به گزارش پرسون، در ساخت ظروف استیل برخی از شرکتهایی تولید کننده از سرب استفاده میکنند. این فلز در مقادیر ناچیز نیز بسیار خطرناک و مسموم کننده است به دلیل عدم اطلاع از مواد اولیه ساخت آنها بهتر است از این ظروف کمتر استفاده شود.
بسیاری افراد از آلودگی هوا، آب و خطرات مواد شیمیایی خانگی آگاه هستند. مطالعات در حال حاضر نشان میدهند که برخی ظروف نیز میتوانند جسم ما را آلوده کنند. در این بخش از چندین مثال از این که چگونه وسایل آشپزی سنتی میتواند برای سلامتی شما و خانواده تان خطرناک باشد را ارایه کرده ایم.
ظروف آشپزی استیل ضد زنگ:
وسایل فلزی ضد زنگ که از آلیاژ فلز تشکیل شده است عمدتا شامل آهن و کروم و درصد متفاوتی از مولیبدن، نیکل، تیتانیوم، مس و وانادیم است. اما حتی فلزات ضد زنگ به فلزات دیگر اجازه میدهد وارد مواد غذایی شوند. عناصر اصلی در فولاد ضد زنگ اثرات منفی بر سلامت ما دارند، زیرا آهن، کروم و نیکل در ترکیبات آنها وجود دارند.
فلزات ضد زنگ درجات مختلفی دارد. ظروف فلزی ضد زنگ از آلیاژهای مختلف از جمله آهن قراضه ساخته شده است، محصولات "سبز" ساخته شده از فلزات ضد زنگ بازیافت شده میتوانند رادیو اکتیو باشند و بدون شناسایی وارد محصولات خانگی شوند.
علاوه بر خطر رادیواکتیو، " نوع فلز مورد استفاده در وسایل آشپزی ضد زنگ بهترین فلزی نیست که برای تهیه مواد غذایی استفاده میشود. بیشتر ظروف استیل ضد زنگ که در مغازهها فروخته میشوند از این نوع هستند که کروم و نیکل را وارد غذا میکند. نمکهای کروم و نیکل در هنگام بلعیدن باقی میمانند و از بین نمیروند. این مواد میتواننددر بدن مشکل ایجاد کنند.
فولاد ضد زنگ بر پایه ۱۸ / ۸ یا ۱۸ / ۱۰ در صد کروم و نیکل به آلیاژ اضافه شده است. درصد کروم و نیکل آن چیزی است که ظروف فولادی ضد زنگ و تابه و یا دیگر وسایل فولادی ضد زنگ را در آشپزخانه تولید کرده است.
به طور کلی ظروف استیل تاحدودی سبکتر و بسیار مقاومتر از ظروف آهنی هستند. ترکیبات به کار رفته در ظروف استیل مقاومت آن را افزایش میدهند و آنها را در برابر آسیبهای ناشی از حرارت، خراشیدگی و سائیده شدن مقاوم میسازند.
به دلیل تمیزی و ایمنی، مواد غذایی باید تنها داخل استیل ضد زنگ و ضد آلرژی، مقاوم در برابر خوردگی نمکها و اسیدها، پخته شود.
معایب ظروف استیل
یکی از معایب ظروف استیل، انتقال کم حرارت است. چسبیدن مواد غذایی به ظروف استیل یکی دیگر از معایب آنها است. برای جلوگیری از چسبیدن مواد غذایی به سطح ظروف استیل، هنگام پخت و پز، باید به طور مرتب، مواد غذایی هم زده شود تا تمام مواد حرارت یکسانی برای پخت دریافت کرده و به ظرف نچسبند.
ظروف استیل مانند دیگر ظروف فلزی، در صورت تماس طولانی مدت با مواد غذایی، موجب تغییر در ترکیبات آن میشود و یا برخی مواد غذایی موجب آزاد شدن یونهای فلزی ظروف استیل میشود که با مواد غذایی ترکیب میشوند؛ بنابراین توصیه میشود که هرگز برای نگهداری طولانی مدت مواد غذایی که ترکیبات اسیدی دارند و یا نمک سود شده اند از ظروف استیل استفاده نکنید.
نکات مهم برای خرید و نگهداری ظروف استیل:
تا حد ممکن از محصولات شرکتهای معتبر، خریداری کنید.
به دقت به صاف و صیقلی بودن کف ظروف توجه کنید. با گذشت مدتی از استفاده، برای برداشت غذا از این ظروف، کف ظرف صاف و صیقلی آسیب میبیند. از نظر بهداشتی هرچه تعداد و میزان آسیبها در دیواره و کف ظروف به هنگام خرید کمتر باشد، ایمنتر و بهتر است.
دستگیره و دستههای ظروف استیل بسیار مهم هستند. هنگام خرید به جنس دستهها، پیچها یا پرچهای به کار رفته شده در آن توجه کنید، زیرا این موارد ممکن است با مواد غذایی در تماس باشند.
مضرات ظروف استیل
از ظروف استیل برای نگهداری طولانی مدت، غذاهای نمکی یا اسیدی مثل گوشت، گوجه فرنگی، آلو، چغندر، ترشیها و ... استفاده نشود.
ظروف استیل را نباید روی شعله بزرگتر از خود قرار دهید، همچنین نباید بیش از اندازه داغ شوند.
از مواد سفید کنننده و سیم ظرفشویی برای شستن ظروف استیل استفاده نکنید.
ظرف استیل داغ را نباید بلافاصله زیر آب سرد بگیرید و یا با آب سرد پر کنید.
نکته مهم
در ساخت ظروف استیل برخی از شرکتهایی تولید کننده از سرب استفاده میکنند. این فلز در مقادیر ناچیز نیز بسیار خطرناک و مسموم کننده است. با توجه به نامشخص بودن استفاده یا عدم استفاده از سرب، بهتر است از این ظروف کمتر استفاده شود.