت زنان در درازمدت تاثیر خود را در فضای مجازی، اذهان مردم، حقوق زنان خواهد گذاشت.البته با توجه به ساختارفقهی سیاسی کشور هر نسخه ای را نمی توان اجرا کرد. باید قوانین را بومی سازی کنیم و متناسب با شرایط کشور خودمان مقررات را اجرا کنیم.

وی با تاکید بر تاثیر فرهنگ در بحث خشونت علیه زنان گفت: نمی توان یک مقوله فرهنگی را صرفا با هنجارگرایی و قانون شکل داد. بحث حقوق زنان در ایران ریشه فقهی و تاریخی دارد. با یک لایحه و قانون مشکلات بانوان در کشور رفع نمی شود.

این کارشناس حقوقی تصریح کرد: بعد سالها شاهد صحبت از مقرراتی در خصوص بانوان هستیم. این اقدام بزرگ و موثر در دراز مدت نهادینه می شود. بنابراین فرهنگ بسیار مهم تر از مقررات حقوقی است. تا زمانی که فرهنگ شکل نگیرد مقررات حقوقی ما ابتر و ناقص خواهد بود.

مشکانی در رابطه با خشونت خانگی گفت: در بحث خشونت های خانگی با وجود این که عنوان زن وشوهر بر یک زوج است اما همان جرایمی که برای دو فرد عادی در نظرگرفته می شود در اینجا هم مطرح است. مشکل اساسی در بحث خشونت خانگی جرم انگاری و بحث حقوقی نیت بلکه مشکل عدم اعلام خشونت خانگی است. خانواده ها به خاطر آبرو و یا فضای سنتی و عرفی این موارد را مطرح نمی کنند. در صورت ضرب و جرح اگر زن اعلام کند مانند یک رابطه بیرونی رسیدگی می شود.


بیشتر بخوانید؛

تصویب لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت

نقد و بررسی فیلم چهل و هفت / فیلمی با محوریت خشونت علیه زنان


وی در رابطه با آگاهی زنان از حقوق خود گفت: سطح دید بانوان کشور مانند 5 یا 10 سال پیش نیست. به لطف فضای مجازی خیلی اطلاعات مردم بیشتر شده است. زنان با یک جستجو ساده می توانند از حقوق خودشان آگاه شوند. اما به طور کلی مشکل ما سرانه مطالعه پایین در کشور است. با مطالعه آگاهی های زنان از حقوق خود افزایش پیدا می کند.

این استاد دانشگاه بیان کرد: دولت و سیستم قضایی باید دوره هایی را به شکل رایگان برای مردم تحت عنوان حقوق شهروندی برگزار کند. در بحث ازدواج ما شاهد شکل گیری این کارگاه ها قبل ازعقد هستیم. در صورتی که این کارگاه ها نمایشی نباشند می توانند در افزایش آگاهی مردم موثر باشند.

مشکانی گفت: باید از ظرفیت صدا و سیما و فضای مجازی برای افزایش آگاهی مردم و به خصوص زنان از حقوق آنها بهره گرفت.

وی تصریح کرد: در حال حاضر زنان تقریبا از حقوق خود آگاه هستند. در کشور ما باید مردان عمیقا به این باور برسند که یک زن با یک مرد برابر است. حتی در بعضی مواقع یک زن از مرد اولی تر است. باید جامعه مردسالار به این باور برسد که خواهر من همسر من همکار من دقیقا در شرایط مساوی با من است. هر آنچه را که یک مرد شایستگی اش را دارد زن نیز دارد.

مشکانی در پایان تأکید کرد: تا زمانی که فرهنگ نهادینه نشود این فرهنگ دموکرات درونی نشود هر چقدرهم که قانون گذاری شود بی فایده خواهد بود. مقررات جایگاه خودشان را دارند اما اصل درونی کردن و به رسمیت شناختن حق برابر زن و مرد است.

227641

سازمان آگهی های پرسون