به گزارش سایت خبری پُرسون، اکثر ما اسم ژامبون و کالباس را بارها و بارها شنیدهایم، ولی تکوتوک از فرق این باخبریم. ژامبون و کالباس هر دو فراوردههای گوشتی بسیار لذیذ و آمادۀ مصرفاند که میتوان به شکل گرم یا سرد روی میز برد و نوش جان کرد. کالباس بافت یکدست دارد، ولی در ژامبون تکههای نسبتا درشت گوشت پراکنده روی یک خمیر زمینه به چشم میخورد. اینها هم ازنظر بافت متفاوتاند، هم ازنظر طعم و لذت. همراه ما باشید تا از دانستنیهای این دو فراورده گوشتی پرطرفدار برایتان بگوییم.
ژامبون چیست؟
ژامبون در اصل یک فراورده گوشتی کاملا پخته از گوشت رانِ خوک است؛ اما ژامبونی که در فروشگاههای ایران میبینید، قصهاش فرق میکند. بهدلیل مسائل مذهبی مربوط به گوشت خوک، ژامبونِ ایرانی را با ران بوقلمون، مرغ، گاو، گوساله و گوسفند تهیه و با طعمدهندههای متنوع در بستهبندی بهداشتی روانه بازار میکنند. ورقههای ژامبون معمولا ترکیب کالباس بهعنوان خمیر زمینه و تکههای بیکن بهصورت نمایشی هستند.
روش تهیه ژامبون
برای تولید ژامبون ابتدا خمیر زمینه از گوشت مرغ، بوقلمون، گوسفند یا گوساله بهصورت یکدست تهیه میشود و لا تکههای نازک گوشت نمایشی ترکیب میشود. بعداز ترکیب این مایه با ادویهها، عملیات فشردهسازی، بستهبندی و پخت، محصولی خوشطعم و آمادۀ مصرف با بافت گوشتی تکهتکه به دست میآید.
انواع ژامبون
در پروتئینیها و سوپرمارکتها انواع ژامبون بوقلمون، ژامبون پپرونی، ژامبون گوساله، ژامبون گوسفندی، ژامبون مرغ و ژامبون مرغ و قارچ از پرطرفدارترین انواع ژامبون محسوب میشوند.
ارزش غذایی ژامبون
ارزش غذایی ۱۰۰ گرم ژامبون به شرح زیر است:
- انرژی: حدود ۲۶۰ کیلوکالری
- کربوهیدرات: ۱٫۸۴ گرم
- پروتئین: ۱۶٫۵ گرم
- چربی: ۲۰٫۶ گرم
- آب: ۵۷٫۳ گرم
- کلسترول: ۷۰ میلیگرم
- فاقد فیبر و قند
کالباس چیست؟
کالباس یک گوشت پخته سرد و قاچخورده است که برخلاف ژامبون، از قسمت مشخصی از بدن حیوان نیست. این گوشت فراوریشده از ترکیب هر نوع گوشت (قرمز یا سفید)، چربی، ادویهها و گاهی مواد افزودنی مثل نشاسته، سویا یا سبزیجات به دست میآید، نسبت به سوسیس سفتتر و قطورتر است و بهدلیل پختگی کامل، میتوان آن را بهشکل سرد یا گرم نوش جان کرد.
روش تهیه کالباس
کالباس از ترکیب گوشت خردشده یا چرخکرده با ادویهها و مواد نگهدارنده به دست میآید. این مایه مخلوط را درون غلاف مخصوص میریزند، سپس آن را میپزند، خشک یا دودی میکنند و بعد برش میزنند. این غذا آمادهبهمصرف است و بافت یکدست (بدون تکههای گوشت) دارد.
انواع کالباس
از انواع پرطرفدار کالباس میتوانیم به کالباس گوشت قرمز (گاوی یا گوسفندی)، کالباس مرغ یا بوقلمون، کالباس مخلوط (ترکیب گوشت قرمز و سفید) و حتی کالباس ماهی و حیوانات دریایی با طعمهای ساده، فلفلی، دودی و یا طعمدارشده اشاره کنیم.
ارزش غذایی کالباس
ارزش غذایی ۱۰۰ گرم کالباس به شرح زیر است:
- انرژی: ۲۹۰ کیلوکالری
- کربوهیدرات: ۴٫۱۷ گرم
- پروتئین: ۱۰٫۲۶ گرم
- چربی: ۲۵٫۷ گرم
- آب: ۵۶٫۳۱ گرم
- کلسترول: ۷۷ میلیگرم
- فاقد فیبر و قند
فرق ژامبون و کالباس در چیست؟
در این بخش به تفاوتهای ژامبون و کالباس ازنظر نوع درصد گوشت خالص، میزان فراوری، بافت، طعم و تنوع مزهها اشاره میکنیم.
