خطیب‌زاده:

تمام نقشه‌های آل سعود علیه ایران را می‌دانیم/ آمریکا باید به اجرای کامل برجام برگردد

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه مرزهای شمال غربی ایران هیچ تغییری نکرده است، گفت: در این منطقه نه مرزی عوض شده و نه جمهوری اسلامی تغییری خارج از مطالب اعلام شده می‌پذیرد و کریدوری هم که گفته می‌شود جاده ترانزیتی است و آن را پیگیری هم کردیم.

به گزارش سایت خبری پرسون، «سعید خطیب‌زاده» پیش از ظهر امروز دوشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران که به صورت مجازی برگزار شد، با اشاره به تحولات سیاست خارجی طی یک هفته گذشته اظهارکرد: هفته گذشته سفر وزیر امور خارجه به دعوت همتای پاکستانی در راس هیات سیاسی اقتصادی به پاکستان انجام شد. ایشان ۲۰ آبان وارد اسلام آباد شدند و ملاقات‌هایی در سفر دو روزه به این کشور داشتند.

وی با اشاره به رایزنی‌های وزیر امور خارجه در اسلام‌ آبادگفت: در این سفر گفت و گوهایی درباره مسائل دفاعی و مرزی با مقامات ارتش این کشور انجام شد. همچنین درباره فنس کشی، قاچاق مواد مخدر وگروه های تروریستی و افغانستان بحث و تبادل نظر شد.

خطیب زاده اضافه کرد: وزیر امور خارجه در دیدار با همتای پاکستانی درباره گسترش روابط دوجانبه و مسائل منطقه ای، روند صلح افغانستان، جلوگیری از توهین به مقدسات و طرح‌های مخرب رژیم صهیونسیتی تبادل نظر کرد. توافقنامه‌های تجاری بین دو کشور از دیگر محورهای گفت و گوهای وزیر امور خارجه در اسلام آباد بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: در هفته ای که گذشت موضوع کنفرانس بین المللی درباره آوارگان سوریه برگزار شدکه نماینده وزارت امور خارجه در این راستا ملاقاتی با بشار اسد رییس جمهور سوریه داشت.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه درباره تحولات در مرز شمال غرب کشور اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران از هر گونه حل و فصل بحران استقبال کرده و در سه دهه گذشته تلاش کرد این موضوع مسالمت آمیز حل شود و امروز هم از روند صلح استقبال می‌کند.

وی یادآورشد: فکر می کنیم مسیر کاملا شناخته شده و روشن است و طرح جمهوری اسلامی ایران هم با فضایی که جلو می رود همپوشانی‌های جدی دارد.

خطیب زاده تصریح کرد: مرزهای جمهوری اسلامی در این منطقه هیچ تغییری نکرده و در آینده هم این اتفاق نمی‌افتد. طبیعی است برداشت و فهم ما از این مطلب منتشر شده یک جاده ترانزیتی ساده است که نحوه امنیت و کم و کیف آن باید مورد بحث و تبادل نظر قرار بگیرد و جمهوری اسلامی با دقت موضوع را پیگیری می‌کند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: این یک موضوع کاملا دقیق است و نه مرزی عوض شده و نه جمهوری اسلامی تغییری خارج از مطالب اعلام شده می‌پذیرد. کریدوری که گفته می‌شود جاده ترانزیتی ساده است و در همین حد می فهمیم و آن را پیگیری هم کردیم.

وی همچنین در خصوص حضور نیروهای تکفیری در منطقه هم گفت: نیروهای تکفیری همین الان باید منطقه را ترک کرده باشند و آنچه به ما گفتند نیروهای تکفیری دیگر در منطقه نیستند و حل و فصل صلح آمیز برای کل منطقه مفید خواهد بود و جمهوری اسلامی بخش مهمی از تلاش‌های خود را معطوف به این موضوع خواهد کرد.

خطیب زاده خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی در شاهراه بسیاری از مسیرهای ترانزیتی قرار دارد و از جایگاه ژئوپولوتیک خود آگاه است و سعی کرده دوستان خود را از این جایگاه ژئوپولتیک بهره‌مند سازد.

رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا پاکستان حامل پیامی از طرف عربستان برای ایران بود یا نه، گفت: جمهوری اسلامی بارها موضع خود را اعلان کرده و نیازی به پیام آوردن یا بردن نیست. عربستان پاسخ معمول را نداد و به طور ویژه موضوعی با این محور در نشست پاکستان مطرح نشد.

