به گزارش سایت خبری پرسون؛ از مجموع یک میلیون و ۹۴۹ هزار و ۱۰۰ هکتار اراضی استان همدان، ۶۱۷ هزار هکتار معادل ۳۲ درصد این اراضی زراعی و ۷۷.۵ هزار هکتار معادل چهار درصد اراضی باغی است که با این میزان اراضی، تولیدات بخش کشاورزی استان همدان سالانه، ۴.۹میلیون تُن و معادل ۴.۲ درصد تولیدات کشور است.
منصور رضوانیجلال رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان گفت: پیشتر طرح سرشاخهکاری برای گردو را اجرا کردیم که در اقدامی نو، این طرح برای انگور و ارقامی که کیفیت تازهخوری دارند، با موفقیت در این استان اجرا شد.
وی افزود: طرح سرشاخهکاری انگور برای نخستین بار است که در استان همدان اجرا میشود و در این زمینه هشت رقم جدید انگور خریداری شده است.
رئیس جهاد کشاورزی استان همدان اجرای طرح سرشاخهکاری انگور را یکی از اولویتهای مهم حوزه باغبانی دانست و گفت: با حمایت دولت سه اقدام مهم از جمله اجرای طرح فَراز و طرح سرشاخهکاری انگور را در حوزه باغبانی در دست اجرا داریم که در سند راهبردی توسعه استان نیز مد نظر قرار گرفته است.
رضوانی جلال اجرای طرح فَراز را برای افزایش عملکرد در واحد سطح و ارتقای کیفیت محصول انگور ضروری دانست و ادامه داد: تا سال ۹۷ تنها ۲۰ هکتار طرح فَراز در سطح تاکستانهای استان همدان اجرا شده بود که سال گذشته این رقم به ۸۵ هکتار رسید.
وی ملایر را از شهرستانهای پیشرو در اجرای طرح فَراز دانست و گفت: تاکنون ۸۰ هکتار طرح فَراز در شهرستان ملایر اجرا شده و طبق سند سه ساله راهبردی توسعه استان قرار است سالانه ۱۵۰ هکتار طرح فَراز در این استان اجرا شود.
رضوانی جلال بیان کرد: ملایر مهمترین کانون تولید محصول انگور بیدانه سفید استان همدان به شمار میرود که سطح زیر کشت این محصول حدود ۱۱ هزار هکتار است و سالانه بیش از ۲۴۰ هزار تُن انگور در این شهرستان تولید میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان میزان تولیدات محصولات کشاورزی این شهرستان را ۵۹۰ هزار تُن در سال عنوان کرد و افزود: از این رقم ۲۰۲ هزار تُن محصولات زراعی، ۲۶۱ هزار تُن محصولات باغی و ۱۱۴ هزار تُن دام و طیور است که ملایر ۱۳ درصد از تولیدات بخش کشاورزی را به خود اختصاص داده است.
استان همدان رتبه دوم کشور را در تولید انگور دارد
وی ادامه داد: ملایر ۵۴ درصد انگور استان را با تولید بیش از ۲۲۶ هزار تُن، ۲۲ درصدگردو با تولید 11 هزار و ۵۰۰ تُن، ۴۵ درصد بادام استان با تولید چهار هزار تُن، ۲۲.۴ درصد شیر با تولید حدود ۸۷ هزار تُن، ۲۱ درصد تخممرغ با تولید ۶ هزار و ۷۰۰ تُن و ۲۵.۷ درصدعسل استان با تولید ۹۰۰ تُن را به خود اختصاص داده است.
وی سطح زیر کشت اراضی زراعی و باغی این شهرستان را ۷۷ هزار هکتار معادل ۱۱ درصد راضی استان عنوان و بیان کرد: در حال حاضر یکصد واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی دارای مجوز و ۲۱۲ واحد صنعتی دام و طیور در این شهرستان فعال است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان یادآور شد: این استان با تولید سالانه بیش از ۴۲۰ هزار تُن انگور، ۱۱ درصد تولید انگور کشور را به خود اختصاص داده و رتبه دوم کشور را در تولید انگور دارد.
رضوانیجلال علاوه بر تدوین سند راهبردی توسعه، به اجرای برنامههای جهش تولید با پیگیری طرحهای محرک و اثرگذار در بخش کشاورزی استان اشاره کرد و گفت: در این راستا هفت مجتمع گلخانهای با ظرفیت ۵۹۸ هکتار و اشتغال پیشبینی شده ۲ هزار و ۵۶۰ نفر و ۱۳ طرح صنعتی گلخانهای با ظرفیت ۸۱ هکتار و اشتغالزایی ۷۷۰ نفر در دست اجرا است.
وی ادامه داد: همچنین سه طرح صنعتی دامداری توسط شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی(شستا) با ظرفیت ۱۸ هزار رأس دام مولد و اشتغالزایی ۳۶۰ نفر، ۶ طرح صنایع تبدیلی و غذایی با ظرفیت ۳۴۰ هزار تُن و اشتغال ۵۰۸ نفر و چهار طرح در حوزه دام و طیور با اشتغالزایی ۱۹۰ نفر و در مجموع ۳۳ طرح در راستای جهش تولید پیشبینی و در دست اجرا است.
رضوانیجلال با اشاره به جایگاه مهم بخش کشاورزی این استان در سطح کشور، سرانه زمین کشاورزی به ازای هر بهرهبردار فعال در عرصههای زراعی و باغی استان همدان را ۹.۵ هکتار عنوان کرد و گفت: این سرانه در سطح کشور ۴.۹ هکتار است.
وی ادامه داد: در حال حاضر ۵۳۰ هکتار گلخانه و مجتمعهای گلخانهای در این استان در دست توسعه، اجرا و یا مطالعه است و ۱۵۵ هزار هکتار آبیاری نوین در اراضی مستعد آبی این استان اجرا شده که رتبه سوم کشوری را داریم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان بیان کرد: در مجموع ۴۲۰ واحد صنایع تبدیلی دارای مجوز از جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت با ظرفیت جذب چهار میلیون تُن مواد خام در این استان در حال فعالیت است.
رضوانیجلال همچنین به فعالیت ۶۸ واحد سردخانه محصولات کشاورزی با ظرفیت ۱۸۶ هزار تُن، ۵۶ واحد فرآوری و بستهبندی کشمش با ظرفیت ۹۲ هزار تُن، وجود ۵.۱ میلیون واحد دامی و وجود بیش از یکهزار و ۵۲۴ واحد صنعتی دامپروری و پرورش طیور، فعالیت ۸۶۷ مزرعه پرورش ماهی سردآبی و گرمآبی، ۹ واحد پرورش بچه ماهی با ظرفیت ۲۱ میلیون قطعه و ۵۶ واحد تکثیر و پرورش ماهیان زینتی با ظرفیت ۴.۲ میلیون قطعه در استان اشاره کرد.
وی یادآور شد: در سند راهبردی توسعه استان، برنامه سه ساله توسعه بخش کشاورزی با ۱۱ عنوان برنامه همانند طرح داربستی باغهای انگور(طرح فَراز)، سرشاخهکاری درختان گردو و انگور، توسعه صنایع تبدیلی، توسعه سیستمهای نوین آبیاری، افزایش تولید گوشت قرمز و سفید و توسعه کشت دانههای روغنی تدوین شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان گفت: در مجموع ۵۷ طرح بزرگ در بخش کشاورزی استان همدان با سرمایهگذاری حدود پنج هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان و ۳۰ میلیون یورو در دست اجرا است که برای هفت هزار نفر اشتغال ایجاد خواهد شد.