نوع گوشت و ترکیبات اولیه
- ژامبون گوشت نسبتا خالص با تکههای کامل گوشت ران مرغ، بوقلمون یا گاو است؛
- کالباس درصد گوشت کمتری دارد و از ترکیب مقداری گوشت چرخکرده (فاقد از اینکه برای کدام قسمت از بدن حیوان است) با چربی و مواد افزودنی مثل نشاسته، سویا، قارچ یا زیتون به دست میآید.
فراوری و آمادهسازی
- ژامبون کمتر فراوری میشود و معمولا تنها افزودنی آن نمک و ادویههای ساده است؛
- کالباس روال فراوری پیچیدهتر دارد و از ترکیب ادویههای متنوع، مواد نگهدارنده و افزودنی تهیه میشود.
بافت و شکل ظاهری
- بافت ژامبون منسجمتر و سفتتر است و فرق چندانی با گوشت طبیعی ندارد.
- بافت کالباس نرمتر و یکنواختتر است.
طعم و تنوع مزه
- طعم طبیعی گوشت در ورقههای ژامبون غالب است. این محصول تنوع طعمی زیادی ندارد.
- کالباس تنوع طعمی پرشمار دارد: ساده، دودی، فلفلی و غیره.
کدامیک سالمتر است: ژامبون یا کالباس؟
گوشت ران چربی کمی دارد. معمولا تولیدکننده گوشت ژامبون را با مقدار افزودنی کمتری نسبت به کالباس تولید میکند تا طعم طبیعی گوشت را از بین نبرد. این گوشت خالصتر از کالباس است، محتوای پروتئین آن بیشتر است، فراوری کمتری دارد و سالمتر در نظر گرفته میشود.
کالباس حاصل ترکیب گوشت چرخکردۀ پرچرب با ادویه، چربی اضافه و افزودنیهای دیگر است. بنابراین درصد گوشت این محصول کمتر از ژامبون و میزان فراوری آن کمی بیشتر است. معمولا محتوای نمک، نگهدارنده و افزودنیهای بیشتری هم دارد. بههمینخاطر درصد سلامت آن نسبت به ژامبون کمتر در نظر گرفته میشود.
در یک مقایسه کلی، ژامبون ذاتا سالمتر از کالباس است؛ ولی درصورت خرید گوشت از برندهای معتبر و انتخاب فراوردههای درصدبالا، هر دو میتوانند بخشی از یک رژیم غذایی متعادل باشند.
نکات مهم هنگام خرید ژامبون و کالباس
هنگام خرید سوسیس از سوپرمارکت به این نکات مهم توجه ویژه داشته باشید:
- حتما تاریخ تولید و انقضاء روی بستهبندی را چک کنید. محصولاتی که انقضای آنها نزدیک است یا تاریخ تولید مشخصی ندارند، انتخاب خوبی نیستند.
- سراغ ژامبون و کالباس با رنگ طبیعی صورتی یا قرمز روشن بروید. بافت خاکستری، سبز و لکههای غیرعادی از فساد محصول خبر میدهند.
- محصول باید بوی تازگی بدهد و این بو مطبوع باشد. بوی ترشیدگی غیرعادی زنگ هشدار است.
- مطمئن شوید بافت ژامبون و کالباس یکدست و ارتجاعی باشد. گوشت خشک یا خیلی نرم باکیفیت نیست.
- بستهبندی محصول باید کاملا سالم و بدون سوراخ یا پارگی باشد.
- بههیچوجه کالباس و ژامبونی که در دمای غیر استاندارد نگهداری شده را نخرید.
- جدول ارزش غذایی محصول مندرج روی بستهبندی را بادقت بخوانید و ترکیبات را بررسی کنید. انتخاب آخر شما باید کمترین افزودنی، رنگ مصنوعی، نمک و چربی را داشته باشد.
- سراغ محصولات برندهای معتبر و دارای مجوز بهداشتی بروید. خرید گوشت و فراوردههای گوشتی بدون شناسه بهداشتی عاقلانه نیست.
جمعبندی
هم ژامبون و هم کالباس میتوانند بخشی از یک وعدۀ لذیذ و بهیادماندنی باشند. اگر طعم اصیل و طبیعی گوشت بابمیلتان است، سراغ ژامبونهای درصدبالا بروید. اگر هم طرفدار پروپاقرص ادویهها و ترکیب مزهها در فراوردههای گوشتی هستید، انواع کالباس پخته با طعمهای متنوع را امتحان کنید. هر ورق از هرکدام بردارید، در نهایت راز خوشمزگی غذا انتخاب محصولات باکیفیت و خرید از فروشگاههای معتبر است، جایی که کیفیت و طعم خوب غذا را در ذهنتان ماندگار کند.
منبع: اسنپ