وی با بیان اینکه درمورد حوزه امنیتی با دقت و هوشیاری تمام موارد را رصد می کنیم، گفت: درباره ایالات متحده در منطقه آنچه روشن است حضور این کشور جز جنگ و خونریزی چیزی برای منطقه نداشته است و این کشور درحالی از افغانستان خارج می شود که نه دستاوردی داشته و نه توانسته حتی به برخی اهداف اعلام شده خود برسد.

خطیب زاده تصریح کرد: سرنوشت محتوم خون و خونریزی این اخراج است که صورت خواهد گرفت. طبیعی است گروه‌هایی منافع خود را در جنگ طلبی می بینند، مزدور می فرستند پول می‌گیرند و سلاح می گیرند و منافع آنان در این است. اخراج آمریکا از منطقه به وقوع خواهد پیوست.

خطیب زاده در پاسخ به این سوال که آیا ایران هم نباید نیروهای حافظ صلح در منطقه داشته باشد، گفت:‌ جمهوری اسلامی نقش استراتژیک و راهبردی خود را در همه معادلات منطقه داشته و خواهد داشت.

وی با بیان اینکه‌آتش بس نباید پاسخ نهایی این بحران باشد، خاطرنشان کرد: تنها راه حل دائمی این بحران توجه به حق انصاف، حق حاکمیت کشورها است و اگر مواردی از این جنس باشد از آن استقبال می کنیم. بنابراین چیزی خارج از روال طبیعی نمی‌تواند شکل بگیرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: همانطور که هیچ کنش‌گر مخربی در منطقه ما نمی‌تواند جای پایش باز شود و آن کسی که باید این پیام را بگیرد می‌گیرد، ما در این مسیر هستیم.

خطیب زاده رد پاسخ به سوال دیگری درباره موضع گیری اخیر پادشاه عربستان درباره برنامه هسته ای ایران گفت: این جملات توسط حکام سعودی غیرطبیعی نیست اما پیام ایران کاملا روشن بوده است. رژیم آل سعود باید بداند نمی توان با کشتن مردم یمن به صلح رسید و با ترویج وهابیت به منطقه حکومت کرد و تا مادامی که این جریان و از این مسیر غلط برنگردند چشم اندازی برای بهبود وضعیت منزوی عربستان حتی در همین منطقه خلیج فارس وجود ندارد.

رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه یادآورشد: دردناک است که جهان عرب در شرایطی قرار گرفته که کسانی که قرار بود کمک کار ملتهای عربی باشند، خائنان آن شدند.

وی با بیان اینکه: دست دوستی جمهوری اسلامی بر اساس باوری که داریم، همچنان برای همه کشورهای اسلامی دراز است، گفت: ما همه نقشه و توطئه‌های آل سعود را می‌دانیم. ما انتخاب نکردیم همسایه آل سعود باشیم اما هستیم و در این شرایط همه دست به دست هم دهیم و حکام آل سعود باید از این اتهام زنی فاصله بگیرند.

خطیب زاده در پاسخ به سوال دیگری درباره اتباع ایرانی که دچار مشکل شده و در حصر حضور داشتند، گفت: متاسفیم برخی هموطنان در دام قاچاقچیان انسان می افتند و برای ما بسیار دردناک است که شاهد این نوع سوداگری‌ها هستیم.

وی افزود:‌همه نمایندگی‌ها و سفارتخانه‌های خارج از کشور موظفند به همه ایرانی‌ها دسترسی‌ کنسولی بدهند در این مورد هم دفتر حافظ منافع ما در قاهره دسترسی‌های لازم را داشت و این افراد به دفترحافظ منافع آمدند و در تهران هم تلاش شد با خانواده هایشان تماس گرفته شود.

رییس مرکز دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه گفت: اصل بر بازگشت داوطلبانه افراد است و به آنان کمک می کنیم و دولت مصر هم تا امروز کمک های خوبی داشته است و گزارش را ارائه خواهیم کرد.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوالی درباره نشست هفته گذشته شانگهای و حضور ایران در آن گفت: مسیر همکاری جمهوری اسلامی با شانگهای روشن است. برخی تلاش می کنند موانع را حل نشده باقی بگذارند اما ما در چارچوب منافع ملی کارمان را انجام می دهیم و هر جا منافع ما ایجاب کند، عضو دائم شویم، می شویم.

