فارس_ پرسون: محمدرضا خالصی دبیر و داور نخستین دوره جایزه کتاب سال فارس عصر یکشنبه ۳۰ شهریور در آیین پایانی نخستین دوره جایزه کتاب سال استان فارس با اشاره به اینکه وضعیت کتاب و کتابخوانی، دچار مصیبت است و وضع نشر، مطالعه و نویسندگان هم میبینیم، تاکید کرد: اگر قرار است فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی رشد پیدا کند راهی جز مطالعه و افزایش اندیشه نداریم.
او با اشاره به سابقه ایران و فارس در کتاب و کتابخوانی در زمانهای گذشته، تاکید کرد: قرن طلایی اسلامی قرن چهارم است و تمدن ایرانی اسلامی در بسیار درخشان بوده است.
خالصی با یادآوری این مطلب که موضوع جایزه کتاب سال خیلی خوب است و باید دبیرخانه این جشنواره راهاندازی شود تا با تغییر مدیریت این کار تعطیل نشود، یادآور شد: 500 جلد، سقف چاپ کتاب در کشور 90 میلیون نفری یک کاریکاتور بدون شرح و یک فاجعه است.
او با اشاره به اینکه وضعیت کتاب و کتابخوانی دچار مشکلاتی بود و گرفتار کرونا هم شدیم و آن هم مصداق ضرب المثل «عروس خوشکل بود آبله هم در آورد» است و البته مشکلات اقتصادی و اجتماعی هم شاهدیم، تاکید کرد: در این دوره از جشنواره یک هزار و 119 جلد کتاب به دست ما رسید که آمار ما با آمار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی نزدیک بود.
خالصی با اشاره به اینکه 272 اثر برای شعر به این جشنواره رسید که نشان میدهد که نبض شعر کلاسیک در شیراز بیشتر میزند، افزود: 142 جلد کتاب در بخش پژوهشی، 148 جلد کتاب در بخش داستان، 272 جلد کتاب در بخش شعر، 68 جلد کتاب در بخش داستان نویسی، 64 جلد کتاب در بخش مذهبی، 71 جلد کتاب در بخش تاریخ، 132 جلد کتاب در بخش پزشکی و 230 مورد هم در علوم پایه به دست ما رسید.
کیفیت کتابها، کیفیت شیراز نیست
او با اشاره به اینکه از لحاظ کمیت کتاب وضعیت ما در کشور خوب است اما از لحاظ کیفیت مشکل داریم، در شهری که بزرگترین منبع تفکر جهان اسلام محسوب میشود، کیفیت کتابها، کیفیت شیراز نیست، یادآور شد: البته مشکلات کتاب و کتابخوانی، حق التالیف، هزینه هایچاپ و نشر را هم میدانیم از آن مطلع هستیم.
دبیر و داور نخستین دوره جایزه کتاب سال فارس با اشاره به اینکه نقش پیشکسوتهای اهل قلم را میبینم و این نشان میدهد هنوز «دود از کنده بلند میشود»، تاکید کرد: باید جشنواره آسیب شناسی شود، چرا که در بخش کتابهای مذهبی دهها بار کتابها را با استاد «کاکایی» برگ زدیم اما نتوانستیم یک کتاب در خور شایسته تقدیر معرفی کنیم.
او پیرامون انتخاب داوران هم گفت: حق شیراز نیست که داور را از غیر از شیراز بیاوریم، شیراز عالم، دانشمند، نویسنده و شاعر دارد و این افتخار ندارد که من با این فرهیختگان نمیتوانم داور از دیگر نقاط ایران بیاورم.
دبیر و داور نخستین دوره جایزه کتاب سال فارس با اشاره به اینکه ما در بحث ویراستاری لنگ میزنیم امروز ویراستار حرفهای در فارس نداریم، افزود: ناشرین بحث صفحه آرایی کتابها را رعایت نکردند البته ما این دو مورد را در داوریها لحاظ نکردیم.
او اظهار کرد: شیراز باید برای همیشه پایتخت کتاب و فرهنگی جهان اسلام بماند، که این موضوع در زمانهای دور بوده و نیاز است فرهنگ وران و فرهیختگان و سازمانهای فرهنگی در این راستا کمک کنند.
تاریخ ایران سرشار از کتابهایی از جنس علم و اندیشه است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز در ادامه این مراسم گفت: کتاب و کتابت، تاریخی به بلندی حضور بشر اندیشمند دارد که داشتههای خود را برای آیندگان برجای گذاشته و تاریخ ایران سرشار از کتابهایی از جنس علم و اندیشه است.
صابر سهرابی با بیان اینکه جایزه کتاب سال فارس برای نخستین بار فرهنگی دیگرگونه را برای ما رقم خواهد زد، گفت: به دلیل شیوع بیماری کرونا امکان حضور همه علاقمندان به این موضوع وجود نداشت و با رعایت پروتکلهای بهداشتی، تعدادی از فرهیختگان دعوت شدند.
او جایزه کتاب سال را از دغدغهها و اولویتهای کاری خود ذکر و خاطرنشان کرد: صاحبان اندیشه فارس از افراد بزرگ و فرهیختگان ایران اسلامی محسوب میشوند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس با اشاره به استقبال بالای فرهنگوران از این جشنواره، عنوان کرد: استان زرخیز فارس با توجه به داشتههای گذشته خود که سرشار از برزگان عرصه فرهنگ و هنر بود، شناخته شده است، چه جایزه کتاب سال برگزار شود و چه نشود.
سهرابی ادامه داد: شیراز و فارس در تمام حوزهها سرآمد است و تلاش شد تا این جشنواره به نحو شایستهای برگزار شود اگرچه نواقصی هم دارد که امید است با راهنمایی فرهیختگان برای سالهای آینده آن را رفع کنیم.
نوا نیکو _استان فارس