میراث فرهنگی

جدیدترین اخبار میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ایران را در سایت پرسون بخوانید.

یک نقاشی قهوه خانه ای باارزش و نگهداری شده در کاخ گلستان در حال مرمت است و در طی این مرمت، کشفی مهم نیز رخ داده است که مربوط به قدمت این نقاشی است. این نقاشی نفیس، تابستان 1400 و پس از مرمت در معرض نمایش عمومی قرار خواهد گرفت.
«علی‌اصغر صمدیانی» در خصوص خبر منتشر شده در شبکه‌های مجازی در خصوص تخریب کاروانسرای ثبتی واقع در بافت تاریخی یزد توضیحاتی ارائه داد.
یک سنگ‌نوشته که سندی معتبر بر اثبات موجودیت شهر "شاپورخواست" بوده و به عنوان نخستین و کهن‌ترین سند منابع ملی در ایران محسوب می‌شود. همچنین قوانینی مهم بر روی این سنگ‌نوشته حک شده است.
ارتباطات پستی در ایران و تمبر به‌عنوان یکی از ارکان اساسی این شیوه ارتباطی بوده که از آن به‌عنوان نماد فرهنگی یاد می‌شود که به نوعی پیوند دهنده ملت‌ها به یکدیگر است. شناساندن این بخش از پیشینه کهن و تاریخ ایران در دهه‌های اخیر مغفول مانده و نیازمند آن بود تا اهتمام بیشتری نسبت به آشنایی نسل جوان با این مقوله انجام شود. به همین دلیل راه‌اندازی پست‌موزه و مدرسه در شهرهای مختلف کشور در دستور کار قرار گرفته است.
فرمانده یگان حفاظت اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی زنجان:

کشف 12 قلم عتیقه در دل روستای شقاقی جزلا

فرمانده یگان حفاظت اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی زنجان گفت: ۱۲ شی‌ء تاریخی در روستای شقاقی جزلا از توابع شهرستان طارم کشف شد.

قنات ۱۵۰۰ ساله سعدی در حال احیاء است و به زودی آب در حوض ماهی که شیخ اجل بر روی آب قنات ساخته جاری می شود تا این قنات تاریخی آماده ثبت ملی و جهانی شود.
پرونده ویژه/ سواد گردشگری ایرانیان؛

باجناقی سفر نرویم

بسیار سفر باید تا پخته شود خامی
صوفی نشود صافی تا درنکشد جامی
شعری که اگر شیخ اجل سعدی شیرازی در سال ۱۴۰۰ می زیست از سرودن آن، پرهیز می‌کرد، زیرا سفر در ایام زندگانی این استاد سخن باب نبود، بلکه دید و بازدید، آیین سنتی ایرانیان بود.
الواح بایگانی تخت جمشید بهترین و دست‌اول‌ترین اطلاعات را از وضعیت جامعه‌ هخامنشی و نقش زنان در سرزمین پارس و بخش‌های مهمی از قلمرو هخامنشیان را برای ما فراهم کرده‌اند.نام تعدادی از بانوان برجسته در دوران داریوش اول مانند ایرتَشدونَه، اودوسَه، ایردَبَمَه و دربارهای جداگانه‌ متعلق به آن‌ها نیز در این الواح منعکس‌شده است.
جوزافا باربارو سفیر جمهوری ونیز که در زمان فرمانروایی آق قویونلوها بر ایران به پایتختی تبریز، اواخر سال ۸۷۸ هجری قمری/۱۴۷۴ میلادی به دربار اوزون حسن راه یافته و استوارنامه‌اش را تقدیم پادشاه ایران حسن بیگ کرده بود، در نوشته‌هایش با حیرت به توصیف زیبایی و عظمت مجموعه صاحب آباد تبریز شامل کاخ حکومتی و مسجد و میدان پرداخته است.

در گردشگری فرهنگی، گردشگران به محضر ایران و شهرهایش حاضر می‌شوند و گویا آداب صاحب‌خانه را رعایت می‌کنند چون می‌دانند به کجا می‌روند، فرهنگ ایرانی را محترم می‌شمرند و سعی می‌کنند که همرنگ و همسو با جامعه ایرانی شوند. این نوع گردشگر، زائر است. پس گردشگر فرهنگی، زائری است که به زیارت شهرهای ایران آمده است تا فرهنگ غنی ایرانی-اسلامی را با خود به یادگار ببرد.
درآمد از میراثی قدیمی به ارزش سه بار تشرف به مکه!

"چلنگری" زنجان؛ هنری در شیب فراموشی

چلنگری، هنر شکل دادن به فلز هنوز هم از رشته‌های اصیل در زنجان است، یعنی آهنگری سبک و محلی که در آن اشیای سبک‌وزنی مانند میخ طویله، داس، چکش، نعل، بیل، میخ سرکج، نیم‌ذرع بزازی، انبر و سیخ و سه‌پایه آهنی، زنجیر و سی خانک، قلم، سنبه، منقل آهنی، درفش و غیره می‌سازند. هنری که در حال فراموشی است.
یک مسئول میر‌اث‌فرهنگی کشور با اشاره به آسیب واردشده به درخت ارس 2700 ساله شهرستانک از سازمان‌های جنگلداری، محیط‌ زیست و منابع‌ طبیعی برای حراست از این اثر ملی استمداد کرد.
معبد آناهیتا با مساحتی حدود پنج هکتار در مرکز شهر کنگاور قرار دارد که برخی قدمت آن را به دوران اشکانی و عده ای نیز دوران ساسانی می دانند. این بنای منحصر به فرد در سال ۱۳۱۰ به شماره ۳۱ به ثبت آثار ملی ایران رسیده و از نیمه دهه هشتاد شمسی پرونده آن در فهرست ثبت جهانی یونسکو قرار دارد.
وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به‌مناسبت روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی نوشت: معرفی منظرهای تاریخی‌فرهنگی به عنوان ثروتی مغفول برای توسعه پایدار در دستور کار جدی است. همچنین  توسعه موزه‌های خصوصی از برنامه‌های در دست اقدام این وزارتخانه است. با این وجود جدایی، هرچند مقطعی؛ بخشی از شهروندان جوامع از آثار تاریخی به دلیل پاندمی کووید ۱9، جنبه‌های هویتی و فرهنگی را تحت تاثیر قرار داده و ادامه چنین روندی نیازمند تمهیداتی برای جبران است که با همکاری بین‌المللی محقق می‌شود.
با اعلام افتتاح 300 پروژه مرمتی تا پایان دولت دوازدهم؛

هفت کمبود و مشکل محوطه‌های تاریخی ایران اعلام شد

کمبود اعتبارات، مشکلات وجود محوطه‌های تاریخی در دل روستاها و محل سکونت روستاییان، نبود ضوابط اختصاصی برخی بافت‌های تاریخی، کمبود نیروی متخصص مرمت در برخی استان‌ها، مشکلات عمل به ماده ۹۸ و کمبود نیروی یگان حفاظت در نشست مجازی معاون میراث‌فرهنگی کشور با معاونان میراث‌فرهنگی استان‌ها مطرح شد.
سازمان آگهی های پرسون