این دیپلمات عالیرتبه در پاسخ به سوالی درباره ادعای نیویورک تایمز درباره کشته شدن نفر دوم القاعده در ایران گفت:‌ القاعده دست پرورده کدام کشور است. کسانی که اندکی آشنایی با ایدئولوژی تکفیری دارند می‌دانند این ایده بیشترین خصومت را با شیعیان داشته و دارند ما یک جبهه در مقابل این ایدئولوژی تکفیری بودیم. بنابراین این سناریوها و اتهامات چیزی نیست که به جمهوری اسلامی بچسبد و همه می‌دانند چه کسانی به آنان پول دادند و ایالات متحده پرورش دهنده نیروهای داعش است.

وی یادآورشد: نیویورک تایمز که مطالب ساختگی را به دیگر رسانه‌ها می‌دهد بگوید کجا او را کشتند. افغانستان اعلام کرد یک ماه قبل المصری کشته شده است و بهتر است کسانی که سناریوهای هالیوودی می‌نویسند اول بگویند کجا بوده و بعد بگویند در خیابان‌های تهران کشته شده است.

خطیب زاده در پاسخ به سوال دیگری درباره مرزهای کشور تاکید کرد: مرزهای ما نه دست خواهد خورد نه اجازه این کار را می‌دهیم. درباره کریدور هم بنا دارند یک جاده ترانزیتی ساده باشد و اینکه کجا این جاده جانمایی خواهد شد چیزی نیست بدون حضور ایران در این باره حرف زد و نمایندگان ما به جدیت این موضوع را پیگیری خواهند کرد.

وی ادامه داد: وزارت خارجه هماهنگ کننده نهادهای حاکمیتی و نهایتا مجری نهادهای حاکمیتی است و وظیفه وزارت امور خارجه اجرای این تصمیمات است. اینها موضوعی نیست که خارج از حاکمیت درباره‌ آن تصمیم گرفته شود. برای این گفتم تا دغدغه شما و بقیه به طور کامل برطرف شود و در فضای مجازی داستان‌های خیالی در این باره نوشته نشود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره احداث سد در افغانستان و پیامدهای آن یادآورشد: همین امروز معاون وزیر خارجه افغانستان در ایران حضور دارد و موضوعات به طور جدی بحث و تبادل نظر می شود. موضوع آب موضوع ساده ای نیست ساده‌ای نیست و در چارچوب قراردادها موضوع را پیگیری می کنیم. اینکه وزارت امور خارجه کاری نکرده باید بگویم سفارتخانه‌های ما شبانه روز مشغول کار هستند.

این دیپلمات عالیربته همچنین در پاسخ به سوالی درباره بازگشت احتمالی آمریکا به برجام گفت: هنوز دولت مستقری در ایالات متحده روی کار نیامده و براساس حدس و گمان نمی‌توانیم اعلام نظر کنیم. ما یک دولت مستقر هستیم و بعد از روی کار آمدن دولت مستقر می‌توانیم اعلام نظر کنیم.

خطیب زاده افزود: سیاست فشار و تحریم حداکثری و به تعبیر وزیر بی شرم آمریکا گرسنه نگه داشتن ملت ایران که خوشبختانه به لطف خدا این اتفاق نیفتاده، یک سیاست شکست خورده است. اگر طرف‌های برجامی اتحادیه اروپا به تعهداتشان برگردند و ایالات متحده به مسیر درست برگردد، ایران متناسب با آن جواب درست خواهد داد.

وی تصریح کرد: موضع ما اجرای بی کم و کاست برجام، نه یک کلمه اضافه و نه یک کلمه کمتراست و این کشورها باید به تعهدات خود پایبند باشند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره سفیر وزیر دفاع عراق به ایران گفت: وزیر دفاع عراق به دعوت امیر به ایران سفر کرده‌اند و تمرکز بر همکاری‌های مرتبط با امور دفاعی، امنیت مرزها و تروریسم خواهد بود.

خطیب زاده ابراز امیدواری کرد با همت طرف عراقی مسیر همکاری‌ها به سرعت اجرایی شود.

رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه گفت: به امنیت و آرامش و شکوفایی عراق و کمک به مردم عراق برای زیست بهتر متعهد هستیم و درعین حال توقع داریم طرف مقابل بدون فوت وقت به تعهدات خود عمل کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا تا به امروز از طرف لبنانی درباره قتل پدر و دختری که مرداد ماه در تهران به قتل رسیده اند، پیگیری صورت گرفته است، گفت: این همان اتفاقی است که امروز نیویورک تایمز می گوید کس دیگری بوده است. همین نشان می‌دهد تا چه حد اخبار منتشره ساختگی و بدون معنا است. جزئیات این موضوع را باید از نهادهای امنیتی پرسید اگر چیز بیشتری باشد حتما خواهم گفت.

خطیب‌زاده درباره مناقشه قره باغ و پیوندهای عربستان و اسراییل در مساله قره باغ گفت: ما هیچ طرف خارج منطقه ای به ویژه رژیم اشغالگر قدس را در منطقه تحمل نمی‌کنیم و این موضوع جدیدی نیست. درمورد تکفیری ها هم عرض کردم گزارش های متعددی وجود دارد و همان منابع هم تکذیب می کنند. دوباره تاکید و تکرار می کنم امیدوارم همین الان که حرف می زنم گزارش های موثقی که به ما برسد این باشد تکفیری‌ها منطقه را ترک کرده باشند.

وی با تسلیت شهادت مرزبانان در آذربایجان غربی به خانواده‌های حافظان مرزهای کشور گفت: متاسفانه اینها بزدلانه می‌آیند و حرکات ایذایی می‌کنند اما پاسخ ما قاطع و قطعی بوده و این پاسخ ادامه می‌یابد. به دولت عراق هم اعلام می‌کنیم با دقت به وظیفه حاکمیتی خود عمل کند و منبای این حرکات ایذایی نباشد.

خطیب‌زاده در پاسخ به سوال دیگری درباره فعالیت معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه گفت: وزیر امور خارجه بارها دراین باره گزارش عملکرد داده و وعده‌ای در کار نبوده است. هفته دولت هم وزات امور خارجه در گزارشی فعالیتهای خود را در این زمینه تشریح کرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی یادآورشد: وزارت امور خارجه و معاونت دیپلماسی اقتصادی کار دیپلماسی اقتصادی را پیگیری می‌کنند و امور اقتصادی را سایر وزارتخانه ها پیگیری می‌کنند. وزارت امور خارجه وزارت صمت یا سازمان بنادر نیست بلکه تسهیل کننده مراودات اقتصادی در ابعاد مختلف در دیگر کشورها می‌باشد، ناظر این قضیه هم شکست آمریکا و کمترین وقفه در تجارت است.

وی اضافه کرد: مشکلات و فشارهای حداکثری آمریکا وجود دارد اما هیچ‌کدام برای ما دلیل و توجیهی نبوده که بخواهیم کار را رها کنیم. معاونت دیپلماسی اقتصادی توسط وزارت امور خارجه از زمان احیا همه تلاش‌ها را انجام داده است. این معاونت هر هفته گزارش مبسوطی به ستاد هماهنگی‌های اقتصادی ارائه می کند.

خطیب زاده افزود: وزارت امور خارجه نمی‌تواند در همه ابعاد اقتصادی حلال اقتصادی باشد اما با همه کمیسیون‌ها و مجلس همکاری گسترده‌ای دارد و معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر هفته ای نیست که به مجلس نرود و گزارش ارائه نکند.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات یک مقام آمریکایی که گفته تا پایان دولت فعلی هر هفته یک تحریم علیه ایران اعمال می‌کنند، گفت: این هر هفته بودنش یعنی هیچ اثر عملی ندارد جز فشار بر بازار و فشار روانی و این مسئولیت رسانه‌ها است که بدانند یک مجموعه شکست خورده که در روزهای آخر خود هست، چه کار می‌کند.

خطیب زاده یادآورشد: ‌هدف آنها ظاهرا این است فضای تحریم و تهدید را در ذهن رسانه‌ها زنده کنند و هرچه حواشی رسانه ای درست می‌کنند با هدف ایجاد هیجان در بازار است تا به برخی از اهداف خود برسند.

وی با بیان اینکه رسانه‌ها باید ماهیت و هدف تحریم‌ها که ایجاد شوک به بازار است را بشناسند، گفت: ما در یک جنگ تمام عیار رسانه‌ای قرار داریم و تمامی سرداران رسانه‌ای باید دست دشمن را بخوانند و اجازه ندهند این اتفاق بیفتد.

