فارس _پرسون : شهرام فلامرزی با بیان اینکه مزارع کلزای این شهرستان خسارت کاهش تولید تا 30 درصد را در کشت گذشته از بیماری لکه سیاه متحمل شده است، تصریح کرد: پس از مشاهده علائم بیماری و ارسال نمونه به آزمایشگاه مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان فارس آلودگی به قارچ "آلترناریا" قطعی شد.
این کارشناس با بیان اینکه علائم بیماری لکه سیاه در پیله در نزدیک به 400 هکتار از مزارع کلزا وجود داشته است اظهار کرد: در اثر بیماری لکه سیاه آلترناریایی پیله های کلزا زود تر زرد و شکافته می شوند از این رو باعث ریزش محصول و تحمیل خسارت می شود.
به گفته وی؛ لکه سیاه آلترناریایی با لاغر کردن دانه ها و ریز تر شدن آن نیز موجبات کاهش تناژ محصول و ضرر کشاورز را فراهم می کند.
فلامرزی با تاکید بر اینکه اغلب مزارع به بیماری لکه سیاه آلوده بوده اند، ابراز کرد: شرایط اقلیمی گرم و مرطوب، بارندگی بیش از 500 میلیمتری در فصل داشت و ریزش تگرگ که ورود عامل پاتوژن به گیاه را تسهیل کرده بود توسعه بیماری را تسریع و میزان خسارت ها را افزون کرد.
او با اشاره به این موضوع که طبق بررسی های کارشناسی از منابع مختلف مراحل پایش بیماری مذکور باید در مراحل اولیه گیاهچه صورت گیرد، بیان کرد: تدوین دستورالعمل لازم برای رصد بیماری و مدیریت آن به منظور استفاده از قارچ کش ها تا اوایل گل دهی کلزا باید در دستور کار قرار گیرد.
امکان تبدیل تهدید به فرصت استفاده صحیح از منابع کشاورزی
مسئول حفظ نباتات مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان قیروکارزین با تاکید بر اینکه تهدید این بیماری یک فرصت برای استفاده درست از منابع و نهاده های کشاورزی را فراهم کرده است، گفت: با توجه به نقش تراکم بالای گیاه در مزرعه برای توسعه و شیوع بیماری های قارچی بهتر است در این خصوص تحقیقاتی بر مبنای کاهش تعداد بوته به تعدادی کمتر از تراکم توصیه شده فعلی انجام گیرد.
به گفته فلامرزی؛ در حال حاضر توصیه های کارشناسی بنا به 30 تا 40 بوته کلزا در هر متر مربع دارد که میزان بذر مصرفی آن دو تا سه کیلوگرم در هر هکتار است اما برخی از منابع وابسته به شرکت های تولید کننده بذر توصیه به پنج تا هفت بوته در هر متر مربع از مزرعه دارند. اجرای این دستور العمل های جدید جدای از اینکه از شیوع بیماری لکه سیاه جلوگیری می کند از هدر روی منابع مالی برای خرید بذور و دیگر نهاده ها ممانعت و آب و خاک را حفظ می نماید.
او می گوید: توسعه کشت کلزا به منظور خودکفایی در تولید روغن خوراکی و قطع وابستگی به خارج از کشور یک ضرورت است که مقام معظم رهبری ( مد ظله العالی) نیز بر آن تاکید دارند و از طرفی به لحاظ فراهم شدن یک تناوب کشت مناسب و ارزشمند با گیاه گندم باعث پایداری تولید آن به عنوان یک محصول راهبردی نیز می شود.
این کارشناس جلوگیری از خروج ارز از کشور و کاهش وابستگی به خارج، پایداری تولید گندم و افزایش حداقل ۲۰ درصدی عملکرد آن و کاهش بیماری های گندم در کشت بعدی را از مزایای کاشت کلزا عنوان کرد.
وی از لزوم اجرای طرح مزارع الگویی کلزا به لحاظ کاهش میزان بذر مصرفی و تراکم بوته ها در مزرعه نیز گفت و افزود: کشاورزان کلزا کار نیز به طور آزمایشی می توانند در سطوحی کلزا را با حداقل میزان بذر های توصیه شده بکارند و نتایج عینی را مشاهده و بررسی کنند.
در سال زراعی جاری بیش از 580 هکتار از مزارع شتوی شهرستان قیروکارزین به کشت کلزا اختصاص یافته بود که بالغ بر یک هزار تن محصول از این مزارع برداشت و به مراکز خرید تحویل داده شده است. قیروکارزین در 169 کیلومتری جنوب غربی شیراز قرار دارد.
نوا نیکو _استان فارس