به گزارش پرسون؛ در ادامه سیر شگفتانگیزی که کالاها و محصولات مختلف طی کردهاند، حالا رسیدهایم به روزی که قیمت یک لپتاپ با خودرویی مثل پراید برابری میکند. اگر این روزها کمی فضای مجازی را بالاوپایین کرده باشید، شما هم حتما خبرش را شنیدهاید. خبری که از قیمتهای ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیونی برندهای مختلف دنیای لوازمالکترونیکی میگویند که در صدر آن لپتاپها و نوتبوکها قرار دارند. مثالهای متنوعی هم به چشم میخورد، از قیمت مکبوک پرو که از ۷۰ تا ۱۲۹ میلیون تومان در نوسان است تا لپتاپ DELL Precision۱۷ که قیمت آن ۱۸۳ میلیون تومان اعلام شده است.
پیبردن به این قضیه البته با یک گذر و جستوجوی ساده در فروشگاههای خرید لوازمالکترونیکی کاملا عیان میشود. لپتاپها و برندهایی که شاید تا همین چند سال گذشته میشد آنها را با بودجههای محدود خرید، اما الان ۵۴ میلیون، ۶۴ میلیون، ۷۱ میلیون، ۸۲ میلیون و ۹۵ میلیون تومان هم قیمت دارند. خیلیها علت این افزایش قیمت را افزایش نرخ ارز میدانند و علاوه بر این، محدودیتی که در واردات وجود دارد.
علت هرچه باشد، حالا شده است فشار دوچندانی روی دغدغههای دیگری که مردم این روزها مجبورند با آنها دستو پنجه نرم کنند. به هر طریق آنچه عیان است، کاهش محسوس قدرت خرید مردم است و مقایسهای که حتما خیلیها آن را با نرخ دلار انجام میدهند و در انتها هم میبینند که چیزی دستشان را نمیگیرد. «قیمت یکی از مدلهای #لپتاپ DELL در سایت آمازون ۵۰۰۰ دلار است و در ایران ۱۸۳میلیون.
در آمریکا با یکیدو ماه #حقوق میتوان این لپتاپ را خرید و در ایران با حقوق ۶سال.» این یک نمونه از این واکنشهاست که حالا با هشتگ قدرت خرید و دلار در فضای مجازی به چشم میخورد. کاربر دیگری از قیمت لپتاپ DELL Precision۱۷ که در سایت آمازون ۴۹۹۹ دلار است میگفت و اینکه یک فرد آمریکایی میتواند با ۲ ماه حقوق خود یک لپتاپ بهروز تهیه کند. اما همین لپتاپ با قیمت ۱۸۳ میلیون معادل ۷۰ ماه یا حدود ۶ سال حداقل حقوق یک فرد در ایران است، آن هم با فرض در نظر گرفتن حداقل حقوق ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان. ابتدای اردیبهشت امسال بود که خبر ممنوعیت ثبت سفارش واردات کالاهایی که مشابه داخلی دارند، بازار سختافزار کشور را دچار التهاب کرد.
یعنی درست در زمانی که بهعلت جولان کرونا و افزایش تقاضا و تمایل برای دورکاری، نیاز به تجهیزات الکترونیکی و سختافزاری افزایش زیادی پیدا کرد. در این بین لپتاپ و مودمها، چون کاربرد بیشتری داشتند، در قیمت خود حسابی از دیگر تجهیزات پیشی گرفتند و حتی تعمیرات لپتاپهای دستدوم هم با افزایش ۵۰ تا ۶۰ درصدی روبهرو شد.
حالا دنیای مجازی پر شده است از اظهارنظرها و صحبتهایی که تمام آنها در ناتوانی برای خرید این قبیل وسایل و نارضایتی مردم ریشه دارد. خیلی از کاربرها از این روند نزولی مخرب که حالا خودش را در کاهش محسوس توانایی خرید نشان میدهد، گله کردند و نوشتند: «فروردین پارسال یه لپتاپ خریدم ۵/۸ میلیون تومن. یکیدو روز پیش خواستم روشنش کنم که نشد.
مشخص شد بوردش سوخته، هزینه تعویض بورد: ۵/۹ میلیون تومن. آفرین به مسئولان، صدآفرین به مردم.» کاربر دیگری هم گفته بود: «دغدغه ما اول خونه داشتن بود، بعد دیدیم دستنیافتنیه، گفتیم واسه خودرو تلاش کنیم، الان با این قیمتا احتمالا باید چند سال کار کنیم تا فقط بتونیم یه لپتاپ معمولی یا یه گوشی خوب بخریم.» کاربر دیگری هم نهتنها از قیمت لپتاپ بلکه از قیمت سرسامآور این روزهای بازار لوازمالکترونیکی صحبت میکرد. این میان البته نظرهای دیگری هم بود. نظرهایی تلختر، اما نشاندهنده واقعیت جامعه ما: «ما ایستاده مردیم. ۲ فرزندم دانشجو هستند که یکیشون ۲ سال هست هر روز میگه بابا لپتاپ میخوام.»
گرانی قیمت گوشی همراه، لپتاپ و حتی لوازم جانبی داستان امروز نیست، نه به کمرشکنی این روزها، اما در اوایل سال ۹۷ هم با افزایش ۶۰ تا ۱۰۰ درصدی در قسمت لوازم جانبی و سختافزارها و اکسسوریها روبهرو بودیم. تمام این اتفاقات درحالی است که بهگفته رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران در اواخر اردیبهشت امسال قرار بود بهزودی قیمت لپتاپ و مودم روند نزولی طی کند. او مشخصا گفت که: «دستکم تا ۲۰ روز آینده با ترخیص کالاها از گمرک و توزیع آن در بازار با کاهش قیمت روبهرو خواهیم بود.» موعدی که هنوز نرسیده است.