خطیب‌زاده با تاکید بر اینکه همه تحریم‌ها را غیرقانونی می‌دانیم که باید در اسرع وقت برداشته شود، اظهارداشت: اینکه نیت ایران ستیزانه چیست مهم نیست چون خودشان هم می دانند این سیاست شکست خورده است و همین دو ماه آینده وقت خوبی است تا این بازی سراسر باخت را اصلاح کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره طرح‌آتش بس بین‌ جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفت: جمهوری اسلامی از شب واقعه به طور جدی پیگیری موضوع بود و وزیر امور خارجه با وزرای دو کشور و همچنین با وزرای دیگر کشورها هم صحبت کرده است.

وی یادآورشد: این طرح با طرح ما همپوشانی دارد. در مواردی هم که با جمهوری اسلامی مرتبط باشد بدون لکنت حرف‌های خود را زدیم و گفتیم منافع خود را می‌شناسیم. این موارد را در سطوح عالی پیگیری کردیم و باز هم این موضوع را در سطوح عالی پیگیری خواهیم کرد.

این دیپلمات عالیرتبه با قدردانی از رسانه‌ها بابت اصل پرسشگری و پیگیری آنها، ادامه داد: اینکه شاخک‌های ملی را هشیار نگه داریم کار بسیار پسندیده ای است و از رسانه‌ها تشکر می‌کنم و امیدوارم با هم‌افزایی منافع کشور حفظ شود.

خطیب‌زاده در پاسخ به ایرنا درباره آخرین وضعیت سند جامع همکاری راهبردی ایران و افغانستان گفت: جمهوری اسلامی ایران در چارچوب سیاست همسایگی سعی کرد این اسناد را جلو ببرد و گفت و گوهای بسیاری در سفرهای مختلف مقامات افغانستان و ایران به این دو کشور انجام شده است و امیدواریم با رعایت چارچوب‌ها و بندها این سند را نهایی کنیم و به محض نهایی شدن اطلاع رسانی خواهیم کرد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسش خبرنگاری فروش تسلیحاتی ایران به عراق هم گفت: در چارچوب قواعد بین المللی محدودیتی برای تامین نیازهای دفاعی کشورهای منطقه نداریم و از این حق نه کوتاه آمده ایم نه کوتاه خواهیم آمد.

خطیب‌زاده با رد تماس‌های رد و بدل شده از سوی کشورهای اروپایی و آمریکا درباره برجام، گفت: برجام را ۱+۵ کشور امضا کردند. در این باره نه پیامی از کسی گرفتیم نه پیامی از کسی می پذیریم چون تعهدات باید درچارچوب برجام بدون کم و کاست اجرایی شود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: طرف اروپایی نه تنها به تعهدات خود برگردد بلکه بپذیرد خسارت عظیمی از این مسیر به اقتصاد ایران وارد شده، ‌ و باید مسیر هموارتری ایجاد شود. اگر ایالات متحده مایل است به برجام برگردد باید به اجرای بدون کم و کاست برگردد و این، تنها مسیر حفظ برجام است.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که آیا در جریان سفر وزیر امور خارجه به پاکستان بین مقامات دو کشور پیامی از سوی عربستان رد و بدل شده است، گفت: احتیاجی به پیام آوردن و پیام بردن نیست. البته نخست وزیر پاکستان در ابتدا که مسئولیت در این کشور را بر عهده گرفته بود تلاش‌هایی را در این زمینه انجام داد ولی طبق معمول عربستانی‌ها پاسخ مثبتی ندادند.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا احیای برجام تاثیری بر سند ۲۵ ساله ایران و چین خواهد داشت یا نه، گفت: اساسا نقشه راه اسمش ۲۵ ساله است چون نقشه راهبردی و چشم انداز آن ۲۵ ساله است و به امروز و دیروز و فردا ربطی ندارد.

وی ادامه داد: این اسناد به تغییرات در پکن و تحولات بین المللی هم ربطی ندارد ما به دنبال یک محور هستیم که با آمدن یک یا دو نفر تغییر نمی‌کند. البته دوستان زمان سختی‌مان را بیشتر احترام می‌کنیم و بیشتر ارج می‌نهیم. روابط ما با چین روسیه، کشورهای آمریکای لاتین، آسیای دور، آفریقا و کشورهای همسایه جایگاه ویژه خود را دارند و این گمانه‌زنی‌ها درست نیست.

220683

مطالب مرتبط

سازمان آگهی های پرسون